19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

‘Mücadelemiz sürecek’

Gündem 01.07.2021 - 14:14, Güncelleme: 01.07.2021 - 14:14
 

‘Mücadelemiz sürecek’

‘Mücadelemiz sürecek’

Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yerinde buldu. Kocaeli Barosu yetkilileri de Gebze ve Kocaeli adliyeleri önünde eş zamanlı basın açıklaması düzenleyerek, “Mücadeleye devam” kararı aldıklarını söyledi. Türkiye; 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kamuoyunda bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekildi. Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması için birçok kurum tarafından dava açılmıştı. Ancak Danıştay, kararı yerinde buldu. Kocaeli Barosu da karara tepki göstermek için Kocaeli ve Gebze adliyeleri önünde eş zamanlı basın toplantısı düzenledi. Kocaeli Adliyesi önündeki basın açıklamasını Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Didem Turan okudu. Turan şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanı kararının anayasamıza, kanunlarımıza ve uluslararası mevzuatlara aykırı olmasına rağmen, Türkiye Barolar Birliği, barolarımız, dernekler ve siyasi partiler tarafından Danıştay 10. Dairesi’nde açılan iptal davalarında yürütmeyi durdurma taleplerimizin reddi nedeniyle ülkemiz sözleşmeye taraf olma sıfatını kaybetmektedir. İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİDİR İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti ayrımcılığın ve eşitsizliğin bir sonucu olarak gören, kadına, çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, kadına yönelik her türlü şiddetin ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında bütüncül, eşgüdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen ve artık uluslararası hukukun kaynaklarından olan örf adet hukukuna da dönüşmüş bir İnsan Hakları Sözleşmesidir. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi belirterek, Sayın Cumhurbaşkanını anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet ediyor, kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısında olarak, Türkiye’nin her yerinde barolar ve barolarımız kadın hukuku komisyonları tarafından kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve İstanbul sözleşmesinde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”
‘Mücadelemiz sürecek’

Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yerinde buldu. Kocaeli Barosu yetkilileri de Gebze ve Kocaeli adliyeleri önünde eş zamanlı basın açıklaması düzenleyerek, “Mücadeleye devam” kararı aldıklarını söyledi.

Türkiye; 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kamuoyunda bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekildi. Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması için birçok kurum tarafından dava açılmıştı. Ancak Danıştay, kararı yerinde buldu. Kocaeli Barosu da karara tepki göstermek için Kocaeli ve Gebze adliyeleri önünde eş zamanlı basın toplantısı düzenledi. Kocaeli Adliyesi önündeki basın açıklamasını Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Didem Turan okudu. Turan şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanı kararının anayasamıza, kanunlarımıza ve uluslararası mevzuatlara aykırı olmasına rağmen, Türkiye Barolar Birliği, barolarımız, dernekler ve siyasi partiler tarafından Danıştay 10. Dairesi’nde açılan iptal davalarında yürütmeyi durdurma taleplerimizin reddi nedeniyle ülkemiz sözleşmeye taraf olma sıfatını kaybetmektedir.

İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİDİR

İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti ayrımcılığın ve eşitsizliğin bir sonucu olarak gören, kadına, çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, kadına yönelik her türlü şiddetin ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında bütüncül, eşgüdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen ve artık uluslararası hukukun kaynaklarından olan örf adet hukukuna da dönüşmüş bir İnsan Hakları Sözleşmesidir. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi belirterek, Sayın Cumhurbaşkanını anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet ediyor, kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısında olarak, Türkiye’nin her yerinde barolar ve barolarımız kadın hukuku komisyonları tarafından kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve İstanbul sözleşmesinde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.