Reflü genel olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanır. Reflü midede yanma, yaralara sebeb olabilen bir hastalıktır. Gastroözofajial reflünün tipik belirtileri hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, geğirmedir. Bunların yanında mide içeriğinin ağıza gelmesi, öksürük, göğüş ağrısı da görülebilir.
Ailede mide hastalığı geçmişi, obezite, sigara alkol tüketmek bu hastalığı tetikleyici etmenlerdendir.
Reflüde beslenme nasıl olmalı?
o Günde en az 3 öğün düzenli yemek yenmelidir.
o Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemekten kaçınılmalıdır.
o Yatılan yatağın başının 15-25 cm yükseltilmesi gerekmektedir.
o Reflüyü tetikleyebilecek besinlerin (çikolata, kafein, alkol, asitli ve/veya baharatlı gıdalar dahil) tüketiminden kaçınılmalı, mümkünse beslenmeden çıkarılmalıdır.
o Yüksek yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
o Hızlı yemek yenmemelidir. Bir öğünde fazla besin tüketilmemelidir.
o Portakal, domates vb. asit oranı yüksek meyvelerden uzak durulmalıdır.
o Yemeklerle beraber sıvı alınmamalıdır.
o Kızartmalar, kavurmalar, çok sıcak, çok soğuk besinler uyarıcı olduğu için tüketilmemelidir.
o Eğer obezite varsa ideal kiloya getirilmelidir.
o Reflüjenik Besinler: reflüyü arttıran besinlerdir. Bunlardan kaçınılmalıdır. Bu besinler: nane ve diğer baharatlar, tuz, alkol, asitli meyveler (portalak vb.), soğan, sarımsak, kahve (kafein), karbonatlı içecekler, soda, çikolata vb.