TÜBİTAK MAM Deniz Kirliliğini Araştırıyor

Gebze 10.09.2018 - 17:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

TÜBİTAK MAM Deniz Kirliliğini Araştırıyor

TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi ve araştırma botları sahip olduğu güncel ekipman altyapısı ve sınırsız seyir imkanlarıyla Türkiye denizlerinde bilimsel araştırmalar yaparak kirliliğin izlenmesi ve deniz çevresinin korunmasına yönelik önemli bilgiler sağlıyor.

Araştırma gemileri ve botları hakkında bilgi veren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, “ Günümüzde enerji ve mineral kaynak arama, savunma, kıyı alanları yönetimi, taşımacılık, balıkçılık ve turizm gibi denizcilik faaliyetleri için çok disiplinli deniz araştırmaları altyapısı gerekmektedir. Öte yandan, Türk Boğazları başta olmak üzere kıyısal alanlarımız, özel koruma bölgelerimiz ve denizlerimiz gemi taşımacılığı ve gemi kazalarıyla denize dökülen petrol ve petrol türevleri, sintine, kimyasal ve radyoaktif maddeler ve balast suyu gibi tehlikeli atıkların tehdidi altındadır. DENİZLERİMİZ KORUNUYOR Ulusal deniz çevremizin etkin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için oşinografik, hidrografik ve iklimsel dinamiklerin araştırılması, biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi ve kirleticilerin denizel ortama etkilerinin saptanması önemlidir. Bu nedenlerle, Münhasır Ekonomik Deniz Alanlarımızda ve uluslararası sularda çalışabilecek donanıma sahip bir araştırma gemisinin ulusal deniz araştırmalarına çok önemli katkıda bulunacağı değerlendirilerek, ‘Deniz ve Denizcilik Konusunda Ulusal Uygulamalı Deniz Araştırmaları Merkezinin TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde oluşturulması Ve İlgili Kurumlarla İlişki Ağlarının Sağlanması’ hedeflenmiştir. HİZMETE HAZIR Bu hedefe ulaşmak için, söz konusu oşinografik çalışmaları icra edebilecek kapasitede, bölgesel sınıf (regional class) ve orta ölçekli (41.2 m) bir araştırma gemisinin (R/V TÜBİTAK MARMARA) inşası tamamlanarak 1 Temmuz 2013 tarihinde işletmeye alınmıştır. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi kamu kurumları ve özel sektör işbirliği kapsamında ulusal ve uluslararası Ar-Ge, mühendislik ve altyapı projelerinde hizmet vermeye hazırdır. Projelerinizde gemimizi kullanmak, gemi teknik ve cihaz altyapısı hakkında bilgi almak için rvtubitakmarmara@tubitak.gov.tr e-posta adresine ileti gönderebilir veya (90) 262 677 2900 telefon numarasını arayabilirsiniz.” dedi. KÜBRA AKABALI  
TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi ve araştırma botları sahip olduğu güncel ekipman altyapısı ve sınırsız seyir imkanlarıyla Türkiye denizlerinde bilimsel araştırmalar yaparak kirliliğin izlenmesi ve deniz çevresinin korunmasına yönelik önemli bilgiler sağlıyor.

Araştırma gemileri ve botları hakkında bilgi veren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, “ Günümüzde enerji ve mineral kaynak arama, savunma, kıyı alanları yönetimi, taşımacılık, balıkçılık ve turizm gibi denizcilik faaliyetleri için çok disiplinli deniz araştırmaları altyapısı gerekmektedir. Öte yandan, Türk Boğazları başta olmak üzere kıyısal alanlarımız, özel koruma bölgelerimiz ve denizlerimiz gemi taşımacılığı ve gemi kazalarıyla denize dökülen petrol ve petrol türevleri, sintine, kimyasal ve radyoaktif maddeler ve balast suyu gibi tehlikeli atıkların tehdidi altındadır.

DENİZLERİMİZ KORUNUYOR

Ulusal deniz çevremizin etkin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için oşinografik, hidrografik ve iklimsel dinamiklerin araştırılması, biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi ve kirleticilerin denizel ortama etkilerinin saptanması önemlidir. Bu nedenlerle, Münhasır Ekonomik Deniz Alanlarımızda ve uluslararası sularda çalışabilecek donanıma sahip bir araştırma gemisinin ulusal deniz araştırmalarına çok önemli katkıda bulunacağı değerlendirilerek, ‘Deniz ve Denizcilik Konusunda Ulusal Uygulamalı Deniz Araştırmaları Merkezinin TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde oluşturulması Ve İlgili Kurumlarla İlişki Ağlarının Sağlanması’ hedeflenmiştir.

HİZMETE HAZIR

Bu hedefe ulaşmak için, söz konusu oşinografik çalışmaları icra edebilecek kapasitede, bölgesel sınıf (regional class) ve orta ölçekli (41.2 m) bir araştırma gemisinin (R/V TÜBİTAK MARMARA) inşası tamamlanarak 1 Temmuz 2013 tarihinde işletmeye alınmıştır. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi kamu kurumları ve özel sektör işbirliği kapsamında ulusal ve uluslararası Ar-Ge, mühendislik ve altyapı projelerinde hizmet vermeye hazırdır. Projelerinizde gemimizi kullanmak, gemi teknik ve cihaz altyapısı hakkında bilgi almak için rvtubitakmarmara@tubitak.gov.tr e-posta adresine ileti gönderebilir veya (90) 262 677 2900 telefon numarasını arayabilirsiniz.” dedi.

KÜBRA AKABALI

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.