Türkiye NATO ilişkileri derinleşecek

Kocaeli 16.02.2024 - 15:18, Güncelleme: 16.02.2024 - 15:18
 

Türkiye NATO ilişkileri derinleşecek

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr.Gör.Dr. Şükrü Çıldır, Radyo Ki’de güne bakış programında, NATO’nun genişleme sürecini ve Türkiye NATO ilişkileri hakkında soruları cevapladı.

NATO’nun 1949 yılında ABD, Kanada, İngiltere ve Fransa’nın öncülüğündeki toplam 12 ülkenin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyleyen Dr. Şükrü Çıldır, NATO’nun ortaya çıkma sebebinin Kuzey Atlantik Bölgesindeki barış ve güvenliliğin korunması olduğunu ifade etti. Dr. Şükrü Çıldır, İkinci Dünya savaşına kadar dünya siyasetine yön veren Avrupa ülkelerinin savaşta büyük büyük zayiat verdiğini belirterek Dünya siyasetine yön verebilecek ve savaş sonrası uluslararası düzeni kurabilecek 2 büyük ülkenin kaldığını dile getirdi. Özellikle Doğu Avrupa’nın Sovyetler birliği tarafından yoğun bir şekilde baskıya maruz kaldığını ifade eden Dr. Şükrü Çıldır, ABD’nin gerek Marshall yardımları gerekse NATO ile bölgede güvenlik şemsiyesi oluşturduğunu belirtti. NATO’nun 12 ülke ile kurulduğunu, ardından genişleyerek günümüzde üye sayısını 31’e çıkardığını söyleyen Dr. Çıldır, 31 üye ülkenin NATO’da veto hakkına sahip olduğunu ancak son sözün ABD’ye ait olduğunu ifade etti. Dr. Çıldır, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından kurulan devletler dahil olmak üzere ABD’nin, birçok Avrupa ülkesini NATO’ya davet ettiğine dikkat çekerek NATO’nun sadece askeri bir topluluk olmadığını, ekonomi, finans enerji vb. alanlarda da etkin bir kuruluş olduğunu, üye ülke sayısının artmasıyla NATO’nun gücüne güç kattığını söyledi. Türkiye’nin 1952 Sovyet tehdidine karşı NATO’ya katıldığını aktaran Dr. Çıldır, İkinci Dünya savaşının ardından Sovyetler Birliğinin Türkiye’den bir kısım toprakları istemesi, Boğazlara ortak olmak gibi taleplerinin Türkiye’nin NATO’ya girmesinde temel etkenler olduğunu ifade etti. Türkiye’nin NATO’da pozisyonunu değerlendiren Dr. Şükrü Çıldır, Türkiye’nin gerek askeri gerekse üs desteği açısından NATO’ya destek verdiğine dikkat çekti. NATO’nun 5. Maddesinden bahseden Dr. Şükrü Çıldır, üye ülkelerden herhangi birine saldırı olması durumunda, tüm NATO ülkelerinin saldırıya uğrayan ülkeye destek verme zorunluluğu olduğunu ifade etti. NATO’nun Türkiye’ye katkılarına değinen Dr. Şükrü Çıldır, Türkiye’nin güvenliğinin sağlaması, ordusunun muhafaza ve modernize edilmesinin yanı sıra ABD’den ekonomik ve askeri yardımlar da alındığını söyledi. Dr. Şükrü Çıldır, Türkiye’nin NATO’ ile ilişkilerinin yakın gelecekte daha derinleşeceğini ve güçleneceğini düşündüğünü ifade etti.
Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr.Gör.Dr. Şükrü Çıldır, Radyo Ki’de güne bakış programında, NATO’nun genişleme sürecini ve Türkiye NATO ilişkileri hakkında soruları cevapladı.

NATO’nun 1949 yılında ABD, Kanada, İngiltere ve Fransa’nın öncülüğündeki toplam 12 ülkenin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyleyen Dr. Şükrü Çıldır, NATO’nun ortaya çıkma sebebinin Kuzey Atlantik Bölgesindeki barış ve güvenliliğin korunması olduğunu ifade etti.

Dr. Şükrü Çıldır, İkinci Dünya savaşına kadar dünya siyasetine yön veren Avrupa ülkelerinin savaşta büyük büyük zayiat verdiğini belirterek Dünya siyasetine yön verebilecek ve savaş sonrası uluslararası düzeni kurabilecek 2 büyük ülkenin kaldığını dile getirdi. Özellikle Doğu Avrupa’nın Sovyetler birliği tarafından yoğun bir şekilde baskıya maruz kaldığını ifade eden Dr. Şükrü Çıldır, ABD’nin gerek Marshall yardımları gerekse NATO ile bölgede güvenlik şemsiyesi oluşturduğunu belirtti.

NATO’nun 12 ülke ile kurulduğunu, ardından genişleyerek günümüzde üye sayısını 31’e çıkardığını söyleyen Dr. Çıldır, 31 üye ülkenin NATO’da veto hakkına sahip olduğunu ancak son sözün ABD’ye ait olduğunu ifade etti. Dr. Çıldır, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından kurulan devletler dahil olmak üzere ABD’nin, birçok Avrupa ülkesini NATO’ya davet ettiğine dikkat çekerek NATO’nun sadece askeri bir topluluk olmadığını, ekonomi, finans enerji vb. alanlarda da etkin bir kuruluş olduğunu, üye ülke sayısının artmasıyla NATO’nun gücüne güç kattığını söyledi.

Türkiye’nin 1952 Sovyet tehdidine karşı NATO’ya katıldığını aktaran Dr. Çıldır, İkinci Dünya savaşının ardından Sovyetler Birliğinin Türkiye’den bir kısım toprakları istemesi, Boğazlara ortak olmak gibi taleplerinin Türkiye’nin NATO’ya girmesinde temel etkenler olduğunu ifade etti. Türkiye’nin NATO’da pozisyonunu değerlendiren Dr. Şükrü Çıldır, Türkiye’nin gerek askeri gerekse üs desteği açısından NATO’ya destek verdiğine dikkat çekti. NATO’nun 5. Maddesinden bahseden Dr. Şükrü Çıldır, üye ülkelerden herhangi birine saldırı olması durumunda, tüm NATO ülkelerinin saldırıya uğrayan ülkeye destek verme zorunluluğu olduğunu ifade etti.

NATO’nun Türkiye’ye katkılarına değinen Dr. Şükrü Çıldır, Türkiye’nin güvenliğinin sağlaması, ordusunun muhafaza ve modernize edilmesinin yanı sıra ABD’den ekonomik ve askeri yardımlar da alındığını söyledi. Dr. Şükrü Çıldır, Türkiye’nin NATO’ ile ilişkilerinin yakın gelecekte daha derinleşeceğini ve güçleneceğini düşündüğünü ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.