19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Tazminata Garanti

14.02.2015 - 21:39, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:30
 

Tazminata Garanti

Bakan Çelik, 11 milyon çalışanın tazminatını alamadığını belirterek, fona karşı çıkan sendikalara, 'Çözüm için ne yaptınız?' diye sordu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, katıldığı bir TV programında kıdemtazminatı fonundan iş güvenliği yasasına, mesleki yeterlilik belgesinden Bağ-Kur'luların prim borcu affına kadar birçok konuda açıklamalar yaptı. Mevcut sistemde işçilerin yüzde 90'ının tazminat alamadığını belirten Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu'nun işçilerin tazminatını garantiye aldığını söyledi. Yaklaşık 11 milyon işçinin kıdem tazminatı alamadığı bir sistemin sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Çelik, "Şeffaf bir şekilde konuşmalıyız. Emeğin kaybı nedir ortaya çıkarmalıyız ve bunu kökten çözmeliyiz" dedi. Çelik, fona karşı çıkan sendikaların, bu sorunun çözümü için kendilerine öneri getirmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çelik'in konuşmasından öne çıkan bazı başlıklarda şöyle...  CEZALAR YÜZDE 200 ARTTI ? Yıllar içinde işçi kaybı oranı düştü ama bir işçinin bile hayatını kaybetmemesi lazım. Hele de ihmal nedeniyle kayıplar olmamalı. İş Güvenliği Yasası'nın cezai yaptırımları da bulunuyor. İşçi güvenliği için gerekli ekipmanları kullanmak zorunda. İşveren de işgüvenlik standartlarını yerine getirmek durumunda. Kesilen cezaların oranını yüzde 25-200 arasında artırdık. 3 yıl hapse varan cezalar var. ? Mesleki yeterlilik belgesi uygulaması getiriyoruz. Artık her işi yaparım gibi bir yaklaşımla bir meslek icra edilemeyecek. Uluslararası standartlarda ve uluslararası geçerliliği olan bir belge alma zorunluluğu getireceğiz. Sınava girmeden belge almadan sıvacı, demirci olunamayacak. 600'e yakın mesleki standardı belirledik. Öncelikle çok tehlikeli işlerden başlıyoruz. 6 milyon 700 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan işçi var. BAĞ-KUR'LUYA MÜJDE Bağ-Kur'a 2 ay prim borcu olan sağlıktan yararlanamıyordu. Bu 20-30 yıllık bir sorundu. Bu şekilde 1 milyon 300 bin kişi vardı. Biz bu kişilerden alacağımızı ve kişilerin sigortalılık süresini dondurduk. İhya hakkı da getirdik. Borcu var diye, kimsenin sağlıktan yararlanma hakkı elinden alınamaz. KPSS KALKMIYOR BAKAN Faruk Çelik, KPSS sınavının kaldırılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını bildirdi. Bir soru önergesini yanıtlayan Çelik, Devlet Memurları Kanunu'nun 50'nci maddesinin birinci fıkrasında, devlet kamu hizmeti ve görevlerine devlet memuru olarak atanacakların, açılacak devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu hükmünün bulunduğunu söyledi. ViCDANEN RAHATLADIK Maluliyet aylığı düzenlemesinde 40 yıldır ciddi bir değişim olmadı. Örneğin bir böbrek hastası organ nakli olduktan sonra iyileştiyse maluliyet aylığı kesiliyor. Getirdiğimiz düzenleme ile nakil olan kişi hayatı boyunca maluliyet aylığı almaya devam edecek. Bunu yaptığımız için vicdanen çok rahatladığımızı söyleyebilirim.
Bakan Çelik, 11 milyon çalışanın tazminatını alamadığını belirterek, fona karşı çıkan sendikalara, 'Çözüm için ne yaptınız?' diye sordu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, katıldığı bir TV programında kıdemı fonundan iş güvenliği yasasına, mesleki yeterlilik belgesinden Bağ-Kur'luların prim borcu affına kadar birçok konuda açıklamalar yaptı. Mevcut sistemde işçilerin yüzde 90'ının tazminat alamadığını belirten Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu'nun işçilerin tazminatını garantiye aldığını söyledi. Yaklaşık 11 milyon işçinin kıdem tazminatı alamadığı bir sistemin sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Çelik, "Şeffaf bir şekilde konuşmalıyız. Emeğin kaybı nedir ortaya çıkarmalıyız ve bunu kökten çözmeliyiz" dedi. Çelik, fona karşı çıkan sendikaların, bu sorunun çözümü için kendilerine öneri getirmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çelik'in konuşmasından öne çıkan bazı başlıklarda şöyle... 

CEZALAR YÜZDE 200 ARTTI ?
Yıllar içinde işçi kaybı oranı düştü ama bir işçinin bile hayatını kaybetmemesi lazım. Hele de ihmal nedeniyle kayıplar olmamalı. İş Güvenliği Yasası'nın cezai yaptırımları da bulunuyor. İşçi güvenliği için gerekli ekipmanları kullanmak zorunda. İşveren de işgüvenlik standartlarını yerine getirmek durumunda. Kesilen cezaların oranını yüzde 25-200 arasında artırdık. 3 yıl hapse varan cezalar var. ? Mesleki yeterlilik belgesi uygulaması getiriyoruz. Artık her işi yaparım gibi bir yaklaşımla bir meslek icra edilemeyecek. Uluslararası standartlarda ve uluslararası geçerliliği olan bir belge alma zorunluluğu getireceğiz. Sınava girmeden belge almadan sıvacı, demirci olunamayacak. 600'e yakın mesleki standardı belirledik. Öncelikle çok tehlikeli işlerden başlıyoruz. 6 milyon 700 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan işçi var.

BAĞ-KUR'LUYA MÜJDE
Bağ-Kur'a 2 ay prim borcu olan sağlıktan yararlanamıyordu. Bu 20-30 yıllık bir sorundu. Bu şekilde 1 milyon 300 bin kişi vardı. Biz bu kişilerden alacağımızı ve kişilerin sigortalılık süresini dondurduk. İhya hakkı da getirdik. Borcu var diye, kimsenin sağlıktan yararlanma hakkı elinden alınamaz.

KPSS KALKMIYOR
BAKAN Faruk Çelik, KPSS sınavının kaldırılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını bildirdi. Bir soru önergesini yanıtlayan Çelik, Devlet Memurları Kanunu'nun 50'nci maddesinin birinci fıkrasında, devlet kamu hizmeti ve görevlerine devlet memuru olarak atanacakların, açılacak devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu hükmünün bulunduğunu söyledi.

ViCDANEN RAHATLADIK
Maluliyet aylığı düzenlemesinde 40 yıldır ciddi bir değişim olmadı. Örneğin bir böbrek hastası organ nakli olduktan sonra iyileştiyse maluliyet aylığı kesiliyor. Getirdiğimiz düzenleme ile nakil olan kişi hayatı boyunca maluliyet aylığı almaya devam edecek. Bunu yaptığımız için vicdanen çok rahatladığımızı söyleyebilirim.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.