Pfizer-BionTech mi, Sinovac mı? İşte, Sinovac aşısı ve BionTech aşısı karşılaştırması ve aralarındaki farklar

Sağlık 21.04.2021 - 09:15, Güncelleme: 21.04.2021 - 09:15
 

Pfizer-BionTech mi, Sinovac mı? İşte, Sinovac aşısı ve BionTech aşısı karşılaştırması ve aralarındaki farklar

Pfizer-BionTech mi, Sinovac mı? İşte, Sinovac aşısı ve BionTech aşısı karşılaştırması ve aralarındaki farklar

DÜnya çapında Covid-19 aşısı üretme yarışı devam ederken, Çin, önde gelen iki lider olan Sinovac ve Sinopharm'ın aşılarının yurtdışına çıkmasıyla büyük adımlar atan ülkeler arasında yerini aldı. Türkiye'de de ilk olarak Çin menşeili Sinovac aşısı vurulmaya başladı. Sonrasında, Çin'den tedarikin gecikmesi nedeniyle alternatif olarak BionTech aşısı da sipariş edildi. Halihazırda 55 yaş üstü için iki farklı aşı seçeneği sunuluyor: Sinovac ve Biontech. Peki, iki aşı arasındaki fark nedir, hangisini olmalı, BionTech Pfizer mı Sinovac mı? Sinovac ve Biontech Pfizer aşı uygulaması Türkiye'de devam ediyor. Bu nedenle de hangi aşıyı seçeceği konusunda vatandaşların aklında soru işlaretleri oluşabiliyor. Aşılama yapanlar (devletler) için kağıt üzerinde Sinovac'ın temel avantajlarından biri, şempanzelerde soğuk algınlığına neden olan genetik olarak tasarlanmış bir virüsten yapılan Oxford aşısı gibi standart bir buzdolabında 2-8 santigrat derecede saklanabilmesidir. Aşıyı olanlar için avantaj olarak değerlendirilebilecek yönü ise, geleneksel inaktif aşı olması ve geliştirilirken, yıllardır kullanılan yöntemlerin kullanılmasıdır. Pfizer-BioNTech aşısı ise, mesajcı RNA (mRNA) teknolojisini kullanır. mRNA aşıları, hücrelerimize vücudumuzda bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir protein üretmeyi öğretir. Bu, vücudumuza zayıflatılmış veya inaktive edilmiş bir mikrop yerleştiren geleneksel aşılardan farklıdır. Depolama: Pfizer-BioNTech'in COVID-19 aşılarının eksi 70 santigrat derecede tutulması gerekiyor, bu da özellikle gelişmemiş ülkeler için lojistik zorluklara neden oluyor. Sinovac aşısı nasıl çalışır? Pekin merkezli biyofarmasötik şirketi Sinovac, inaktive edilmiş bir aşı olan CoronaVac'ı geliştirdi ve ülkelere satışa başladı. Ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan vücudun bağışıklık sistemini virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partikülleri kullanarak çalışır. Karşılaştırıldığında, Batı'da geliştirilen Moderna ve Pfizer aşıları mRNA aşılarıdır. Bu, koronavirüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edildiği ve vücudun viral proteinler üretmeye başlamasını tetiklediği, ancak bağışıklık sistemini saldırmak için eğitmek için yeterli olan tüm virüsü tetiklemediği anlamına gelir. Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden Doç. Dr. Luo Dahai verdiği demeçte, "CoronaVac, kuduz gibi birçok iyi bilinen aşıda başarıyla kullanılan daha geleneksel bir aşı yöntemidir" dedi. Prof Luo, "mRNA aşıları yeni bir aşı türüdür ve [şu anda] popülasyonda kullanılmakta olan başarılı bir örnek (buna benzer başka bir aşı) yoktur," diye ekledi.
Pfizer-BionTech mi, Sinovac mı? İşte, Sinovac aşısı ve BionTech aşısı karşılaştırması ve aralarındaki farklar

DÜnya çapında  aşısı üretme yarışı devam ederken, , önde gelen iki lider olan Sinovac ve Sinopharm'ın aşılarının yurtdışına çıkmasıyla büyük adımlar atan ülkeler arasında yerini aldı. 'de de ilk olarak Çin menşeili  vurulmaya başladı. Sonrasında, Çin'den tedarikin gecikmesi nedeniyle alternatif olarak  aşısı da sipariş edildi. Halihazırda 55 yaş üstü için iki farklı aşı seçeneği sunuluyor: Sinovac ve Biontech. Peki, iki aşı arasındaki fark nedir, hangisini olmalı,  mı Sinovac mı?

Sinovac ve  aşı uygulaması 'de devam ediyor. Bu nedenle de hangi aşıyı seçeceği konusunda vatandaşların aklında soru işlaretleri oluşabiliyor. Aşılama yapanlar (devletler) için kağıt üzerinde Sinovac'ın temel avantajlarından biri, şempanzelerde soğuk algınlığına neden olan genetik olarak tasarlanmış bir virüsten yapılan Oxford aşısı gibi standart bir buzdolabında 2-8 santigrat derecede saklanabilmesidir. Aşıyı olanlar için avantaj olarak değerlendirilebilecek yönü ise, geleneksel inaktif aşı olması ve geliştirilirken, yıllardır kullanılan yöntemlerin kullanılmasıdır.

- aşısı ise, mesajcı RNA (mRNA) teknolojisini kullanır. mRNA aşıları, hücrelerimize vücudumuzda bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir protein üretmeyi öğretir. Bu, vücudumuza zayıflatılmış veya inaktive edilmiş bir mikrop yerleştiren geleneksel aşılardan farklıdır.

Depolama-'in COVID-19 aşılarının eksi 70 santigrat derecede tutulması gerekiyor, bu da özellikle gelişmemiş ülkeler için lojistik zorluklara neden oluyor.

Sinovac aşısı nasıl çalışır?

Pekin merkezli biyofarmasötik şirketi Sinovac, inaktive edilmiş bir aşı olan CoronaVac'ı geliştirdi ve ülkelere satışa başladı.

Ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan vücudun bağışıklık sistemini virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partikülleri kullanarak çalışır.

Karşılaştırıldığında, Batı'da geliştirilen Moderna ve  aşıları mRNA aşılarıdır. Bu, koronavirüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edildiği ve vücudun viral proteinler üretmeye başlamasını tetiklediği, ancak bağışıklık sistemini saldırmak için eğitmek için yeterli olan tüm virüsü tetiklemediği anlamına gelir.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden Doç. Dr. Luo Dahai verdiği demeçte, "CoronaVac, kuduz gibi birçok iyi bilinen aşıda başarıyla kullanılan daha geleneksel bir aşı yöntemidir" dedi.

Prof Luo, "mRNA aşıları yeni bir aşı türüdür ve [şu anda] popülasyonda kullanılmakta olan başarılı bir örnek (buna benzer başka bir aşı) yoktur," diye ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.