Gebze’de ‘Marmara Denizi Çalıştayı’ Düzenlendi

Gebze 25.12.2017 - 12:28, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Gebze’de ‘Marmara Denizi Çalıştayı’ Düzenlendi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinasyonunda, ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi (DBKİ)’ kapsamında, Marmara Denizi Çalıştayı’ düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinasyonunda gerçekleştirilen 2017-2019 dönemi ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi’ kapsamında, Marmara Denizi izleme çalışma sonuçları ve denizel baskıların Marmara Denizi yararlanıcıları ve paydaşları ile paylaşılması amacıyla 12 Aralık 2017 tarihinde TÜBİTAK MAM Gebze Kampüsü’nde ‘Marmara Denizi Çalıştayı’ düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanı Soner Olgun, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Haldun Karan, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversitelerden 90’ın üzerinde uzman katılımcı ile davetliler katıldı.     KİRLİLİK KONULARI TARTIŞILDI Düzenlenen çalıştayda konunun uzmanları tarafından Türk Boğazlar Sistemi, Marmara Denizi özelinde devam eden modelleme çalışmaları (MARMOD Projesi) Marmara Denizi Makroflora Tür Çeşitliliğinin Tarihsel Değişimi, Makrozoobentik Kıyı ve Derin Deniz özellikleri, Güncel Ötrofikasyon Durumu, Kirleticiler ve Deniz Çöpleri ile ilgili sunumlar yapıldı. Sunumların ardından diğer kurumların yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler paylaşıldı. Deniz Çöpleri Eylem Planlarının hazırlanması için mevcut Genelge Taslağı ile Kara Kökenli Kirleticilere yönelik hazırlanan Ulusal Eylem Planı Bakanlık uzmanları tarafından sunuldu. Çalıştayda, Marmara Denizi hidrodinamik ve ekosistem özellikleri ile baskılar ve kirlilik durumu konuları tartışılarak, Marmara Denizi’nin korunmasına yönelik çalışmaların çok yönlü ele alınması gerektiği tartışıldı. 
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinasyonunda, ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi (DBKİ)’ kapsamında, Marmara Denizi Çalıştayı’ düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinasyonunda gerçekleştirilen 2017-2019 dönemi ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme İşi’ kapsamında, Marmara Denizi izleme çalışma sonuçları ve denizel baskıların Marmara Denizi yararlanıcıları ve paydaşları ile paylaşılması amacıyla 12 Aralık 2017 tarihinde TÜBİTAK MAM Gebze Kampüsü’nde ‘Marmara Denizi Çalıştayı’ düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanı Soner Olgun, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Haldun Karan, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversitelerden 90’ın üzerinde uzman katılımcı ile davetliler katıldı.

 

 

KİRLİLİK KONULARI TARTIŞILDI

Düzenlenen çalıştayda konunun uzmanları tarafından Türk Boğazlar Sistemi, Marmara Denizi özelinde devam eden modelleme çalışmaları (MARMOD Projesi) Marmara Denizi Makroflora Tür Çeşitliliğinin Tarihsel Değişimi, Makrozoobentik Kıyı ve Derin Deniz özellikleri, Güncel Ötrofikasyon Durumu, Kirleticiler ve Deniz Çöpleri ile ilgili sunumlar yapıldı. Sunumların ardından diğer kurumların yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler paylaşıldı. Deniz Çöpleri Eylem Planlarının hazırlanması için mevcut Genelge Taslağı ile Kara Kökenli Kirleticilere yönelik hazırlanan Ulusal Eylem Planı Bakanlık uzmanları tarafından sunuldu. Çalıştayda, Marmara Denizi hidrodinamik ve ekosistem özellikleri ile baskılar ve kirlilik durumu konuları tartışılarak, Marmara Denizi’nin korunmasına yönelik çalışmaların çok yönlü ele alınması gerektiği tartışıldı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.