Şeker, “Depremden Kocaeli Ciddi Anlamda Etkilenecek”

Şeker yaptığı konuşmada, “17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi Türkiye açısından dönüm noktası, deprem açısından da milattı. Kocaeli ve Düzce depremleri, toplumsal olarak afetler karşısındaki yetersizliği ve çaresizliğini ortaya koydu. Ülke topraklarımızın yüzde 96'sı etkin deprem kuşağında bulunması nedeniyle deprem konusu ciddiye alınması gerekir. Ülke nüfusunun yüzde 70'i, büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'ini oluşturan Marmara Bölgesi'nde her an etkisi büyük depremler olma ihtimalinin yüksek.

CİDDİ ANLAMDA ETKİLENECEK

Bizdeki depremlerde 10 binlerce insan hayatını kaybederken, Japonya'da ise kaybedilen insan sayısı yüzlerle bile ifade edilmiyor. Bu depremlerde Japonya’da neredeyse hiç bina yıkılmazken, bizde ise binlerce bina yıkılmaktadır.” dedi. Kocaeli Milletvekili Şeker, 1999 İzmit ve Düzce depremlerinden yaklaşık 52 bin binanın etkilendiğini söyledi. Türkiye'de yaşanan depremler sonrası ayakta kalan binaların da ciddi anlamda yorulduğu kanaatinde olduğunu ifade eden Şeker, "Bundan dolayı, özellikle beklenen İstanbul depreminde Kocaeli, Sakarya ve çevresinin ciddi anlamda etkileneceği kaçınılmaz bir gerçektir." diye konuştu. 

DEPREM 365 GÜN GÜNDEMDE OLMALI

Şeker, Türkiye deprem kuşağında olduğu için depremlerin sadece deprem haftalarında ya da depremlerin yıl dönümlerinde değil, 365 gün sürekli olarak gündemde tutulması gerektiğinin altını çizdi.  Mecliste 2010 yılında kurulan deprem riskinin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyon Raporu’nda; başta deprem olmak üzere, afet yönetiminde üzerinde özellikle durulması gereken sorunların yer aldığını belirten Şeker, "Doğal afetlerle ilgili önceliğimiz kriz yönetimi değil risk yönetimidir. Yani gelen bu dalganın etkisini en aza indirmektir." değerlendirmesinde bulundu.