TÜBİTAK UME’de eğitim semineri

BIPM Uluslararası İlişkiler ve İletişim Bölümü Müdürü Andy Henson ve Uluslararası İlişkiler Görevlisi Chingis Kuanbayev’in de katılımıyla gerçekleştirilen seminerde uluslararası metroloji sistemi ve uluslararası alanda metroloji enstitülerin birbirlerinin ulusal referans standartlarının denkliğini ve kalibrasyon sertifikalarını tanımaları için bir kurumsal çerçeve sağlayan CIPM Karşılıklı Tanınma Anlaşması (CIPM MRA) ele alındı. Küresel kalite altyapısı ve metrolojinin rolünün yanı sıra Metre Konvansiyonunun önemine de dikkat çekilen seminerde CIPM MRA’ın işleyişi, kalite altyapısındaki etkisi ve katılan enstitülerin yükümlülükleriyle birlikte karşılaştırmalar, kalibrasyon ve ölçüm yeteneklerinin beyanı ve gözden geçirilmeleri, kalite yönetim sistemlerinin denetimi gibi CIPM MRA çerçevesindeki faaliyetlere de değinildi.

44 BAŞVURUDAN 9’U KABUL EDİLDİ

TÜBİTAK UME’nin uzman personeli tarafından Türkiye’nin kalite altyapısı, EURAMET ve CIPM MRA’ın işleyişindeki rolü, EURAMET’in enstitülerin kalite yönetim sistemlerini denetleme mekanizması, uluslararası karşılaştırmalara etkin katılım ve belirsizlik bütçelerinin oluşturulması konularında sunumlar yapıldığı seminerde eğitim programına katılanlarca da TÜBİTAK UME’de yürüttükleri çalışmalar hakkında kısa sunumlar gerçekleştirildi. Programın 2019 yılı döneminde yer almak için yapılan 44 başvuru arasından Bosna – Hersek’ten Esma Music, Etiyopya’dan Nesredin Nezir Hassen, İran’dan Khadije Norouzzadeh, Kenya’dan George Maswai, Malezya’dan Fareef Bin Sait, Moğolistan’dan Khaltarmaa Battur, Suudi Arabistan’dan Ahmed AlJawan ve Najyy AlYami, Tanzanya’dan Alfred Emil Nkhama, ve Özbekistan’dan Jovakhirjon Nosirov değerlendirme sonucu programa kabul edildiler.

PRESTİJ DEĞERİ TAŞIYOR

İkinci dönemi 1 Mart 2019 tarihinde başlayan eğitim programı her başvuru sahibinin kendi araştırma alanını desteklemek için ihtiyaçlarına özel olarak uyarlandı. Başarılı adayların BIPM ve TÜBİTAK UME uzmanları tarafından verilecek derslerden de yararlandığı programa kabul edilen personelin eğitim ve konaklamaları TÜBİTAK UME tarafından ücretsiz olarak karşılandı. Genç bilimsel ve teknik personelin proje hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak üzerine yoğunlaşan programda aynı zamanda katılımcıların teknik becerilerini geliştirmelerine olanak tanınarak daha geniş bir fayda sağlanması da hedefleniyor. Gelişmekte olan ülke enstitülerinin personeline metroloji alanında eğitim vererek, enstitülerinin uluslararası sisteme entegre olmasına katkıda bulunmayı ana amaç edinen ve 2 yıl boyunca BIPM ile ortak yürütülecek olan eğitim programı TÜBİTAK UME’nin metroloji dünyasındaki yeri açısından da önemli bir prestij değeri taşıyor.

HABER: KÜBRA AKABALI