GEBZE BELEDİYESİ REKLAM

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Sağlık 10.03.2025 - 13:03, Güncelleme: 10.03.2025 - 13:03
 

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD) 2. Başkanı Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu, Ramazan ayında nasıl bir beslenme düzeni oluşturması gerektiğini Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a anlattı.

Akyol Mutlu, günlük öğünlerin sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğüne dönüştüğünü hatırlatarak, “Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve kuru baklagiller gibi protein kaynakları, sebze ve meyveler ile tahıl grubu besinler mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca su alımına da özen gösterilmeli” dedi. İftarda hafif başlangıçlar tercih edilmeli İftar sofralarında besin çeşitliliğinin önemine değinen Akyol Mutlu, ani ve aşırı gıda tüketiminin mide-bağırsak sistemine zarar verebileceğini vurguladı. “Orucu hafif bir çorba ile açmak iyi bir başlangıçtır. Sindirim sistemine aşırı yüklenmemek adına yemekleri yavaş tüketmek, bol çiğnemek ve aşırı yağlı besinlerden kaçınmak gerekiyor. İftar menüsünde yoğurt, salata, sebze ve et yemekleri dengeli bir şekilde yer almalı” diye ekledi. Tatlı tüketimine de dikkat çeken Akyol Mutlu, şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.  Akyol Mutlu, iftardan sahura kadar yeterli miktarda su içmenin önemine vurgu yaptı. “Sağlıklı bir bireyin günde en az 8 bardak su içmesi gerekiyor. Ancak suyu tek seferde fazla miktarda tüketmek yerine, iftardan sahura kadar düzenli aralıklarla içmek daha faydalıdır” şeklinde konuştu. Yemek pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli Yemeklerin nasıl pişirildiğinin de beslenme kalitesini etkilediğini belirten Akyol Mutlu, “Kızartma gibi aşırı yağ içeren yöntemler yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirme tercih edilmelidir. Ayrıca hazır ve işlenmiş gıdalardan kaçınıp, evde taze hazırlanmış yemeklere yönelmek sindirim sağlığını destekleyecektir” dedi. Akyol Mutlu, ramazan ayını daha sağlıklı ve rahat geçirmek için iftar sonrası hafif egzersizler ve kısa yürüyüşler yapmanın da faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD) 2. Başkanı Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu, Ramazan ayında nasıl bir beslenme düzeni oluşturması gerektiğini Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a anlattı.

Akyol Mutlu, günlük öğünlerin sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğüne dönüştüğünü hatırlatarak, “Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve kuru baklagiller gibi protein kaynakları, sebze ve meyveler ile tahıl grubu besinler mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca su alımına da özen gösterilmeli” dedi.

İftarda hafif başlangıçlar tercih edilmeli

İftar sofralarında besin çeşitliliğinin önemine değinen Akyol Mutlu, ani ve aşırı gıda tüketiminin mide-bağırsak sistemine zarar verebileceğini vurguladı. “Orucu hafif bir çorba ile açmak iyi bir başlangıçtır. Sindirim sistemine aşırı yüklenmemek adına yemekleri yavaş tüketmek, bol çiğnemek ve aşırı yağlı besinlerden kaçınmak gerekiyor. İftar menüsünde yoğurt, salata, sebze ve et yemekleri dengeli bir şekilde yer almalı” diye ekledi.

Tatlı tüketimine de dikkat çeken Akyol Mutlu, şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.  Akyol Mutlu, iftardan sahura kadar yeterli miktarda su içmenin önemine vurgu yaptı. “Sağlıklı bir bireyin günde en az 8 bardak su içmesi gerekiyor. Ancak suyu tek seferde fazla miktarda tüketmek yerine, iftardan sahura kadar düzenli aralıklarla içmek daha faydalıdır” şeklinde konuştu.

Yemek pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli

Yemeklerin nasıl pişirildiğinin de beslenme kalitesini etkilediğini belirten Akyol Mutlu, “Kızartma gibi aşırı yağ içeren yöntemler yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirme tercih edilmelidir. Ayrıca hazır ve işlenmiş gıdalardan kaçınıp, evde taze hazırlanmış yemeklere yönelmek sindirim sağlığını destekleyecektir” dedi.

Akyol Mutlu, ramazan ayını daha sağlıklı ve rahat geçirmek için iftar sonrası hafif egzersizler ve kısa yürüyüşler yapmanın da faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.