Uzmanı uyardı: Çocuklarda görülen yaz hastalıklarına dikkat

Sağlık 30.07.2024 - 14:13, Güncelleme: 30.07.2024 - 14:13
 

Uzmanı uyardı: Çocuklarda görülen yaz hastalıklarına dikkat

Uzm. Dr. Ebru Çetin Özbek, çocuklarda sık görülen yaz hastalıkları konusunda önlemli bilgilendirmelerde bulundu

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ebru Çetin Özbek açıklamalarında; Yaz sıcaklıklarıyla birlikte mikroplar ve bakteriler, yüzeylerde ve besinlerde daha kolay çoğalmaktadır. Bu durum, ishal ve kusmaya neden olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık görülmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda güneş çarpmaları ve güneş yanıkları da yaz aylarında çocuklarda çok sık görülmektedir. Ayrıca yaz aylarında çocuklarda, havuzdan ve denizden kaynaklı oluşan dış ve orta kulak iltihaplarıyla ve idrar yolu enfeksiyonları ile de sıkça karşılaşmaktayız. İsilik, sıcaklığın artması ve yüksek sıcaklığa uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi sonucunda görülmektedir. İsilik oluşumunu önlemek için çocuklara ve bebeklere vücudu sıkmayan ve ter emen pamuklu giysiler giydirilmelidir. İsiliğin oluştuğu durumlarda çocuk, sık aralıklarla banyo yaptırılmalı ve losyonla cildi rahatlatılmalıdır. Yoğun kaşıntı durumunda ise uzman doktora başvurulmalıdır. Çocukları yaz hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? • Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden çocuklarımızı korumamız gerekir. Güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında mümkünse çocuklarımızı dışarıya çıkarmamamız gerekir. Dışarı çıkmadan yarım saat önce mutlaka en az 30 tercihen 50 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır. • Dışarı çıkarken şapka, güneş gözlüğü gibi güneşten koruyan aksesuarlar kullanılmalıdır. • Çocuğun yeterli sıvı alması önemlidir. İçme suyunun ve su ile yapılan sıvı karışımların temiz olması da oldukça önemlidir. • Yaz ishalinden korunmak için öncelikle, besinlerin çok çabuk bozulacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, yiyecekler dışarıda çok fazla bekletilmeden tüketilmeli ya da buzdolabında muhafaza edilmelilerdir. • Çocuklara el yıkama alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır. • Pamuklu bol cilde yapışmayan giysiler tercih edilmelidir. • Sinek ve böcek sokmalarına da yaz aylarında sık rastlanmaktadır. Sıcak yerlerde tatil yaparken özellikle bebekler için cibinlik kullanılabilir. • Havuzun temizliği önemlidir. Denizden ve havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo kurusuyla değiştirilmelidir.'' ifadelerine yer vererek ebeveynleri uyardı.   
Uzm. Dr. Ebru Çetin Özbek, çocuklarda sık görülen yaz hastalıkları konusunda önlemli bilgilendirmelerde bulundu

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ebru Çetin Özbek açıklamalarında; Yaz sıcaklıklarıyla birlikte mikroplar ve bakteriler, yüzeylerde ve besinlerde daha kolay çoğalmaktadır. Bu durum, ishal ve kusmaya neden olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık görülmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda güneş çarpmaları ve güneş yanıkları da yaz aylarında çocuklarda çok sık görülmektedir. Ayrıca yaz aylarında çocuklarda, havuzdan ve denizden kaynaklı oluşan dış ve orta kulak iltihaplarıyla ve idrar yolu enfeksiyonları ile de sıkça karşılaşmaktayız.
İsilik, sıcaklığın artması ve yüksek sıcaklığa uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi sonucunda görülmektedir. İsilik oluşumunu önlemek için çocuklara ve bebeklere vücudu sıkmayan ve ter emen pamuklu giysiler giydirilmelidir. İsiliğin oluştuğu durumlarda çocuk, sık aralıklarla banyo yaptırılmalı ve losyonla cildi rahatlatılmalıdır. Yoğun kaşıntı durumunda ise uzman doktora başvurulmalıdır.
Çocukları yaz hastalıklarından nasıl koruyabiliriz?
• Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden çocuklarımızı korumamız gerekir. Güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında mümkünse çocuklarımızı dışarıya çıkarmamamız gerekir. Dışarı çıkmadan yarım saat önce mutlaka en az 30 tercihen 50 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır.
• Dışarı çıkarken şapka, güneş gözlüğü gibi güneşten koruyan aksesuarlar kullanılmalıdır.
• Çocuğun yeterli sıvı alması önemlidir. İçme suyunun ve su ile yapılan sıvı karışımların temiz olması da oldukça önemlidir.
• Yaz ishalinden korunmak için öncelikle, besinlerin çok çabuk bozulacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, yiyecekler dışarıda çok fazla bekletilmeden tüketilmeli ya da buzdolabında muhafaza edilmelilerdir.
• Çocuklara el yıkama alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır.
• Pamuklu bol cilde yapışmayan giysiler tercih edilmelidir.
• Sinek ve böcek sokmalarına da yaz aylarında sık rastlanmaktadır. Sıcak yerlerde tatil yaparken özellikle bebekler için cibinlik kullanılabilir.
• Havuzun temizliği önemlidir. Denizden ve havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo kurusuyla değiştirilmelidir.'' ifadelerine yer vererek ebeveynleri uyardı. 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.