19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gergerlioğlu ölen işçiyi bakana sordu

Siyaset 19.10.2021 - 12:53, Güncelleme: 19.10.2021 - 12:53
 

Gergerlioğlu ölen işçiyi bakana sordu

Gergerlioğlu ölen işçiyi bakana sordu

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu,  İGSAŞ'ta hayatını kaybeden işçiyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin'e sormuştur Gergerlioğlu önergesinde; “Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.   Tarafıma ulaştırılan mektupta:“ Ülkemiz bilindiği üzere yaşanan iş cinayetleri sayılarında Avrupa’da ve tüm dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Rakamların bu denli yüksek olmasının elbette birçok sebebi vardır. Bunların başlıcaları; alınmayan iş tedbirleri, yeterli düzeyde sağlanmayan iş öncesi eğitimleri, yeterli ekipman ve koruyucu malzemenin çalışanlara verilmemesi, gerekli denetimlerin yapılmamasıdır. Günlük ortalama can kaybının 4,2 olan ülkemizde hâlâ iş cinayetleri yaşanmakta ve yetkililerce bunları önleyecek adımlar atılmamaktadır. Son olarak ilimiz Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan İGSAŞ (İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi)’da çalışan Ali Ekber Demirtaş adlı yurttaşımız tanktan sızan gazla zehirlenerek hayatını kaybetmiştir. Tehlikeli kimyasal madde bulunan fabrikada böyle bir cinayetin yaşanması, gerekli tedbirlerin alınmadığını ve koruyucu ekipmanların temin edilmediğini bir kez daha göstermiştir. Fabrika yetkilileri ise kusurun çalışanda olduğunu iddia ederek, her zaman olduğu sorumluluk ve vicdandan kaçarak daha önce yaşanan iş cinayeti sonrasında yetkililerin yaptığı açıklamaya benzer açıklamalar yapmışlardır. Bakım ve onarım çalışmalarının olduğu depodaki azot tanklarından sızan gazdan dolayı hayatını kaybeden yurttaşı sorumlu tutarak, hem sızıntının hem de ihmal ve denetimsizliğin sorumluluğundan kaçan yetkililer hakkında nasıl bir yasal süreç işleyecek bilinmiyor.” ifadeleri yer almıştır. Bu bağlamda; 1.     Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur? 2.     Kimyasal madde üretimi yapılan bu tür fabrikalarda denetimi sağlayan kurum gerekli denetimleri ne sıklıkla yapmaktadır? 3.     Valiliğin bu hususta başlattığı bir inceleme var mıdır? 4.     Olay yerine sonradan gelen çalışanların ifadesi alınmış mıdır? 5.     Ali Ekber Demirtaş adlı yurttaşı depoya yönlendiren yetkili yaşanabilecek bir kaza konusunda bilgilendirme yapmış mıdır? 6.     Koruyucu ekipman kullanımı konusunda gerekli denetimler yapılıyor mu? 7.     Valilik ve ilimizdeki diğer yetkili/sorumlu kurumlar bu olayla ilgili işyerinden gerekli bilgileri talep etmiş midir? 8.     Bakanlığınızın bu ve buna benzer olayların yaşanmaması için yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?” dedi.
Gergerlioğlu ölen işçiyi bakana sordu

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu,  İGSAŞ'ta hayatını kaybeden işçiyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin'e sormuştur

Gergerlioğlu önergesinde; “Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

  Tarafıma ulaştırılan mektupta:“ Ülkemiz bilindiği üzere yaşanan iş cinayetleri sayılarında Avrupa’da ve tüm dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Rakamların bu denli yüksek olmasının elbette birçok sebebi vardır. Bunların başlıcaları; alınmayan iş tedbirleri, yeterli düzeyde sağlanmayan iş öncesi eğitimleri, yeterli ekipman ve koruyucu malzemenin çalışanlara verilmemesi, gerekli denetimlerin yapılmamasıdır. Günlük ortalama can kaybının 4,2 olan ülkemizde hâlâ iş cinayetleri yaşanmakta ve yetkililerce bunları önleyecek adımlar atılmamaktadır. Son olarak ilimiz Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan İGSAŞ (İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi)’da çalışan Ali Ekber Demirtaş adlı yurttaşımız tanktan sızan gazla zehirlenerek hayatını kaybetmiştir. Tehlikeli kimyasal madde bulunan fabrikada böyle bir cinayetin yaşanması, gerekli tedbirlerin alınmadığını ve koruyucu ekipmanların temin edilmediğini bir kez daha göstermiştir. Fabrika yetkilileri ise kusurun çalışanda olduğunu iddia ederek, her zaman olduğu sorumluluk ve vicdandan kaçarak daha önce yaşanan iş cinayeti sonrasında yetkililerin yaptığı açıklamaya benzer açıklamalar yapmışlardır. Bakım ve onarım çalışmalarının olduğu depodaki azot tanklarından sızan gazdan dolayı hayatını kaybeden yurttaşı sorumlu tutarak, hem sızıntının hem de ihmal ve denetimsizliğin sorumluluğundan kaçan yetkililer hakkında nasıl bir yasal süreç işleyecek bilinmiyor.” ifadeleri yer almıştır.

Bu bağlamda;

1.     Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

2.     Kimyasal madde üretimi yapılan bu tür fabrikalarda denetimi sağlayan kurum gerekli denetimleri ne sıklıkla yapmaktadır?

3.     Valiliğin bu hususta başlattığı bir inceleme var mıdır?

4.     Olay yerine sonradan gelen çalışanların ifadesi alınmış mıdır?

5.     Ali Ekber Demirtaş adlı yurttaşı depoya yönlendiren yetkili yaşanabilecek bir kaza konusunda bilgilendirme yapmış mıdır?

6.     Koruyucu ekipman kullanımı konusunda gerekli denetimler yapılıyor mu?

7.     Valilik ve ilimizdeki diğer yetkili/sorumlu kurumlar bu olayla ilgili işyerinden gerekli bilgileri talep etmiş midir?

8.     Bakanlığınızın bu ve buna benzer olayların yaşanmaması için yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.