Kırmızı Et Üretiminde Sert Düşüş: 2024'te Tüm Türlerde Gerileme Yaşandı

Eğitim 02.05.2025 - 13:27, Güncelleme: 02.05.2025 - 13:27
 

Kırmızı Et Üretiminde Sert Düşüş: 2024'te Tüm Türlerde Gerileme Yaşandı

Türkiye'de 2024 yılında kırmızı et üretimi ciddi oranda azaldı. Sığır, koyun, keçi ve manda eti üretiminde düşüş gözlenirken, en büyük kayıp keçi etinde yaşandı.

2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan toplam kırmızı et üretimi, 2024’te belirgin bir gerileme göstererek 2 milyon 105 bin 895 tona düştü. Üretim türlerine göre bakıldığında: Sığır eti üretimi %11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 tona, Koyun eti üretimi %10,5 düşüşle 509 bin 539 tona, Keçi eti üretimi %22,8’lik sert düşüşle 99 bin 532 tona, Manda eti üretimi ise %10,4 azalışla 13 bin 781 tona geriledi. Uzun Vadeli Artış Trendine Kısa Vadeli Darbe Son 10 yılın verileri, genel olarak artış yönünde bir seyir izlese de 2024 yılı bu eğilimi tersine çevirdi. 2015 yılında 1 milyon 187 bin 18 ton olan toplam kırmızı et üretimi, 2024’e kadar önemli ölçüde artarak 2 milyon 105 bin 895 tona ulaşmıştı. Ancak sadece bir yıl içinde yaşanan yaklaşık %12’lik üretim kaybı, sektörde ciddi endişelere neden oldu. Üretim Paylarında Küçük Değişimler Kırmızı et üretimindeki türlere göre dağılımda ise küçük kaymalar yaşandı. 2024 itibarıyla: Sığır eti üretiminin toplam üretimdeki payı %70,4'e yükseldi (2023’te %70,1), Koyun eti %24,2 (2023’te %23,9), Manda eti %0,7 (2023’te %0,6) seviyesine çıktı. Keçi eti ise %4,7’ye gerileyerek pay kaybetti (2023’te %5,4). Bu düşüşler, özellikle yem maliyetlerindeki artış, kuraklık, üretici maliyetlerinin yükselmesi ve tüketici talebindeki dalgalanmalar gibi nedenlere bağlanıyor.
Türkiye'de 2024 yılında kırmızı et üretimi ciddi oranda azaldı. Sığır, koyun, keçi ve manda eti üretiminde düşüş gözlenirken, en büyük kayıp keçi etinde yaşandı.

2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan toplam kırmızı et üretimi, 2024’te belirgin bir gerileme göstererek 2 milyon 105 bin 895 tona düştü. Üretim türlerine göre bakıldığında:

  • Sığır eti üretimi %11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 tona,
  • Koyun eti üretimi %10,5 düşüşle 509 bin 539 tona,
  • Keçi eti üretimi %22,8’lik sert düşüşle 99 bin 532 tona,
  • Manda eti üretimi ise %10,4 azalışla 13 bin 781 tona geriledi.

Uzun Vadeli Artış Trendine Kısa Vadeli Darbe

Son 10 yılın verileri, genel olarak artış yönünde bir seyir izlese de 2024 yılı bu eğilimi tersine çevirdi. 2015 yılında 1 milyon 187 bin 18 ton olan toplam kırmızı et üretimi, 2024’e kadar önemli ölçüde artarak 2 milyon 105 bin 895 tona ulaşmıştı. Ancak sadece bir yıl içinde yaşanan yaklaşık %12’lik üretim kaybı, sektörde ciddi endişelere neden oldu.

Üretim Paylarında Küçük Değişimler

Kırmızı et üretimindeki türlere göre dağılımda ise küçük kaymalar yaşandı. 2024 itibarıyla:

  • Sığır eti üretiminin toplam üretimdeki payı %70,4'e yükseldi (2023’te %70,1),
  • Koyun eti %24,2 (2023’te %23,9),
  • Manda eti %0,7 (2023’te %0,6) seviyesine çıktı.
  • Keçi eti ise %4,7’ye gerileyerek pay kaybetti (2023’te %5,4).

Bu düşüşler, özellikle yem maliyetlerindeki artış, kuraklık, üretici maliyetlerinin yükselmesi ve tüketici talebindeki dalgalanmalar gibi nedenlere bağlanıyor.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.