Türk İlaç Sanayisi, Türkiye'de Kullanılan İlaçların Yüzde 90’ını Yerli Olarak Üretiyor

Sağlık 28.04.2025 - 14:00, Güncelleme: 28.04.2025 - 14:06
 

Türk İlaç Sanayisi, Türkiye'de Kullanılan İlaçların Yüzde 90’ını Yerli Olarak Üretiyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, Türk ilaç sanayisinin kutu bazında ülkede kullanılan ilaçların yüzde 90’ını yerli olarak ürettiğini belirtti. Prof. Dr. Ayar, bu açıklamayı Edirne’de düzenlenen Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu kapsamında yaptığı sunumda paylaştı.

Sağlık Bakanlığı himayesinde, Edirne Valiliği’nin ev sahipliğinde ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) desteğiyle gerçekleştirilen forumda konuşan Ayar, Türkiye’nin ilaç ve tıbbi cihaz alanında geldiği noktayı değerlendirdi. TİTCK olarak Türk halkına kaliteli, güvenilir ve etkili ilaçlar ile tıbbi cihazların erişimini sağlamaktan sorumlu olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Ayar, sektörle ilgili düzenleme ve denetim çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. “Türkiye’de Gurur Duyulacak Bir İlaç Sektörü Var” Yerli ve milli üretime büyük önem verdiklerini dile getiren Ayar, Türkiye’nin dünya standartlarında üretim yapan tesislere sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “İlaç sanayi sektörümüz, kutu bazında Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 90'ını üretmektedir. Bu sektörümüz, aynı zamanda ciddi miktarda ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İç pazarda ilaç eksikliği yaşanmaması için ihracata sınır getiriyoruz; aksi takdirde çok daha büyük ihracat rakamlarına ulaşabilecek potansiyele sahibiz.” Değer Bazında Yerli Üretim %16 Seviyesinde Her ne kadar kutu bazında yüksek üretim rakamlarına ulaşılmış olsa da, Prof. Dr. Ayar katma değeri yüksek, yenilikçi ürünlerde Türkiye’nin henüz istenilen düzeye ulaşamadığını belirtti. Ayar, mali değer bakımından yerli üretimin toplam pazar içindeki payının yaklaşık yüzde 16 seviyesinde olduğunu kaydetti. Panelde ayrıca, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ve Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Bayram Demir de sunumlarıyla Türkiye’nin sağlık alanındaki uluslararası iş birlikleri ve kalite çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, Türk ilaç sanayisinin kutu bazında ülkede kullanılan ilaçların yüzde 90’ını yerli olarak ürettiğini belirtti. Prof. Dr. Ayar, bu açıklamayı Edirne’de düzenlenen Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu kapsamında yaptığı sunumda paylaştı.

Sağlık Bakanlığı himayesinde, Edirne Valiliği’nin ev sahipliğinde ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) desteğiyle gerçekleştirilen forumda konuşan Ayar, Türkiye’nin ilaç ve tıbbi cihaz alanında geldiği noktayı değerlendirdi.

TİTCK olarak Türk halkına kaliteli, güvenilir ve etkili ilaçlar ile tıbbi cihazların erişimini sağlamaktan sorumlu olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Ayar, sektörle ilgili düzenleme ve denetim çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti.

“Türkiye’de Gurur Duyulacak Bir İlaç Sektörü Var”

Yerli ve milli üretime büyük önem verdiklerini dile getiren Ayar, Türkiye’nin dünya standartlarında üretim yapan tesislere sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“İlaç sanayi sektörümüz, kutu bazında Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 90'ını üretmektedir. Bu sektörümüz, aynı zamanda ciddi miktarda ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İç pazarda ilaç eksikliği yaşanmaması için ihracata sınır getiriyoruz; aksi takdirde çok daha büyük ihracat rakamlarına ulaşabilecek potansiyele sahibiz.”

Değer Bazında Yerli Üretim %16 Seviyesinde

Her ne kadar kutu bazında yüksek üretim rakamlarına ulaşılmış olsa da, Prof. Dr. Ayar katma değeri yüksek, yenilikçi ürünlerde Türkiye’nin henüz istenilen düzeye ulaşamadığını belirtti. Ayar, mali değer bakımından yerli üretimin toplam pazar içindeki payının yaklaşık yüzde 16 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Panelde ayrıca, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ve Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Bayram Demir de sunumlarıyla Türkiye’nin sağlık alanındaki uluslararası iş birlikleri ve kalite çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.