19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

ZİRVEDEN KASIMDA SEÇİM SİNYALİ..

12.06.2015 - 08:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

ZİRVEDEN KASIMDA SEÇİM SİNYALİ..

Aslında NE OLDU? | Mehmet Tezkan YAZDI

Biliyorum ekranlara yansıyan hava farklı.. Cumhurbaşkanı; bir an önce hükümet kurulmalı diyor.. Partileri egolarınızı bir kenara bırakın diye uyarıyor.. Başbakan, koalisyon kurmak için samimi görüşmeler yapacağını ilan ediyor.. Yani, bütün bunlara bakınca rüzgâr koalisyondan yana esiyor.. Gibi dursa da pek öyle değil..  Devletin zirvesi yani Cumhurbaşkanı ciddi ciddi kasımda seçim hesabı yapıyor.. Cumhurbaşkanı önceliğinin seçim olduğunu Baykal’a söylemiş.. Beştepe’ye yakın olanlar, Cumhurbaşkanı’nın birkaç gün içinde ortaya çıkan eğilimleri gördükten sonra erken seçim silahını eline aldığını yazıyor.. * Peki, kasımda seçime gidilir fısıltısı stratejik mi? Muhalefeti korkutmak için mi? Masaya otururken gücünü kırmak için mi? Yoksa gerçek niyet mi? İkisi de olabilir.. Bana göre AKP’nin oyun planının başköşesinde yeniden sandığa gitmek var.. Ama hadi seçime diyerek değil.. Peki nasıl? Koalisyon kurulamadığını göstererek.. Partilerin uzlaşamayacağına olan inancı güçlendirerek.. Ülkenin hükümetsiz kalma tehlikesinde olduğunu göstererek.. Başka çarenin kalmadığını hafızalara işleyerek.. * Çünkü seçmen bir kez daha seçime gidilmesini istemiyor.. Ülkenin beş altı ay boşlukta kalmasından endişe ediyor.. Ülkeyi seçime götüren partiye ceza keseceğinin sinyalini veriyor..  * Bu sebeple şöyle bir dönem yaşayacağız.. Siyasetçilerin ağzından bal damlayacak.. Hoşgörü, uzlaşma laflarından geçilmeyecek..  Geçilmeyecek ama kolay kolay da uzlaşma çıkmayacak..  * Şunu da söyleyeyim; Cumhurbaşkanı düzeyinde erken seçim dillendirilmeye başlamışsa, istikamet orasıdır.. Başka bir olasılık imkânsız değildir ama zordur..   Seçim AKP’nin işine gelir Soru şu; AKP neden bir kez daha seçime gitmek istesin?. Cevap basit..  Kaybedeceği bir şey yok.. Ama kazanacağı çok şey olabilir.. * Kasımda sandığa gidersek.. Koalisyon çıkmama korkusu, belirsizlik endişesi AKP’den kaçan seçmeni yeniden AKP’ye döndürebilir.. Böyle bir olasılık var..  Bu da AKP’yi yeniden tek başına iktidar yapabilir.. * Oyunu yükseltemez, olduğu yerde sayarsa hatta bir miktar oy da kaybetse fark etmez.. Bugünkü pozisyonundan farklı bir durumda olmaz.. İktidarda kalmak için bugün bir partiyle ortaklık yapmaya mecbursa, o gün de mecbur olur.. Bugün yapacağı koalisyonu o gün yapar.. Yani AKP için Kasım seçiminden çıkacak en kötü sonuç; bugün içinde bulunduğu durumdur.. Koalisyona mahkum olmasıdır.. Ama ya kazanırsa!.. * AKP, yanına ortak almadan, iktidarı paylaşmadan, bakanlıkları başka partililere teslim etmeden son kozunu oynayacaktır.. Kasımda seçimi zorlayacaktır.. İşaretler bunu gösteriyor
Aslında NE OLDU? | Mehmet Tezkan YAZDI
Biliyorum ekranlara yansıyan hava farklı.. Cumhurbaşkanı; bir an önce hükümet kurulmalı diyor.. Partileri egolarınızı bir kenara bırakın diye uyarıyor..
Başbakan, koalisyon kurmak için samimi görüşmeler yapacağını ilan ediyor..
Yani, bütün bunlara bakınca rüzgâr koalisyondan yana esiyor..
Gibi dursa da pek öyle değil.. 
Devletin zirvesi yani Cumhurbaşkanı ciddi ciddi kasımda seçim hesabı yapıyor.. Cumhurbaşkanı önceliğinin seçim olduğunu Baykal’a söylemiş..
Beştepe’ye yakın olanlar, Cumhurbaşkanı’nın birkaç gün içinde ortaya çıkan eğilimleri gördükten sonra erken seçim silahını eline aldığını yazıyor..
*
Peki, kasımda seçime gidilir fısıltısı stratejik mi?
Muhalefeti korkutmak için mi? Masaya otururken gücünü kırmak için mi?
Yoksa gerçek niyet mi?
İkisi de olabilir.. Bana göre AKP’nin oyun planının başköşesinde yeniden sandığa gitmek var..
Ama hadi seçime diyerek değil..
Peki nasıl?
Koalisyon kurulamadığını göstererek.. Partilerin uzlaşamayacağına olan inancı güçlendirerek.. Ülkenin hükümetsiz kalma tehlikesinde olduğunu göstererek.. Başka çarenin kalmadığını hafızalara işleyerek..
*
Çünkü seçmen bir kez daha seçime gidilmesini istemiyor.. Ülkenin beş altı ay boşlukta kalmasından endişe ediyor.. Ülkeyi seçime götüren partiye ceza keseceğinin sinyalini veriyor.. 
*
Bu sebeple şöyle bir dönem yaşayacağız.. Siyasetçilerin ağzından bal damlayacak.. Hoşgörü, uzlaşma laflarından geçilmeyecek.. 
Geçilmeyecek ama kolay kolay da uzlaşma çıkmayacak.. 
*
Şunu da söyleyeyim; Cumhurbaşkanı düzeyinde erken seçim dillendirilmeye başlamışsa, istikamet orasıdır..
Başka bir olasılık imkânsız değildir ama zordur..
 
Seçim AKP’nin işine gelir
Soru şu; AKP neden bir kez daha seçime gitmek istesin?.
Cevap basit.. 
Kaybedeceği bir şey yok..
Ama kazanacağı çok şey olabilir..
*
Kasımda sandığa gidersek.. Koalisyon çıkmama korkusu, belirsizlik endişesi AKP’den kaçan seçmeni yeniden AKP’ye döndürebilir..
Böyle bir olasılık var.. 
Bu da AKP’yi yeniden tek başına iktidar yapabilir..
*
Oyunu yükseltemez, olduğu yerde sayarsa hatta bir miktar oy da kaybetse fark etmez..
Bugünkü pozisyonundan farklı bir durumda olmaz..
İktidarda kalmak için bugün bir partiyle ortaklık yapmaya mecbursa, o gün de mecbur olur..
Bugün yapacağı koalisyonu o gün yapar..
Yani AKP için Kasım seçiminden çıkacak en kötü sonuç; bugün içinde bulunduğu durumdur.. Koalisyona mahkum olmasıdır..
Ama ya kazanırsa!..
*
AKP, yanına ortak almadan, iktidarı paylaşmadan, bakanlıkları başka partililere teslim etmeden son kozunu oynayacaktır..
Kasımda seçimi zorlayacaktır.. İşaretler bunu gösteriyor
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.