GEBZE İLK SIRADA!

 

 Raporda Gebze en çok ölümün yaşandığı ilçe olurken, servis kazası, kalp krizi, ezilme, göçük, yüksekten düşme ve intihar ana sebepler olarak gözleniyor

217 İŞÇİ ÖLDÜ

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın uygulanmaya konulduğu 2013 yılında Kocaeli’de 33, 2014 yılında 65, 2015 yılında 54 ve 2016 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise en az 65 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Geçen süre zarfında Kocaeli’deki iş kazaları sonucu yaşanan ölümlerin toplamı ise 217 olarak kamuoyuna duyuruldu.

HER AY 6 KİŞİ ÖLÜYOR

Özellikle 2016 yılının sadece 9 aylık döneminde yaşanan işçi ölümlerinin 65’i bulması oldukça dikkat çekici. Diğer yıllara göre ortaya çıkan bu yüksek veri Kocaeli’de her ay 5 ya da 6 kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Veriler 2016 yılının kentimiz için yaşanan en yüksek işçi ölümünün gerçekleştiği zaman dilimi olarak kayıtlara geçeceğini, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde şehirde genel önlemlerin yetersiz olduğu gözüküyor.

ÖLENLER İŞÇİ VE MEMUR

Kendi hesaplarına çalışan emekçilerin, yani çiftçi ve esnafın da kayıt altına alındığı rapora ülke genelinde yaşamını yitirenlerin yüzde 80’ini işçi ve memurlar, yüzde 20’sini ise çiftçi ve esna oluşturuyor. Ancak Kocaeli ölçeğinde yaşananlara bakıldığında ise işçi ve memur ölüm oranı yüzde 90’a ulaşıyor. Kocaeli’de ölümlerin yoğunlaştığı işkolları ise inşaat, metal, taşımacılık, tarım, ticaret, kimya, belediye, ağaç, gıda ve tersane olarak dikkat çekiyor. Türkiye genelindeki işçi ölümlerinin yüzde 60’ı inşaat, tarım ve taşımacılıkta yaşanıyor. Ancak Kocaeli’deki işçi ölümlerinde metal sektörü ikinci sırada ve diğer sanayi işkollarında da ölümler yoğun. Kocaeli’nde işçi ölümlerinin nedenleri olarak servis kazaları, kalp krizi, ezilme-göçük, yüksekten düşmeler, intiharlar gibi sebepler öne çıkıyor. Türkiye genelinde en çok işçi ölümünün servis kazaları sonucu yaşanıyor. Aynı durum Kocaeli’de de mevcut. Ancak çalışırken kalp krizinden ölen işçilerin oranı Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı.

KOCAELİ BEŞİNCİ SIRADA

Kocaeli'deki işçi ölümlerinin yüzde 4’ünü kadınlar yüzde 96’sını da erkekler oluşturuyor. Kadın işçi ölümleri bizim Türkiye verilerinin altında. Yaş dağılımına bakıldığında ise çocuk işçi ölümleri Türkiye ortalamasının altında iken orta yaş ve üstü işçilerin ölümü ise Türkiye ortalamasının üzerinde gözüküyor. Ayrıca, Kocaeli, 2013'ten bu yana en çok işçi ölümünün yaşandığı şehirler içinde İstanbul, Manisa, İzmir ve Bursa’nın ardından beşinci sırada yer alıyor.

GEBZE ÖNE ÇIKIYOR

İlçelere göre dağılımda ile Gebze faktörü öne çıkıyor.  Geçen 4 yıllık dönemde Gebze’de 38, İzmit’te 36, Kartepe’de 32, Körfez’de 28, Başiskele’de 19, Dilovası’nda ve Gölcük’te 14’er, Darıca’da 11, Derince’de 9, Kandıra’da 7, Çayırova’da 5 ve Karamürsel’de de 4 işçi yaşamını yitirdi.