Tüm Türkiye’nin verileri Gebze’de

Gebze 14.01.2021 - 16:06, Güncelleme: 14.01.2021 - 16:06
 

Tüm Türkiye’nin verileri Gebze’de

Kurumların ve kişilerin sahip olduğu en değerli varlıkları olan bilginin; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik nitelikleri bakımından sürekli olarak korunması gerekir. Bu alanda en büyük yatırımlardan birini Türkiye’nin dev markası Turkcell yaptı. Peki bu veriler nasıl saklanıyor? Kişisel veriler nasıl saklanıyor? Güvenliği nasıl sağlanıyor? Gebze’deki Turkcell Veri Merkezi’nde güvenlik nasıl sağlanıyor?

Sosyal medya platformu Facebook’un bünyesinde bulunan WhatsApp kullanıcılarına dikte ettiği yeni gizlilik sözleşmesi nedeniyle tepkilerin hedefi haline gelmiş, milyonlarca Türk kullanıcı alternatif mesajlaşma uygulaması BİP ve Telegram’a geçmişti. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata BİP verilerinin Gebze’deki Turkcell Veri Merkezi’nde güvenli bir şekilde saklandığını dile getirerek açıklamalarda bulundu. EN BÜYÜK VERİ MERKEZLERİNDEN BİRİ Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Veri merkezi online dijital dünyada muazzam miktarda biriken büyük verinin toplandığı saklandığı işlendiği ve dağıtıldığı bilgi teknolojileri ve networking altyapısıyla donatılmış tesislerdir. Çok özel tesislerdir. Dijital dünyanın kalbi diyebiliriz veri merkezleri için. İki parametre veri merkezleri adına çok önemli. Bunlardan ilki güvenlik ikincisi ise kesintisizlik. Bunun ötesinde ölçeklenebilir oluyor olması da eklenebilecek diğer bir parametre olabilir. Güvenlik anlamında Turkcell’in veri merkezleri ki şu anda içinde bulunduğumuz veri merkezi 33 bin metrekare büyüklüğünde 10 bin metrekare serverlerın durduğu alana sahip en büyük veri merkezlerinden bir tanesi. Biz de müşterilerimizin verilerini şu anda dünyanın her yerinde en üst seviyede hangi standartlar uygulanıyor ise aynı standartlarda hem güvenlik başlığı için hem de aynı zamanda kesintisizlik başlığı için bu veri merkezlerimizde uyguluyoruz. TÜRKİYE’NİN VERİSİ TÜRKİYE’DE KALMALI Her şeyden önce Turkcell’in çok önemli bir mottosu var aslında bu ülkemizin de mottosu ‘Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı’ Bu anlamda bizim bulunduğumuz veri merkezi, Ankara’daki, İzmir’deki veri merkezimiz Çorlu’da açıyor olduğumuz veri merkezimiz hem bugünün hem bundan sonraki dönemin bahsettiğim dijital dünyanın hızla getirdiği büyük veriyi tutabilme anlamında yeterli kapasiteye ve altyapıya sahip. Biz de Turkcell’in servislerini ve müşterilerimizin servislerini ülkemizdeki dünya standartlarındaki bu veri merkezlerinde barındırıyoruz. BİP’in de verileri Gebze’de ve aynı zamanda yedekli olarak Ankara veri merkezimizde ama altını özellikle çizmek isterim ki bu BİP için de geçerli müşterilerimizin servisleri için de geçerli veri sahiplerinin izni olmadan hiç kimse o veriye erişemez, müdahale edemez göremez veya paylaşamaz.”  
Kurumların ve kişilerin sahip olduğu en değerli varlıkları olan bilginin; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik nitelikleri bakımından sürekli olarak korunması gerekir. Bu alanda en büyük yatırımlardan birini Türkiye’nin dev markası Turkcell yaptı. Peki bu veriler nasıl saklanıyor? Kişisel veriler nasıl saklanıyor? Güvenliği nasıl sağlanıyor? Gebze’deki Turkcell Veri Merkezi’nde güvenlik nasıl sağlanıyor?

Sosyal medya platformu Facebook’un bünyesinde bulunan WhatsApp kullanıcılarına dikte ettiği yeni gizlilik sözleşmesi nedeniyle tepkilerin hedefi haline gelmiş, milyonlarca Türk kullanıcı alternatif mesajlaşma uygulaması BİP ve Telegram’a geçmişti. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata BİP verilerinin Gebze’deki Turkcell Veri Merkezi’nde güvenli bir şekilde saklandığını dile getirerek açıklamalarda bulundu.

EN BÜYÜK VERİ MERKEZLERİNDEN BİRİ

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Veri merkezi online dijital dünyada muazzam miktarda biriken büyük verinin toplandığı saklandığı işlendiği ve dağıtıldığı bilgi teknolojileri ve networking altyapısıyla donatılmış tesislerdir. Çok özel tesislerdir. Dijital dünyanın kalbi diyebiliriz veri merkezleri için. İki parametre veri merkezleri adına çok önemli. Bunlardan ilki güvenlik ikincisi ise kesintisizlik. Bunun ötesinde ölçeklenebilir oluyor olması da eklenebilecek diğer bir parametre olabilir. Güvenlik anlamında Turkcell’in veri merkezleri ki şu anda içinde bulunduğumuz veri merkezi 33 bin metrekare büyüklüğünde 10 bin metrekare serverlerın durduğu alana sahip en büyük veri merkezlerinden bir tanesi. Biz de müşterilerimizin verilerini şu anda dünyanın her yerinde en üst seviyede hangi standartlar uygulanıyor ise aynı standartlarda hem güvenlik başlığı için hem de aynı zamanda kesintisizlik başlığı için bu veri merkezlerimizde uyguluyoruz.

TÜRKİYE’NİN VERİSİ TÜRKİYE’DE KALMALI

Her şeyden önce Turkcell’in çok önemli bir mottosu var aslında bu ülkemizin de mottosu ‘Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı’ Bu anlamda bizim bulunduğumuz veri merkezi, Ankara’daki, İzmir’deki veri merkezimiz Çorlu’da açıyor olduğumuz veri merkezimiz hem bugünün hem bundan sonraki dönemin bahsettiğim dijital dünyanın hızla getirdiği büyük veriyi tutabilme anlamında yeterli kapasiteye ve altyapıya sahip. Biz de Turkcell’in servislerini ve müşterilerimizin servislerini ülkemizdeki dünya standartlarındaki bu veri merkezlerinde barındırıyoruz. BİP’in de verileri Gebze’de ve aynı zamanda yedekli olarak Ankara veri merkezimizde ama altını özellikle çizmek isterim ki bu BİP için de geçerli müşterilerimizin servisleri için de geçerli veri sahiplerinin izni olmadan hiç kimse o veriye erişemez, müdahale edemez göremez veya paylaşamaz.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.