CHP Darıca'da Neler Oluyor?

Darıca CHP’de neler oluyor?

2019 seçimleri öncesinde bölgemiz siyasetindeki ısınma turları ve hazırlıklar üzerine değerlendirme yazılarına devam etmek istiyorum.  Seçimlerin en hararetli dönemlerinde bir çok gazeteci arkadaşımın adaylara, partilere ve seçim sonucu tahminlerine göre yazacakları yorumlarla zaten içimiz dışımız siyaset ve seçim olacak.

O girdaba antrenmanlı girmek adına ben şimdiden ısınma turlarını atmaya başlayayım dedim…

En çok iç içe olduğum, uzun zamandır ilçe gazeteciliğini de yaptığım Darıca’dan bir çıkış noktası yapmaya karar verdim. Öncelikli olarak da ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin Darıca ayağını kaleme almak istedim.

Önce organları ile değerlendirmemi yapmak istiyorum. Darıca CHP İlçe Gençlik Kolları Aydın Işık başkanlığında yeni döneme başladı. Aydın Işık kişisel olarak uyumlu, ılımlı ve donanımlı biri. Enerjisi üst düzeyde ve bu enerjiyi yönetiminde bulunan gençlere ve diğer partili gençlere olumlu yansıtıyor. Bu ılımlı kişiliği sayesinde Ak Parti Gençlik Kolları ile de örnek gösterilebilecek düzeyli bir rekabet ilişkisi var. Aydın Işık seçim süreci hareketlendiğinde en çok mahallelerde çalışma yapacağını belirterek seçimin sahada kazanılacağını öngören bir programlama içinde. Seçim sürecinde partisine ve adayına çok yüksek bir ivme kazandıracağı görüşündeyim.

Darıca CHP Kadın Kolları Başkanlığı yeni döneme (Ebru) Altun Tayanç ile start verdi. Nurcan Çağlar döneminde bazı kadınların partiden uzak görüntüsü Tayanç ile değişti. CHP Darıca’nın kadın siyasetçileri arasında temel taşı denilebilecek belediye meclis üyesi ve eski yöneticiler bazında birçok kadın Tayanç’a destek veriyor. Tayanç siyaseten donanımlı ve kadın ilişkilerinde beceri sahibi. Partinin Darıca yapısı ile vakit geçirdikçe daha da yararlı olabilecek bir düzeye çıkacağına eminim. Tayanç’ın başkan seçilmesi ile CHP Darıcalı kadınların kenetlendiği de görülüyor. Zaman zaman Tayanç hakkında yaptığım eleştirisel ve negatif haberlere gösterdikleri kitle tepkileri ile Tayanç’a karşı sevgi, güven ve inanma duyguları beslediklerini ispat ettiler. Selman Kösali’den Baykal Kaya’ya, Yakup Törk’ten bir çok yeni ve eski yönetici Tayanç’ın önemli işlere imza atacağını düşünüyorlar ve destekliyorlar. Tayanç sayesinde sadece kadınlar değil partinin eski ve yeni dinamikleri de ortak bir noktaya taşındı.  Dolayısı ile CHP Darıca sinerji ve enerji noktasında şarjlanmış durumda. Bu durumu tespit etmek için partinin bazı organ ve kişileri ile tezat bir noktaya gelmiş olsam da test edilmemiş hiçbir şey hakkında garanti vermek mümkün olmuyor. Tayanç’ın gerek partinin önümüzdeki sürecinde gerekse seçim sürecinde oluşturduğu bu kenetlenme ve sinerji ile büyük katkı yapabileceğini tahmin ediyorum. Seçimlerde kadın ve gençlerin önemli bir silah olduğunu düşünürsek Tayanç ve Işık CHP Darıca için bence önemli silahlardır.

Gelelim ana kademeye…

Yakup Törk’ü ilçede herkes tanır ve bilir… Hatta ilçenin önemli ve büyük bir bölümü de sever.  Ancak ağırbaşlı, efendi, insanlara karşı kırıcı olmama tavırları parti yönetiminde aksaklıklara yol açıyor. Elini masaya vuran bir karakter i yok.  Bunu kullanan yöneticilerine karşı bile esnek.  Partinin ekonomi yükünü çeken Törk giderlerin dağılımı noktasında mali birimini gözden geçirmesi şart. Ayrıca bir ticaret adamı olan Törk’ün kendi işleri ile ilgilendiği yada şehir dışında olduğunda partinin yükünü çekebilecek bir kadrosu olduğunu da düşünmüyorum.  Basın ve parti arasında ki kopuklukları toparlayan düzenleyen ve ılımlı bir ilişki düzeyi kuracak tanıtım medya birimi de benim ölçülerimde yetersiz.  Hal böyle olunca parti-basın ilişkileri de, partinin mali yönetimi de,  parti içi işleyişinin yükü de Törk’ün omuzlarına kalıyor. Partide “Saha çıkıp nefes almadan çalışalım.” Diyen yöneticilerde var, “Her hafta toplantımı olur şu toplantıları 15 güne çıkarsak olmaz mı?” diyen yöneticiler de var.  Bu dağınıklılıkla hem belediyeyi ne de genel seçimleri başarı çizgisinde tamamlamak mümkün değil. Kendini partinin askeri gibi gören yöneticiler yok. Herkes bireysel ve kendine buyruk siyaset yapıyor daha da kötüsü talimat verebilecek noktada olduğunu düşünüyor.  Sanki Törk yöneticilerini çalıştıracağına yöneticiler Törk’ü çalıştıran bir görüntü hakim. Ama Törk’ün tek bir hamlesi ile bu olay tersine dönebilir ve parti seçim süreci öncesinde enerjik bir kıvama gelebilir. Bunuda çözecek tek kişi Yakup Törk’tür…

Mahalle temsilcilerinin kazanımı çok önemli Sadece merkezdeki ilçe başkanlığından yönetim dezavantajdı. Seçim sürecinde mahalle temsilciliklerinin yanısıra açılacak olan seçim iritibat büroları ile renkli bir seçim yarışı içinde olacaklardır. Seçimdeki şansı ne olur derseniz bunu da Törk’ün bundan sonraki yöneticilik sürecini gözlemledikten sonra ortaya koyabiliriz.

Saygılarımla

Yarın Darıca Ak Parti yazımda görüşmek üzere…