AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden bütçe görüşmelerinde AK Parti Grubu adına TÜİK bütçesi ile ilgili konuştu..
AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden bütçe görüşmelerinde AK Parti Grubu adına TÜİK bütçesi ile ilgili konuştu.. Konuşmasına Kudüs ile ilgili kararla görüşlerini açıklayarak başlayan Milletvekili Yaman daha sonra TÜİK'in çalışmaları ile ilgili bilgiler aktardı
İŞTE YAMAN'IN MECLİSTEKİ KONUŞMASI
AK PARTİ GRUBU ADINA CEMİL YAMAN (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; TÜİK bütçesi üzerinde AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum, bu vesileyle sizleri ve ekranları başında bizleri izlemekte olan aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime başlarken insanlığın kanayan yarası Kudüs’e değinmek istiyorum. Kudüs yeryüzünün ikinci mescidi. Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa asrısaadette Hazreti Ömer’in emaneti, Selahaddin Eyyubi’nin rüyası ve mirası, Abdülhamid Han’ın “Kanla alındı, bedeli de ancak kanla verilir.” dediği yer. Medeniyetimizin üç önemli şehirlerinden biridir Kudüs. 1917’de Kudüs Osmanlı egemenliğinden çıkmış ve İngilizlerin işgaline girdiğinden beri sıkıntılı günler yaşıyor. 1948 yılında işgal ettikleri Filistin toprakları üzerine İsrail kuruldu ve Kudüs’ün batısını işgal etti, 1967 yılında Altı Gün Savaşı’ndan sonra Filistin’in büyük bir bölümünü ve Doğu Kudüs’ü de işgal etmiştir. İsrail 1980 yılında Kudüs’ü başkent ilan etti, buna karşılık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu kararı kınayarak geçersiz sayan 478 sayılı Karar’ını yayınladı. 6 Aralık 2017 gününe kadar hiçbir ülke Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımazken Trump yönetimi büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararını imzalamış ve bölgeyi kaosa götürecek yeni planı devreye koymuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği “Bugün Kudüs’ün sahibi olduklarını sananlar yarın arkasında saklanacak ağaç bile bulamayacaklardır.” sözünü tekrar hatırlatıyor, başta Filistinli ve Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere tüm mazlumların yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Ve ayrıca, Türkiye olarak, Türkiye olarak Kudüs’ü, işgal altındaki Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanıyoruz ve tüm dünyayı da aynı şekilde tanımaya davet ediyoruz.Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizin güzide bilimsel araştırma merkezleri ham bilgilerin işlenerek yorumlanmasına fayda sağlamaktadır. Dönemsel olarak ortaya konan raporlar, işin uzmanları ve sokaktaki vatandaşlarımızın yararlanmasına yöneliktir. Bu köklü kuruluşlardan biri olan TÜİK, ulusal ve uluslararası platformlarda ülkemiz adına yapılan sosyal ve ekonomik değerlendirmelerin sağlıklı şekilde yürütülmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Ülkemizin Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alan dönüşüm programlarından biri İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı’dır. Bu program, idari kayıtları, veri ve bilgileri üretimde daha etkin kullanmak, kurumlar arası iş birliğini güçlendirmek ve ulusal kayıt sistemi standartlarını belirlemek olarak hedeflenmiştir. İdari kayıtlara erişimin sonucunda TÜİK, doğrudan iş yerlerinden anketle bilgi derlediği bazı çalışmalarında saha uygulamasını sonlandırarak çok büyük kaynak ve zaman tasarruf etmiştir.
TÜİK, 2017 yılında yürüttüğü 94 araştırma kapsamında 1 milyon 136 bin cevaplayıcı birimden bilgi toplayarak, toplam 353 adet haber bülteni yayımlamıştır.
TÜİK, uluslararası iş birliği çalışmalarına büyük önem vermektedir. Ülkemiz dış politikasına uygun olarak, çeşitli ülke ve ülke gruplarına yönelik ikili ya da çok taraflı istatistik iş birliği projeleri yapmaktadır. Teknik yardım programlarını yönetmek, iş birliği protokollerini imzalamak ve uluslararası anlaşmalara uygun şekilde yürütülmesi konularında kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Ayrıca, uluslararası kuruluşlar, ulusal istatistik ofisleri ve bölgesel teşkilatlarla iş birliği çalışmalarını sürdürmektedir.
Söz konusu çalışmalar kapsamında, diğer ülkelerin istatistik kuruluşlarının teknik kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla geniş bir coğrafyada danışmanlık hizmeti de vermektedir. Özellikle İslam ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ve TİKA Başkanlığının finansal destekleriyle Vietnam’dan Endonezya’ya, Katar’dan Tacikistan’a ve Azerbaycan’a kadar birçok ülkeyle deneyim paylaşmaktadır.Sözlerime son verirken 2018 bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyor, Genel Kurulu ve ekranları başında bizleri izlemekte olan aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.