KBB BATI SEBZE MEYVE

Otomobil satışlarına sert tedbirler yolda

Gündem 02.05.2024 - 12:21, Güncelleme: 02.05.2024 - 12:21
 

Otomobil satışlarına sert tedbirler yolda

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağıyla, otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele edilecek. Bu kapsamda sıfır araç satışlarında bazı önemli değişiklikler yapılacak

Otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında yeni düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemelerle araç tahsisinden sonra fiyat artışı yapılamayacak ve ön ödemede yüzde 10 sınırı olacak. Ekonomim'in haberine göre, değişiklikten öne çıkan başlıklar şöyle;   FİYAT ARTIŞI YASAĞI Bayiler, araç tahsisinden sonra fiyat artışı yapamayacak. Bu sayede tüketiciler, satın almak istedikleri aracın fiyatının değişmesi endişesi duymadan işlem yapabilecek.   ÖN ÖDEME SINIRI Sıfır araç satın alırken alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecek. Bu sayede tüketicilerin yüksek peşin ödemelerden kaynaklanan mağduriyetleri önlenecek.   15 GÜN TESLİM Vergisi ödenen araçlar, bayiler tarafından 15 gün içinde teslim edilecek. Bu sayede teslimat sürelerinde yaşanan gecikmelerin önüne geçilecek.   GARANTİ SÜRESİ Garanti süresi içinde arızalanan araçlar için üretici veya distribütör tarafından ikame araç tahsis edilinceye kadar bayi tarafından ücretsiz ikame araç verilecek.   İPTAL HAKKI Alıcılar, taşıt faturası düzenleninceye kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksiniz ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayabilecek.   DİSTRİBÜTÖRLERE YÜKÜMLÜLÜKLER Yönetmelik taslağıyla, yabancı markaların Türkiye'deki satış eve dağıtımını yapan distribütörlere de önemli yükümlülükler getiriliyor. Distribütörler, bayiler arasında rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunamayacak, fiyatta değişiklik olursa 3 gün önceden bayiye bildirecek ve fatura tarihinden sonra zam yapamayacak.   İKİNCİ EL ARAÇ İHLALLERİ Elektronik ortamda yapılan ikinci el toplu araç satımına yönelik ihaleler için de yeni düzenlemeler getirilecek. Bu düzenlemeler kapsamında, ihale şartlarının ve satışa sunulan taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin ilan edilmesi, ihale platformu ve satıcının ihaleye katılamaması gibi şartlar getirilecek.   İNTERNET ÜZERİNDEN FİYAT DEĞERLENDİRMESİ İnternette ikinci el araç değerlemesi yapan platformlar, satıcının beyan ettiği bilgileri dikkate alarak ön değerleme yapacak. 8 yaş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için verilen ön değerleme ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5'ten fazla olamayacak. Yönetmelik taslağı Resmi Gazete'de yayımlandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağıyla, otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele edilecek. Bu kapsamda sıfır araç satışlarında bazı önemli değişiklikler yapılacak

Otomotiv sektöründe stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında yeni düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemelerle araç tahsisinden sonra fiyat artışı yapılamayacak ve ön ödemede yüzde 10 sınırı olacak.

Ekonomim'in haberine göre, değişiklikten öne çıkan başlıklar şöyle;

 

FİYAT ARTIŞI YASAĞI

Bayiler, araç tahsisinden sonra fiyat artışı yapamayacak. Bu sayede tüketiciler, satın almak istedikleri aracın fiyatının değişmesi endişesi duymadan işlem yapabilecek.

 

ÖN ÖDEME SINIRI

Sıfır araç satın alırken alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecek. Bu sayede tüketicilerin yüksek peşin ödemelerden kaynaklanan mağduriyetleri önlenecek.

 

15 GÜN TESLİM

Vergisi ödenen araçlar, bayiler tarafından 15 gün içinde teslim edilecek. Bu sayede teslimat sürelerinde yaşanan gecikmelerin önüne geçilecek.

 

GARANTİ SÜRESİ

Garanti süresi içinde arızalanan araçlar için üretici veya distribütör tarafından ikame araç tahsis edilinceye kadar bayi tarafından ücretsiz ikame araç verilecek.

 

İPTAL HAKKI

Alıcılar, taşıt faturası düzenleninceye kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksiniz ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayabilecek.

 

DİSTRİBÜTÖRLERE YÜKÜMLÜLÜKLER

Yönetmelik taslağıyla, yabancı markaların Türkiye'deki satış eve dağıtımını yapan distribütörlere de önemli yükümlülükler getiriliyor. Distribütörler, bayiler arasında rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunamayacak, fiyatta değişiklik olursa 3 gün önceden bayiye bildirecek ve fatura tarihinden sonra zam yapamayacak.

 

İKİNCİ EL ARAÇ İHLALLERİ

Elektronik ortamda yapılan ikinci el toplu araç satımına yönelik ihaleler için de yeni düzenlemeler getirilecek. Bu düzenlemeler kapsamında, ihale şartlarının ve satışa sunulan taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin ilan edilmesi, ihale platformu ve satıcının ihaleye katılamaması gibi şartlar getirilecek.

 

İNTERNET ÜZERİNDEN FİYAT DEĞERLENDİRMESİ

İnternette ikinci el araç değerlemesi yapan platformlar, satıcının beyan ettiği bilgileri dikkate alarak ön değerleme yapacak. 8 yaş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için verilen ön değerleme ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5'ten fazla olamayacak.

Yönetmelik taslağı Resmi Gazete'de yayımlandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.