19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Gebze’den esrar oranı düşük kenevir!

Gebze 26.04.2021 - 16:40, Güncelleme: 26.04.2021 - 16:40
 

Gebze’den esrar oranı düşük kenevir!

Gebze’den esrar oranı düşük kenevir!

Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, yerli kenevir çeşidindeki esrar oranının daha da düşürülmesi için çalışmalar yürütüyor. Çiftçilerin esrar kaygısı olmadan kenevir bitkisi ekebilmesine olanak sağlayacak projede, THC’nin sentezinden sorumlu enzim genetik olarak susturulmaya çalışılıyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından yürütülen ‘Cannabis Projesi’ile kenevir bitkisindeki Tetrahidrokannabinol (THC/Esrar) miktarının biyoteknolojik yöntemlerle azaltılması ve bu miktarın iklimsel koşullardan etkilenmeden sabit kalması hedefleniyor. TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nde (GMBE) bitkilerin moleküler genetiği üzerine çalışmalar gerçekleştiren Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Selma Onarıcı, “Kenevir DNA’sında hedeflenen değişiklikleri yapacak moleküler araçlar, ilk olarak kolay ve hızlı üreyen bakteriler içinde dizayn ediliyor. Çalışmalar belli bir aşamaya geldikten sonra bu bakteri bitkiye veriliyor, yani bitki bakteriyle enfekte ettiriliyor.  Böylece istenen DNA bölgesi, bitkinin kendi DNA’sına girmiş oluyor. TÜBİTAK MAM’daki çalışmalar da tam olarak bu aşamada. Bitki büyüyünce THC’si olup olmadığı ve diğer tüm genlerinin aktiviteleri kontrol edilecek. Bitkinin tüm özellikleri aynı kalırken, sadece esrar üretiminin durmasını hedefliyoruz. Böylece söz konusu kenevir çeşidini güvenlik açısından sorun oluşturmayacak şekilde açık arazide üretmek mümkün olabilecek” dedi. GENİŞ KULLANIM ALANI BULUNUYOR Kenevirin geniş kullanım alanları bulunduğunu dile getiren Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Selma Onarıcı, “Endüstriyel kenevir yaklaşık 25.000 ürünün yapısında hammadde olarak kullanılabiliyor. Kenevir, gıda, sağlık, yem, tekstil, inşaat, otomotiv, biyoenerji, biyokompozit ve biyoplastik sektörleri için değerli bir hammadde. Kökünden tohumuna kadar tüm parçaları değerli ürünlere çevrilebilen kenevir, sıfır atık projesi için olduğu kadar Avrupa Yeşil Mutabakatının öngörülerine de uygun bir bitki. Ülkemizde, geçmişte var olan kenevir sektörünün, yeni geliştirilecek yerli kenevir çeşitleri ile tekrar canlandırılması ekonomik açıdan büyük önem arz ediyor” açıklamasında bulundu.
Gebze’den esrar oranı düşük kenevir!

Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, yerli kenevir çeşidindeki esrar oranının daha da düşürülmesi için çalışmalar yürütüyor. Çiftçilerin esrar kaygısı olmadan kenevir bitkisi ekebilmesine olanak sağlayacak projede, THC’nin sentezinden sorumlu enzim genetik olarak susturulmaya çalışılıyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından yürütülen ‘Cannabis Projesi’ile kenevir bitkisindeki Tetrahidrokannabinol (THC/Esrar) miktarının biyoteknolojik yöntemlerle azaltılması ve bu miktarın iklimsel koşullardan etkilenmeden sabit kalması hedefleniyor. TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nde (GMBE) bitkilerin moleküler genetiği üzerine çalışmalar gerçekleştiren Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Selma Onarıcı, “Kenevir DNA’sında hedeflenen değişiklikleri yapacak moleküler araçlar, ilk olarak kolay ve hızlı üreyen bakteriler içinde dizayn ediliyor. Çalışmalar belli bir aşamaya geldikten sonra bu bakteri bitkiye veriliyor, yani bitki bakteriyle enfekte ettiriliyor.  Böylece istenen DNA bölgesi, bitkinin kendi DNA’sına girmiş oluyor. TÜBİTAK MAM’daki çalışmalar da tam olarak bu aşamada. Bitki büyüyünce THC’si olup olmadığı ve diğer tüm genlerinin aktiviteleri kontrol edilecek. Bitkinin tüm özellikleri aynı kalırken, sadece esrar üretiminin durmasını hedefliyoruz. Böylece söz konusu kenevir çeşidini güvenlik açısından sorun oluşturmayacak şekilde açık arazide üretmek mümkün olabilecek” dedi.

GENİŞ KULLANIM ALANI BULUNUYOR

Kenevirin geniş kullanım alanları bulunduğunu dile getiren Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Selma Onarıcı, “Endüstriyel kenevir yaklaşık 25.000 ürünün yapısında hammadde olarak kullanılabiliyor. Kenevir, gıda, sağlık, yem, tekstil, inşaat, otomotiv, biyoenerji, biyokompozit ve biyoplastik sektörleri için değerli bir hammadde. Kökünden tohumuna kadar tüm parçaları değerli ürünlere çevrilebilen kenevir, sıfır atık projesi için olduğu kadar Avrupa Yeşil Mutabakatının öngörülerine de uygun bir bitki. Ülkemizde, geçmişte var olan kenevir sektörünün, yeni geliştirilecek yerli kenevir çeşitleri ile tekrar canlandırılması ekonomik açıdan büyük önem arz ediyor” açıklamasında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.