Diyetisyen Yaprak Yılmaz
Köşe Yazarı
Diyetisyen Yaprak Yılmaz
 

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİDİR?

Bayramlar birlik beraberliğin arttığı, yardımlaşma duygusunun pekiştirildiği , sevdiklerimizle bir arada olabildiğimiz günlerdir. Ve tabi ki bu günlerde tatlılar, hamur işleri vazgeçilmez oluyor. Kurban bayramında bunun üzerine bir de gereğinden fazla miktarda kırmızı et tüketimi oluyor. Özellikle kalp , diyabet, tansiyon hastaları bayramlarda daha dikkatli olmalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Toplumumuzda kahvaltıda hemen kesilen kurbanın etinin tüketimi alışkanlığı yaygındır. Fakat kurban eti tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kurban eti kesildikten en az 12-24 saat sonra tüketilmelidir. Taze etin daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu rahatsızlıklar, uyku problemlerine de yol açabileceği için taze etten vazgeçemeyenlerin, eti iyi pişirerek ve mümkünse az miktarda tüketmesi gerekiyor. Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunları yaşamamak için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yoğurt ve ayranın temel ve sağlıklı seçimler olduğunu unutmamak gerekiyor. Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmiyor. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemler. Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir. Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Şimdiden herkese iyi bayramlar diliyorum.
Ekleme Tarihi: 15 Temmuz 2021 - Perşembe

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİDİR?

Bayramlar birlik beraberliğin arttığı, yardımlaşma duygusunun pekiştirildiği , sevdiklerimizle bir arada olabildiğimiz günlerdir. Ve tabi ki bu günlerde tatlılar, hamur işleri vazgeçilmez oluyor. Kurban bayramında bunun üzerine bir de gereğinden fazla miktarda kırmızı et tüketimi oluyor. Özellikle kalp , diyabet, tansiyon hastaları bayramlarda daha dikkatli olmalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Toplumumuzda kahvaltıda hemen kesilen kurbanın etinin tüketimi alışkanlığı yaygındır. Fakat kurban eti tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Kurban eti kesildikten en az 12-24 saat sonra tüketilmelidir.

Taze etin daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu rahatsızlıklar, uyku problemlerine de yol açabileceği için taze etten vazgeçemeyenlerin, eti iyi pişirerek ve mümkünse az miktarda tüketmesi gerekiyor.

Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunları yaşamamak için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yoğurt ve ayranın temel ve sağlıklı seçimler olduğunu unutmamak gerekiyor.

Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmiyor. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemler.

Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.

Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.

Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Şimdiden herkese iyi bayramlar diliyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.