Kirayı elden ödeyenlere büyük ceza!

Gündem 10.03.2025 - 11:01, Güncelleme: 10.03.2025 - 11:01
 

Kirayı elden ödeyenlere büyük ceza!

Maliye ekipleri kiracı denetimlerini artırdı. Kayıt dışı ekonomiyi besleyenlere 20 milyon liraya kadar ceza kesiliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen yıl kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında “konut ve iş yeri gibi taşınmaz kiralarının banka veya PTT ile ödenmesi” ile ilgili bir yasa çıkarmıştı. Ancak son dönemde yüzde 25 zam sınırının kalkması ve TÜFE'ye göre yapılan kira artışları, bazı fırsatçı ev sahiplerini harekete geçirdi. CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na konuyla ilgili şikâyetlerin gelmeye başladığı belirtildi. Bazı ev sahiplerinin yüksek vergi ödememek için kontrat yapmak istemediği, evi boş gösterdiği ya da mevcut kira ödemelerinin bir kısmını elden, kalan kısmını (düşük miktar) banka yoluyla almak istediği ortaya çıktı.  20 MİLYONA YAKIN CEZA Geçen yıl devreye alınan kanuna göre, eskiden iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM’de temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına dair Kanun’la kiracıya da ceza kesilmesi mevzuata taşındı. Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi hâlinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Öte yandan bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.
Maliye ekipleri kiracı denetimlerini artırdı. Kayıt dışı ekonomiyi besleyenlere 20 milyon liraya kadar ceza kesiliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen yıl kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında “konut ve iş yeri gibi taşınmaz kiralarının banka veya PTT ile ödenmesi” ile ilgili bir yasa çıkarmıştı. Ancak son dönemde yüzde 25 zam sınırının kalkması ve TÜFE'ye göre yapılan kira artışları, bazı fırsatçı ev sahiplerini harekete geçirdi. CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na konuyla ilgili şikâyetlerin gelmeye başladığı belirtildi. Bazı ev sahiplerinin yüksek vergi ödememek için kontrat yapmak istemediği, evi boş gösterdiği ya da mevcut kira ödemelerinin bir kısmını elden, kalan kısmını (düşük miktar) banka yoluyla almak istediği ortaya çıktı. 

20 MİLYONA YAKIN CEZA

Geçen yıl devreye alınan kanuna göre, eskiden iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM’de temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına dair Kanun’la kiracıya da ceza kesilmesi mevzuata taşındı.

Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi hâlinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Öte yandan bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.