KÜTÜPHANELER

Kocaeli’de en çok Erzurumlu yaşıyor

Kocaeli 09.02.2024 - 16:50, Güncelleme: 09.02.2024 - 16:50
 

Kocaeli’de en çok Erzurumlu yaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2023 yılı sonu itibariyle nüfus verilerini açıkladı.

 Kocaeli 2 milyon 102 bin 907’ye ulaşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 10’uncu ili ünvanını bu yıl da korudu. Ancak, Türkiye ortalamasının üzerinde olan nüfus artış hızı devam ettiği takdirde önümüzdeki 10 yıl içinde Kocaeli en kalabalık iller sıralamasında daha da yukarı çıkabilir. Zira, Kocaeli şu an için bile 9’uncu sıradaki Gaziantep’in 52 bin gerisinde. İlk 5 sıradaki İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’nın ardından ilk 1n’daki diğer iller Konya, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kocaeli olarak sıralanıyor. KOCAELİ’DE EN ÇOK ERZURUMLU YAŞIYOR TÜİK verilerine göre Kocaeli’de Kocaeli doğumlu olanların dışında nüfus kaydı başka illerde olan, ancak yaşamını ilimizde sürdüren vatandaşlarla ilgili veriler de açıklandı. Doğal olarak Kocaeli’de en fazla Kocaelili yaşıyor. Kocaeli nüfusuna kayıtlı 558 bin 117 kişi dışında, en kalabalık nüfusu Erzurum nüfusuna kayıtlı kişiler oluşturuyor. İlimizde 98 bin 654 Erzurum nüfusuna kayıtlı kişi yaşamını sürdürüyor. İkinci sırada Sakarya, üçüncü sırada Kars, dördüncü Giresun, beşinci sırada ise Trabzonlular var. Türkiye’nin 80 ilinden ilimizde yaşayanlar içinde en düşük nüfusu daha önceki yıllarda olduğu gibi Hakkarililer oluşturuyor. İlimizde yaşayan Hakkari nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 1280. Sonra ise 1398 Burdurlu, 1602 Muğlalı yer alıyor. Bu arada ilginç bir rakam, Kocaeli’de yaşamlarını sürdüren 18 bin 384 kişinin ise nüfusa kayıtlı oldukları yer Türkiye dışında. Kimi soydaş, kimi başka ülkelerde doğan ve kaydı orada olan insanlar. Tabi ağırlıklı olarak da Suriye’den gelenler.. EN ÇOK KOCAELİLİ, İSTANBUL’DA Bu arada, bir başka veri de tersine göç. Yani, nüfus kaydı Kocaeli’de olan, ancak yaşamlarını Türkiye’nin başka illerde sürdüren hemşerilerimiz. Kocaeli nüfusuna kayıtlı 691 bin 499 kişi Türkiye’nin farklı illerinde yaşamlarını sürdürüyor. Doğal olarak en fazla Kocaelili, komşu İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da 59 bin 287 Kocaelili var. Sakarya ve Bursa, Kocaelililerin en kalabalık yaşadığı diğer iller. Emekli olduktan sonra İzmir, Antalya, Muğla, Tekirdağ, Balıkesir gibi tatil beldelerinin yoğunlukta olduğu illere giden Kocaelililerin sayısı da az değil. Kocaeli doğumlu olanların en az yaşadığı şehir Bingöl. Bingöl’de 27 Kocaelili yaşarken, Kocaeli’de yaşayan Bingöllü sayısı 11 bin 781 kişi.  Kocaelili 29 kişi Kilis’te yaşarken, ilimizde yaşayan Kilis doğumlu kişi sayısı ise 2 bin 160. Bu arada Kocaelililer’in en az yaşadığı üçüncü il olan Bitlis’te 40 Kocaelili var. Kocaeli’deki Bitlisli sayısı ise tam 14 bin 919.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2023 yılı sonu itibariyle nüfus verilerini açıkladı.

 Kocaeli 2 milyon 102 bin 907’ye ulaşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 10’uncu ili ünvanını bu yıl da korudu. Ancak, Türkiye ortalamasının üzerinde olan nüfus artış hızı devam ettiği takdirde önümüzdeki 10 yıl içinde Kocaeli en kalabalık iller sıralamasında daha da yukarı çıkabilir. Zira, Kocaeli şu an için bile 9’uncu sıradaki Gaziantep’in 52 bin gerisinde. İlk 5 sıradaki İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’nın ardından ilk 1n’daki diğer iller Konya, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kocaeli olarak sıralanıyor.

KOCAELİ’DE EN ÇOK ERZURUMLU YAŞIYOR

TÜİK verilerine göre Kocaeli’de Kocaeli doğumlu olanların dışında nüfus kaydı başka illerde olan, ancak yaşamını ilimizde sürdüren vatandaşlarla ilgili veriler de açıklandı. Doğal olarak Kocaeli’de en fazla Kocaelili yaşıyor. Kocaeli nüfusuna kayıtlı 558 bin 117 kişi dışında, en kalabalık nüfusu Erzurum nüfusuna kayıtlı kişiler oluşturuyor. İlimizde 98 bin 654 Erzurum nüfusuna kayıtlı kişi yaşamını sürdürüyor. İkinci sırada Sakarya, üçüncü sırada Kars, dördüncü Giresun, beşinci sırada ise Trabzonlular var. Türkiye’nin 80 ilinden ilimizde yaşayanlar içinde en düşük nüfusu daha önceki yıllarda olduğu gibi Hakkarililer oluşturuyor. İlimizde yaşayan Hakkari nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 1280. Sonra ise 1398 Burdurlu, 1602 Muğlalı yer alıyor. Bu arada ilginç bir rakam, Kocaeli’de yaşamlarını sürdüren 18 bin 384 kişinin ise nüfusa kayıtlı oldukları yer Türkiye dışında. Kimi soydaş, kimi başka ülkelerde doğan ve kaydı orada olan insanlar. Tabi ağırlıklı olarak da Suriye’den gelenler..

EN ÇOK KOCAELİLİ, İSTANBUL’DA

Bu arada, bir başka veri de tersine göç. Yani, nüfus kaydı Kocaeli’de olan, ancak yaşamlarını Türkiye’nin başka illerde sürdüren hemşerilerimiz. Kocaeli nüfusuna kayıtlı 691 bin 499 kişi Türkiye’nin farklı illerinde yaşamlarını sürdürüyor. Doğal olarak en fazla Kocaelili, komşu İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da 59 bin 287 Kocaelili var. Sakarya ve Bursa, Kocaelililerin en kalabalık yaşadığı diğer iller. Emekli olduktan sonra İzmir, Antalya, Muğla, Tekirdağ, Balıkesir gibi tatil beldelerinin yoğunlukta olduğu illere giden Kocaelililerin sayısı da az değil. Kocaeli doğumlu olanların en az yaşadığı şehir Bingöl. Bingöl’de 27 Kocaelili yaşarken, Kocaeli’de yaşayan Bingöllü sayısı 11 bin 781 kişi.  Kocaelili 29 kişi Kilis’te yaşarken, ilimizde yaşayan Kilis doğumlu kişi sayısı ise 2 bin 160. Bu arada Kocaelililer’in en az yaşadığı üçüncü il olan Bitlis’te 40 Kocaelili var. Kocaeli’deki Bitlisli sayısı ise tam 14 bin 919.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.