KART ÜCRETLERİNE PAYDOS

Danıştay, bankaların müşterilerinden aldığı kart işletim ücretlerinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, işlemlere ‘dur’ dedi. Kart işletim ücretlerine, idari yargının temyiz organı durumundaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karşı çıktı. Kurul, 112 milyonu aşkın banka hesabı için bankalar tarafından zorunlu olarak tahsil edilen kart işletim ücretinin hukuka aykırı olduğunu belirterek yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.


TÜSODER’İN BAŞARISI

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tüketici Sorunları Derneği'nin (TÜSODER) açtığı davada, “2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen koşullar oluştuğundan, davaya konu yönetmeliğin 13. maddesinin 1. Fıkrası ve Ek-1 listesinde bulunan '2.1 Hesap İşletim Ücreti' yönünden yürütmesinin durdurulmasına” hükmüne yer verdi.


15. DAİRE REDDETMİŞTİ

TÜSODER’in, hesap işletim ücretinin yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı Danıştay 15. Dairesi reddetmiş, Dernek bu karara itiraz ederek, 17 Mart 2015 tarihinde, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay İdari Dava Daireleri'ne başvurmuştu. Dernek, ‘Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği’ yargıya taşımıştı.


10 MİLYAR TL İADE

TÜSODER Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, “Bankalar artık Danıştay’ın nihai kararına kadar tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü altındadır. Hesap işletim ücretinden bankaların bir yılda elde ettiği yaklaşık gelir 10 milyar TL civarında olup, bu kararla bankaların haksız elde ettiği büyük bir mablağa dur denmiş oldu” dedi.