TÜZYED açıldı: “Öncü dernek olmayı hedefledik”
TÜZYED açıldı: “Öncü dernek olmayı hedefledik”
Tanılı Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler Derneği (TÜZYED) açılışını Prof. Dr. Necate Baykoç Dönmez’in katılımıyla düzenlenen program ile gerçekleştirdi. Programda konuşan TÜZYED Başkanı Hilal Gök, “İlimizde öncü dernek olmayı hedefledik” dedi
Tanılı Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler Derneği (TÜZYED) açılışını Prof. Dr. Necate Baykoç Dönmez’in katılımıyla düzenlenen program ile gerçekleştirdi. Programda konuşan TÜZYED Başkanı Hilal Gök, “İlimizde öncü dernek olmayı hedefledik” dedi
Özel yetenekliler alanında bir farkındalık oluşturmayı amaçlayan Tanılı Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler Derneği (TÜZYED) bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlediği etkinlik ile Kocaeli’de açılışını gerçekleştirdi. Programa Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Özkan, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Elif Çelebi Öncü, Doç. Dr. Figen Büyükakın ile veliler ve öğrenciler katıldı.
GÖK: VALİMİZ ONURSAL BAŞKANIMIZ
Programda ilk olarak konuşan TÜZYED Başkanı Hilal Gök, “7 kurucu üye ve yönetim kurulu olarak 29 Mart tarihi itibari ile derneğimizi kurduk. Kuruluş aşamasında aylarca altyapı çalışmaları yaptık. Literatürü taradık, yurt içi ve yurt dışı makaleleri okuduk, Türkiye‟de bu konuda yapılan çalışmaları araştırdık. Yaptığımız araştırmalarda gördük ki; Sayın Valimiz Seddar Yavuz 2013 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa’da, 2014 yılında ise Uşak’ta ‘Altın Çocuklar’ diye bir proje başlatmış. Sayın Valimizin bu projesinden ilham alarak, Kocaeli ilinde daha önce çalışma yapılmamış bu alanda hizmet vermeyi ve ilimizde öncü dernek olmayı hedefledik. Sayın Valimizin bu konuda bizlere destek olarak, derneğimizin Onursal Başkanı olmasından duyduğumuz memnuniyeti de ayrıca belirtmek isterim.
‘KATILIMLARINIZI BEKLİYORUZ’
Yer üstü cevheri olarak tanımlanan bu özel yetenekli çocukları ne kadar erken keşfedip, ne kadar doğru işlersek topluma katkılarını o ölçüde artırabiliriz. Kocaeli’de bu alanda kurulan tek STK olarak ilimizde özel yetenekliler alanında bir farkındalık oluşturmak ve özel yetenekli öğrencileri, öğretmenlerini ve velilerini kapsayacak eğitimler, seminerler, kongreler, müzik, sanat ve bilim festivalleri, sanatsal ve sosyal etkinlikler gibi çalışmalar yapmayı planlamaktayız. Kocaeli büyük bir sanayi kenti olduğu için hem vizyon, hem eğitim, hem de sanat anlamında çok ciddi bir potansiyel var. Sizlerin desteğiyle bu potansiyeli iyi kullanarak Kocaeli’de bir farkındalık yaratmayı, verimli organizasyonlarda bir araya gelip kamuoyu oluşturmayı, Kocaeli’yi marka şehir yapıp bunu ulusala yaymayı hedefliyoruz. Bu bağlamda oluşturduğumuz Gönüllülük Platformumuza katılımlarınızı da bekliyoruz” dedi.
AYHAN: TÜM İLLERİMİZE YAYILMALI
Ardından konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, “Bugün anlamlı bir buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Özel yetenekli çocuklarımızla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Uzmanların söz söylemesi gereken bir konu. Bizler destek vermeye çalışıyoruz. Öğrenci, okul idaresi ve veli buluşmasını sağlamalıyız. Bu konuda çok başarılı olamadık. Velilerimizin eğitime olan katkılarını görmek memnuniyet verici. BİLSEM’lerin tüm illerimize yayılmasını istiyoruz. Bir ay önce beni ziyaret ettiklerinde memnuniyetimi dile getirmiştim. Bu çocuklarımızın Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına damga vuracaklarını biliyorum” ifadelerini kullandı.
DÖNMEZ: ÇOCUKLARIMIZI YÖNLENDİRELİM
Konuşmaların ardından Türkiye’de özel yetenekliler alanında yapılan çalışmalarda ve BİLSEM’lerin kuruluşunda büyük bir rol üstlenen Prof. Dr. Necate Baykoç Dönmez tarafından ‘Özel Yetenekliler ve BİLSEM Modeli’ adlı sunum gerçekleştirildi. BİLSEM’lerin kuruluş sürecine değinen Dönmez, konuşmasında şunları söyledi: “Kocaeli daha önce de defalarca buluştuğumuz illerden biri. Hangi ile gitsem önce Bilim ve Sanat Merkezlerini ziyaret eder çocuklarımla buluşurum. Bilim Sanat Merkezlerinin temeli 1992-1995 yılları arasında atıldı. BİLSEM’lerin hırpalandığı süreçler oldu. Yaptığımız çalışmalar iyi niyetliyse korkacak hiçbir şey yok. Çocuklarımızı yönlendirelim, fakat okul öncesi tanı ve etiket koymak için yarışmayalım. Çocuklarımızı zekası ile ön plana çıkarmayın. Velilerimizden ve öğretmenlerimizden bunu talep ediyorum.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.