Yetişkin insan vücudunda ortalama 2-3 g kadar çinko bulunur. Bunun önemli kısmı karaciğer, kemikler, epitel dokular, pankreas ve böbreklerdedir. Kandaki çinkonun %75’i kan hücrelerindedir.
Çinko vücudumuzda ;
Kollajen metabolizmasında,
Hemoglobin yapımında,
Kemik gelişiminde,
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde,
Pankreasın beta hücrelerinde insülin sentez, depolanması ve salınmasında,
Bilişsel işlev ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde ,
Pekçok enzimin çalışmasında görev alır.
Çinko eksikliğinde ;
İskelet gelişiminin bozulması,
Saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları,
Erkeklerde kısırlık,
İmmün sistem yetmezliği,
Dermatit,
Yara iyileşmesinde bozulma,
Tat algılamada azalma,
Karanlığa uyumun azalması,
Kronik yorgunluk,
Büyüme – gelişme geriliği
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak görülen makuler dejenerasyon gibi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır.
Günlük alınması gereken çinko miktarı
- 0-6 aylık bebeklerde 2 mg
- 7-12 aylık bebeklerde 3 mg
- 1-3 yaş aralığındaki çocuklar için 3 mg
- 4-8 yaş aralığındaki çocuklar için 5 mg
- 9-13 yaşındaki çocuklar için 8 mg
- 14-18 yaş aralığındaki kadınların 9 mg, erkeklerin 11 mg
- 19 yaş üzerindeki kadınların 8 mg, erkeklerin 11 mg
- Hamilelik döneminde 12 mg’dır.
Çinkonun günlük aşırı alımı sakıncalıdır. Günlük 50 mg alındığında HDL- kolesterolde düşüş gözlenmiştir.
Çinko içeriği yüksek besinler;
Kırmızı et, karaciğer, hindi eti, mantar, sarımsak, ıspanak, badem, ceviz , kuru fasulye, yer fıstığı, kabak çekirdeği, bezelye, peyniri sayabiliriz. Günlük beslenme de yeterli miktarda besinlerle çinko alımı yukarıda belirtilen sağlık probleminin oluşmasını önleyebilir. Gün içerisinde fazla miktarda posa alımı da çinko emilimini olumsuz etkiler. Bu yüzden her besin grubu yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir