ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI'ndan Sapanca için acil eylem çağrısı
Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, gelişen şehirleşme, sanayileşme ve artan turizm faaliyetleri ile birlikte, Sapanca Gölü'nün zaten bir dizi riskle karşı karşıya olduğunu, yaşanan son olayla birlikte bu önemli su kaynağının daha da büyük bir tehlike altına girdiği ifade edildi. Açıklamada, İçme suyu kaynağı olarak da kullanılan gölün korunması ve sürdürülebilir bir havza yönetimi planı uygulanmasının zorunlu hale geldiği belirtildi.
SU KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI ŞART
Çevre Mühendisleri Odası, yayınladığı basın açıklamasında, su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinin sadece ulusal değil, global bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Göl havzasını etkileyen yanlış arazi kullanımları, plansız kentleşme ve küresel ısınmanın su stresini artırdığı belirtildi. Oda, havza yönetimi konusunda ulusal ve yerel düzeyde kararlı adımlar atılması gerektiğini belirtti.
ETKİN HAVZA YÖNETİMİ PLANI ÇAĞRISI
Açıklamada, Sapanca Gölü'nün sürdürülebilir bir şekilde korunması ve yönetilmesi için etkin bir havza yönetimi planının hayata geçirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Oda, bu planın havzanın doğal ortam özelliklerini korumaya yönelik olması gerektiğini ve yerel halkın katılımının önemini vurguladı.
TÜRKİYE'NİN SU STRESİ ARTIYOR
Açıklamanın son kısmında ise, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün su kıtlığı raporuna göre Türkiye'nin su stresi seviyesinin 2040 yılında ciddi oranda artacağı öngörüldüğünü hatırlatan Çevre Mühendisleri, ülke olarak su kaynaklarımızı koruma ve akılcı kullanma konusunda acil adımlar atmamız gerektiğini vurguladu.
ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILSIN
Çevre Mühendisleri Odası, Sapanca Gölü ve benzeri doğal kaynakların korunması adına gerekli tüm önlemlerin alınmasını, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun hareket edilmesini ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması için çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyor. Abbas Çakar