“SİRKENİN SAĞLIĞA FAYDALARI”

Sirkenin sağlığa faydaları ilk defa tıbbın kurucusu olarak anılan Hipokrat tarafından belirtilmiştir. Sirke tüketimine bağlı olarak gözlemlenen olumlu sağlık etkileri yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır.   PEKİ SİRKENİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?    Yapılan çalışmalar şunu gösteriyor; sirke tüketimiyle birlikte vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, kalça çevresi, visseral adipoz indeksi ve iştah skoru azalıyor.  Total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol parametreleri üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Yağ metabolizmasını düzenleyici ve vücutta yağ birikmesini önleyici aktiviteler gösterir.  Kalp atım hızı, kan basıncı ve tansiyon üzerine olumlu etkilere sahiptir.  Antik zamanlardan beri, sirke antiseptik bir ajan olarak yaraların iyileştirilmesinde ve enfeksiyonlarla mücadele amacı ile kullanılmıştır. Sirkede bulunan asetik asit, düşük; 0.5 konsantrasyonlarda bile pek çok mikroorganizma üzerinde antimikrobiyel etki gösterebilmektedir  Elma sirkesinde ki α-glikan bileşik antitümör özellik gösterir. Bileşiminde bulunan fonksiyonel bileşikler anti-oksidan ve kanser hücrelerini baskılayıcı etkiler göstermiştir.  Yemek ile birlikte sirke tüketimi, sağlıklı ve diyabetli yetişkinlerde, yemek sonrası glukoz konsantrasyonunu düşürür. İnsülin metabolizması üzerinde olumlu etkiye sahiptir, kan şekerini düşürme özelliği vardır.  Sirkenin kilo kaybı üzerine de olumlu etkisi vardır. Sirke tüketiminin açlık durumunu azaltır, dolayısıyla gıda alımını azalır. Sirkede ki asetik asit, glukoz metabolizması üzerinde, inüslin direnci olan ve diyabeti olan bireylerde faydalı etkiler gösterir.  Sirke özellikle kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu özellik gösterir. Metabolizma için süpürücüdür diyebiliriz.