İrem Tonbuloğlu
Köşe Yazarı
İrem Tonbuloğlu
 

Reflü nedir? Reflüde beslenme nasıl olmalıdır?

Reflü genel olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanır. Reflü midede yanma, yaralara sebeb olabilen bir hastalıktır. Gastroözofajial reflünün tipik belirtileri hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, geğirmedir. Bunların yanında mide içeriğinin ağıza gelmesi, öksürük, göğüş ağrısı da görülebilir. Ailede mide hastalığı geçmişi, obezite, sigara alkol tüketmek bu hastalığı tetikleyici etmenlerdendir. Reflüde beslenme nasıl olmalı? o Günde en az 3 öğün düzenli yemek yenmelidir. o Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemekten kaçınılmalıdır. o Yatılan yatağın başının 15-25 cm yükseltilmesi gerekmektedir. o Reflüyü tetikleyebilecek besinlerin (çikolata, kafein, alkol, asitli ve/veya baharatlı gıdalar dahil) tüketiminden kaçınılmalı, mümkünse beslenmeden çıkarılmalıdır. o Yüksek yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. o Hızlı yemek yenmemelidir. Bir öğünde fazla besin tüketilmemelidir. o Portakal, domates vb. asit oranı yüksek meyvelerden uzak durulmalıdır. o Yemeklerle beraber sıvı alınmamalıdır. o Kızartmalar, kavurmalar, çok sıcak, çok soğuk besinler uyarıcı olduğu için tüketilmemelidir. o Eğer obezite varsa ideal kiloya getirilmelidir.   o Reflüjenik Besinler: reflüyü arttıran besinlerdir. Bunlardan kaçınılmalıdır. Bu besinler: nane ve diğer baharatlar, tuz, alkol, asitli meyveler (portalak vb.), soğan, sarımsak, kahve (kafein), karbonatlı içecekler, soda, çikolata vb.
Ekleme Tarihi: 09 Aralık 2021 - Perşembe

Reflü nedir? Reflüde beslenme nasıl olmalıdır?

Reflü genel olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanır. Reflü midede yanma, yaralara sebeb olabilen bir hastalıktır. Gastroözofajial reflünün tipik belirtileri hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, geğirmedir. Bunların yanında mide içeriğinin ağıza gelmesi, öksürük, göğüş ağrısı da görülebilir.

Ailede mide hastalığı geçmişi, obezite, sigara alkol tüketmek bu hastalığı tetikleyici etmenlerdendir.

Reflüde beslenme nasıl olmalı?

o Günde en az 3 öğün düzenli yemek yenmelidir.

o Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemekten kaçınılmalıdır.

o Yatılan yatağın başının 15-25 cm yükseltilmesi gerekmektedir.

o Reflüyü tetikleyebilecek besinlerin (çikolata, kafein, alkol, asitli ve/veya baharatlı gıdalar dahil) tüketiminden kaçınılmalı, mümkünse beslenmeden çıkarılmalıdır.

o Yüksek yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.

o Hızlı yemek yenmemelidir. Bir öğünde fazla besin tüketilmemelidir.

o Portakal, domates vb. asit oranı yüksek meyvelerden uzak durulmalıdır.

o Yemeklerle beraber sıvı alınmamalıdır.

o Kızartmalar, kavurmalar, çok sıcak, çok soğuk besinler uyarıcı olduğu için tüketilmemelidir.

o Eğer obezite varsa ideal kiloya getirilmelidir.

 

o Reflüjenik Besinler: reflüyü arttıran besinlerdir. Bunlardan kaçınılmalıdır. Bu besinler: nane ve diğer baharatlar, tuz, alkol, asitli meyveler (portalak vb.), soğan, sarımsak, kahve (kafein), karbonatlı içecekler, soda, çikolata vb.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.