GEBZE BL. İLANI 2
Tülay Türedi
Köşe Yazarı
Tülay Türedi
 

GÖĞE BAKAN BİLGE

Düşünün ki 15. yüzyılda teleskopun bile icat edilmediği bir çağda gökyüzünü matematikle çözümleyen bir bilge var. Ve bu bilge Semerkand'dan, İstanbul’a uzanan yolculuğunda yalnız yıldızlara değil milletimizin ilme olan ufkuna da yön vermiş kişi Ali Kuşçu’dur. Ali Kuşçu yalnızca bir astronom değil bir çağın aklını temsil eden mütevazı bir bilim savaşçısıydı. Uluğ Bey’in gözetiminde Semerkand Rasathanesi’nde yetişmiş gökbilimin kalbinde atmış ilk adımlarını sonra Osmanlı’ya gelmiş Ayasofya kürsüsünde konuşurken yalnız ilimden değil aynı zamanda göğün dilinden söz etmiştir. Ve şu çarpıcı ayrıntıyı asla atlamayalım: Ay’ın haritasını çizen ilk Türk bilim insanı odur. Bugün Ay’da bir kratere onun adı verildiyse bu sadece bir onurlandırma değil bir milletin bilime verdiği değerin evrende yankılanmasıdır. Ali Kuşçu’nun astronomiyle sınırlı kalmayan vizyonu matematikten fiziğe dilbilimden felsefeye uzanır. Onun kaleminden çıkan her eser düşüncenin göğünde parlayan bir yıldız gibi yol göstericidir. Bugün eğitimde sorunlar konuşulurken gençlerimizin ufku daraltılmaya çalışılırken bir Ali Kuşçu’ya daha çok ihtiyacımız var. Çünkü o göğe bakarken yere sağlam basanlardandı. Çünkü o bilimin sadeliğinde Allah’ın kudretini görmeyi başaranlardandı. Şimdi ona düşen görev bizim omuzlarımızdadır. Gökyüzünü seyretmekle yetinmeyip onu anlamaya çalışan bir nesil yetiştirmek. Bugün eğitimde sorunlar konuşulurken gençlerimizin ufku daraltılmaya çalışılırken bir Ali Kuşçu’ya daha çok ihtiyacımız var. Çünkü o, göğe bakarken yere sağlam basanlardandı. Çünkü o bilimin sadeliğinde Allah’ın kudretini görmeyi başaranlardandı. Artık söz sırası bizde.. Ali Kuşçu’nun göğe çizdiği izleri takip edebilecek bir irade bir inanç ve bir azimle yürümek zorundayız. Onu yalnızca anmak değil anlamak onun bıraktığı mirası yeniden inşa etmek bizim asli görevimizdir.   Çünkü bir millet yıldızlara uzanmak istiyorsa evvela kendi gök bilginin izini sürmelidir.   Ve unutmayalım: Bir toplum gökyüzüne ne kadar bakarsa geleceğe de o kadar ileriden bakar.   Araştırmacı / Gazeteci Tülay TÜREDİ  
Ekleme Tarihi: 25 May 2025 - Sunday

GÖĞE BAKAN BİLGE

Düşünün ki 15. yüzyılda teleskopun bile icat edilmediği bir çağda gökyüzünü matematikle çözümleyen bir bilge var.

Ve bu bilge Semerkand'dan, İstanbul’a uzanan yolculuğunda yalnız yıldızlara değil milletimizin ilme olan ufkuna da yön vermiş kişi Ali Kuşçu’dur.

Ali Kuşçu yalnızca bir astronom değil bir çağın aklını temsil eden mütevazı bir bilim savaşçısıydı. Uluğ Bey’in gözetiminde Semerkand Rasathanesi’nde yetişmiş gökbilimin kalbinde atmış ilk adımlarını sonra Osmanlı’ya gelmiş Ayasofya kürsüsünde konuşurken yalnız ilimden değil aynı zamanda göğün dilinden söz etmiştir.

Ve şu çarpıcı ayrıntıyı asla atlamayalım: Ay’ın haritasını çizen ilk Türk bilim insanı odur. Bugün Ay’da bir kratere onun adı verildiyse bu sadece bir onurlandırma değil bir milletin bilime verdiği değerin evrende yankılanmasıdır.

Ali Kuşçu’nun astronomiyle sınırlı kalmayan vizyonu matematikten fiziğe dilbilimden felsefeye uzanır. Onun kaleminden çıkan her eser düşüncenin göğünde parlayan bir yıldız gibi yol göstericidir.

Bugün eğitimde sorunlar konuşulurken gençlerimizin ufku daraltılmaya çalışılırken bir Ali Kuşçu’ya daha çok ihtiyacımız var. Çünkü o göğe bakarken yere sağlam basanlardandı. Çünkü o bilimin sadeliğinde Allah’ın kudretini görmeyi başaranlardandı.

Şimdi ona düşen görev bizim omuzlarımızdadır. Gökyüzünü seyretmekle yetinmeyip onu anlamaya çalışan bir nesil yetiştirmek.

Bugün eğitimde sorunlar konuşulurken gençlerimizin ufku daraltılmaya çalışılırken bir Ali Kuşçu’ya daha çok ihtiyacımız var. Çünkü o, göğe bakarken yere sağlam basanlardandı. Çünkü o bilimin sadeliğinde Allah’ın kudretini görmeyi başaranlardandı.

Artık söz sırası bizde..

Ali Kuşçu’nun göğe çizdiği izleri takip edebilecek bir irade bir inanç ve bir azimle yürümek zorundayız. Onu yalnızca anmak değil anlamak onun bıraktığı mirası yeniden inşa etmek bizim asli görevimizdir.

 

Çünkü bir millet yıldızlara uzanmak istiyorsa evvela kendi gök bilginin izini sürmelidir.

 

Ve unutmayalım:

Bir toplum gökyüzüne ne kadar bakarsa geleceğe de o kadar ileriden bakar.

 

Araştırmacı / Gazeteci

Tülay TÜREDİ

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.