Son dönemlerde popüler olan şeylerin başında gıda takviyeleri gelir. Spiriluna bir yosun türü olmakla beraber toz veya tablet şeklinde son dönemdeki popüler gıda takviyelerindendir. Peki bu yosun nedir, neden takviye olarak kullanırız?
Asya, Afrika, Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika'nın denizi ve tatlı sularında yetişen mavi-yeşil alg veya siyanobakteridir. Spirulina, kuru ağırlığının yüzde 60-70'i kadar protein içeriğine sahiptir. Protein içeriğinin yanında vitamin ve mineraller yönünden de zengindir. Yumurta ile hemen hemen eş değer bir protein içeriğine sahiptir.
Bu sebeple genellikle vejetaryen beslenme ve yetersiz protein alımı gibi durumlarda tercih tüketmeyi sevmeyen kişilerde toz veya tablet şeklinde beslenmelerine ekleyebilir. Tüketilmek istendiği zaman günlük 3-10 gram kadar alınması yeterlidir.
Spirulina, karaciğer yağ birikiminin engeller.
Güçlü antioksidatif etkiler sergilemektedir.
Obeziteyi yönetmede kullanılabilir, iştah merkezini baskılar.
Vücutta total kolesterol, LDL-kolesterolü (kötü kolesterol) düşürücü HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltici etkisi vardır.
Hipoglisemik etki gösterir. Yapılan bir çalışma ile çalışılan grupta iki aylık Spirulina platensis takviyesinden sonra, kan şekeri seviyelerinde önemli bir azalma gözlenmiştir.
Spirulinanın Yan Etkileri
Takviye olarak ilk kez tüketildiğinde karın ağrısı, mide bulantısı veya şişkinliğe neden olabileceği, bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara, baş ağrılarına, terlemeye, uyku bozukluklarına neden olabileceği görülmüştür. Hamile veya emziren kadınlar için güvenliği tam olarak belirlenmemiş, bu nedenle bu dönemlerde kullanımından kaçınılması önerilmektedir.