“Tehlike çanları çalıyor”

Siyaset 25.08.2021 - 11:05, Güncelleme: 25.08.2021 - 11:05
 

“Tehlike çanları çalıyor”

DP İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, Suriyeli ve Afgan göçünün hızla devam ettiğini vurgulayarak, “Kocaeli için de tehlike çanları çalmaya başladı, Kocaeli’de geçici sığınmacıların nüfus artışı olağanüstü rakamlara ulaştı” dedi

Demokrat Parti (DP) İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, gazetemize yapmış olduğu açıklamada uygulanan yanlış dış politikalar sonucu ülkemizin Suriyeli ve Afgan göçüne maruz kaldığını, resmi rakamlara göre Türkiye’de her on kişiden birinin geçici sığınmacı konumunda bulunduğunu söyledi. Türk nüfusunun birçok ilde azaldığını belirten Nazlıgül, Kocaeli için de tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyledi. OLAĞANÜSTÜ RAKAMLAR “Türkiye’ye göç artarak sürerken, geçici sığınmacıların Türkiye’deki nüfus artışı devam etmektedir” ifadelerini kullanan Nazlıgül açıklamalarına şöyle devam etti: “Kocaeli olarak şunu görmekteyiz; sığınmacı akınından ilk olarak sınır illerimiz etkilenir ve o illerimizin demografik yapıları tamamen değişirken, Türk nüfusu birçok ilimizde azalırken, Kocaeli nispeten az göçle karşı karşıya kaldı. Fakat son süreçte, yaşadığımız kent olan Kocaeli için de tehlike çanları çalmaya başladı. Kocaeli’de geçici sığınmacıların nüfus artışı olağanüstü rakamlara ulaştı. Örneğin, Kocaeli’nin nüfusu bir yılda 44 bin artarken, Suriyeli nüfusu yaklaşık 24 bin arttı.  Kocaeli’de nüfus artış oranı binde 22 iken, Suriyeliler için nüfus artışı yüzde 75’e ulaştı. Artışın bu hızla devam etmesi durumunda bir kaç yıl içerisinde yüz binlerle ifade edebileceğimiz Suriyeli sığınmacının Kocaeli’de olacağı bir gerçek. Ne yazık ki buna Afganları da eklersek durum daha da vahim. DOĞURGANLIK 3 KATI Bir örnek daha verirsek; Kocaeli’de bir annenin doğurganlık oranı 1.7’lerde iken, bir Suriyeli anne için doğurganlık oranı 5.3’lerdedir. Yani, Suriyeliler için doğurganlık hız bir Türk’ün doğurganlık hızının 3 katından fazladır. Bu durum da belirli bir sürede Kocaeli’de yaşanacak nüfus değişiminin sebeplerinden biri olacaktır. Kocaeli’de demografik yapı tıpkı sınır illerimizde olduğu gibi değişecektir. Kentimizdeki bu sığınmacı sayısı artışının vatandaşlarımız için sorun yarattığı da ortada. Kent merkezlerimizde her köşe başında Suriyeliler var. Geceleri sokaklarda yatan Suriyeliler bulunmakta. Bu durum Kocaeli halkını korkuturken özellikle gece vakitlerinde insanlarımızın sokaklara çıkmadığını görüyoruz. Diğer yandan bu durumun çeşitli asayiş sorunlarına neden olacağını da öngörmekteyiz. ESAD’LA MASAYA OTURULSUN Yaşa dışı göçmen sorunu Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelmiştir. Kamuoyu araştırma şirketleri, bu sorunun ekonomik sorun ya da pandeminin dahi önüne geçtiğini açıkça belirtmektedirler. Bu yüzden ülkeyi yöneten iktidarın acilen Suriyelileri insani çerçevede ülkelerine göndermenin çalışmasını yapmalıdır. Bu konuda ilk olarak da Esad’la masaya oturulmalıdır.”
DP İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, Suriyeli ve Afgan göçünün hızla devam ettiğini vurgulayarak, “Kocaeli için de tehlike çanları çalmaya başladı, Kocaeli’de geçici sığınmacıların nüfus artışı olağanüstü rakamlara ulaştı” dedi

Demokrat Parti (DP) İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, gazetemize yapmış olduğu açıklamada uygulanan yanlış dış politikalar sonucu ülkemizin Suriyeli ve Afgan göçüne maruz kaldığını, resmi rakamlara göre Türkiye’de her on kişiden birinin geçici sığınmacı konumunda bulunduğunu söyledi. Türk nüfusunun birçok ilde azaldığını belirten Nazlıgül, Kocaeli için de tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyledi.

OLAĞANÜSTÜ RAKAMLAR

“Türkiye’ye göç artarak sürerken, geçici sığınmacıların Türkiye’deki nüfus artışı devam etmektedir” ifadelerini kullanan Nazlıgül açıklamalarına şöyle devam etti: “Kocaeli olarak şunu görmekteyiz; sığınmacı akınından ilk olarak sınır illerimiz etkilenir ve o illerimizin demografik yapıları tamamen değişirken, Türk nüfusu birçok ilimizde azalırken, Kocaeli nispeten az göçle karşı karşıya kaldı. Fakat son süreçte, yaşadığımız kent olan Kocaeli için de tehlike çanları çalmaya başladı. Kocaeli’de geçici sığınmacıların nüfus artışı olağanüstü rakamlara ulaştı. Örneğin, Kocaeli’nin nüfusu bir yılda 44 bin artarken, Suriyeli nüfusu yaklaşık 24 bin arttı.  Kocaeli’de nüfus artış oranı binde 22 iken, Suriyeliler için nüfus artışı yüzde 75’e ulaştı. Artışın bu hızla devam etmesi durumunda bir kaç yıl içerisinde yüz binlerle ifade edebileceğimiz Suriyeli sığınmacının Kocaeli’de olacağı bir gerçek. Ne yazık ki buna Afganları da eklersek durum daha da vahim.

DOĞURGANLIK 3 KATI

Bir örnek daha verirsek; Kocaeli’de bir annenin doğurganlık oranı 1.7’lerde iken, bir Suriyeli anne için doğurganlık oranı 5.3’lerdedir. Yani, Suriyeliler için doğurganlık hız bir Türk’ün doğurganlık hızının 3 katından fazladır. Bu durum da belirli bir sürede Kocaeli’de yaşanacak nüfus değişiminin sebeplerinden biri olacaktır. Kocaeli’de demografik yapı tıpkı sınır illerimizde olduğu gibi değişecektir. Kentimizdeki bu sığınmacı sayısı artışının vatandaşlarımız için sorun yarattığı da ortada. Kent merkezlerimizde her köşe başında Suriyeliler var. Geceleri sokaklarda yatan Suriyeliler bulunmakta. Bu durum Kocaeli halkını korkuturken özellikle gece vakitlerinde insanlarımızın sokaklara çıkmadığını görüyoruz. Diğer yandan bu durumun çeşitli asayiş sorunlarına neden olacağını da öngörmekteyiz.

ESAD’LA MASAYA OTURULSUN

Yaşa dışı göçmen sorunu Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelmiştir. Kamuoyu araştırma şirketleri, bu sorunun ekonomik sorun ya da pandeminin dahi önüne geçtiğini açıkça belirtmektedirler. Bu yüzden ülkeyi yöneten iktidarın acilen Suriyelileri insani çerçevede ülkelerine göndermenin çalışmasını yapmalıdır. Bu konuda ilk olarak da Esad’la masaya oturulmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.