ORUÇ OBEZİTEYİ ÖNLÜYOR

Sağlık 10.03.2025 - 12:06, Güncelleme: 10.03.2025 - 12:06
 

ORUÇ OBEZİTEYİ ÖNLÜYOR

VM Medical Park Gebze Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Köroğlu, Ramazan ayında mide sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgilendirmede bulundu.

Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenlerini anlatan Uzm. Dr. Köroğlu, "Sahurda haşlanmış yumurta, lor peyniri, yoğurt, hurma, çiğ kuruyemişler gibi protein ve mineralden zengin besinler tüketilmelidir. Bal, reçel, kaymak gibi şeker ve yağ içeriği yüksek yiyecekler gün içerisinde susamanıza ve acıkmanıza neden olacaktır. İftarda ise çorba, kırmızı et-balık-tavuk, salata, yoğurt gibi yiyecekler gün içerisindeki mineral, protein dengemizi koruyacaktır. En önemli noktalardan biri su içmektir. Suyu iftar ile sahur arasına yayarak içmeliyiz. Arka arkaya çok miktarda içilen su vücudumuzda tutulmayacak, idrarla atılacaktır" dedi.  "Sıvı alımına dikkat edilmeli" Oruç süresince tansiyon düşüklüğü ve baş ağrısı şikayetlerinin sıkça görüldüğüne dikkat çeken Dr. İrem Köroğlu, "Bunu önlemek için mutlaka iftardan sahura kadar olan zaman diliminde sık sık su, soda, ayran, bitki çayları tüketilmelidir. Ortalama 2-2,5 litre su içilmelidir. Çay-kahve gibi idrar söktürücü özelliği olan içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır" dedi. "Oruç tutmak bağırsak sağlığına faydalı"  Ayrıca, oruç tutmanın bağırsak sağlığına faydaları olduğunu da vurgulayan Uzm.  Dr. Köroğlu, "Oruç tutan kişilerde yapılan araştırmalara göre bağırsak mikrobiyotasında yararlı bakterilerde artış görülmüştür. Aynı zamanda yapılan bu çalışmalar bağırsaklardan salgılanan iştah hormonları üzerinde düzenleyici etki gösteren orucun, obezitenin önlenmesinde de faydalı olduğunu ortaya koymuştur" diye konuştu.
VM Medical Park Gebze Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Köroğlu, Ramazan ayında mide sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgilendirmede bulundu.

Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenlerini anlatan Uzm. Dr. Köroğlu, "Sahurda haşlanmış yumurta, lor peyniri, yoğurt, hurma, çiğ kuruyemişler gibi protein ve mineralden zengin besinler tüketilmelidir. Bal, reçel, kaymak gibi şeker ve yağ içeriği yüksek yiyecekler gün içerisinde susamanıza ve acıkmanıza neden olacaktır. İftarda ise çorba, kırmızı et-balık-tavuk, salata, yoğurt gibi yiyecekler gün içerisindeki mineral, protein dengemizi koruyacaktır. En önemli noktalardan biri su içmektir. Suyu iftar ile sahur arasına yayarak içmeliyiz. Arka arkaya çok miktarda içilen su vücudumuzda tutulmayacak, idrarla atılacaktır" dedi. 

"Sıvı alımına dikkat edilmeli"

Oruç süresince tansiyon düşüklüğü ve baş ağrısı şikayetlerinin sıkça görüldüğüne dikkat çeken Dr. İrem Köroğlu, "Bunu önlemek için mutlaka iftardan sahura kadar olan zaman diliminde sık sık su, soda, ayran, bitki çayları tüketilmelidir. Ortalama 2-2,5 litre su içilmelidir. Çay-kahve gibi idrar söktürücü özelliği olan içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır" dedi.

"Oruç tutmak bağırsak sağlığına faydalı" 

Ayrıca, oruç tutmanın bağırsak sağlığına faydaları olduğunu da vurgulayan Uzm.  Dr. Köroğlu, "Oruç tutan kişilerde yapılan araştırmalara göre bağırsak mikrobiyotasında yararlı bakterilerde artış görülmüştür. Aynı zamanda yapılan bu çalışmalar bağırsaklardan salgılanan iştah hormonları üzerinde düzenleyici etki gösteren orucun, obezitenin önlenmesinde de faydalı olduğunu ortaya koymuştur" diye konuştu.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.