KÜTÜPHANELER

İmam Tatlı Gençlere Tarihi Anlatıyor

Gebze 17.01.2018 - 13:35, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

İmam Tatlı Gençlere Tarihi Anlatıyor

Gebze Çoban Mustafa Paşa İmam Hatibi İrfan Tatlı, Çayırova İmam Hatip Lisesi’nden gelen öğrencilere Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Çayırova İmam Hatip Lisesi öğrencileri Gebze Çoban Mustafa Paşa Camisi’ne okul müdür yardımcısı Sedat Kotan nezaretinde ziyarette bulundu. Camiyi  ziyarete gelen gençlere caminin tarihi hakkında bilgi veren Çoban Mustafa Paşa İmam Hatiplerinden İrfan Tatlı, “Caminin yapımı Kanuni Sultan Süleyman’ın dönemine tekabül ediyor. Çoban Mustafa Paşa, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden biri idi. Cami 1523 tarihinde yaptırılıyor. Osmanlı camilerinde çini vardır ama burada mermer var. Bunların hepsi Mısır’dan gelmiş.     MISIR’DA VALİLİK YAPTI Çoban Mustafa Paşa da Mısır’da valilik yapmış. Camimizde diğer çoğu camide olmayan ve Kur’an-ı Kerim’in ilk yazılan hattı olan Kufi hat sanatı var. Kufi Kur’an harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazılardır. Bu yazı adını Kufe kentinden almıştır. Kûfi hattı geometrik şekilli. Caminin kubbesinde bir münacat yazıyor. Yazan bu münacatta 4 dua şekli var. Dua ise şöyle ‘Ey sesleri işiten, ey dereceleri yükselten, ey ihtiyaçları gideren ve ey duaları kabul eden’ şeklinde. Kubbedeki yazının daha önceden olmadığı söyleniyor.” dedi.     ÖĞRENCİLERLE YAKINDAN İLGİLENDİ İmam Tatlı ayrıca öğrencilere Çoban Mustafa Paşa’nın Türbesi’nde ‘Nasihat olarak ölüm yeter ya Ömer’ yazının Hz. Ömer’in yüzüğünde yazdığını söyledi. İmam Tatlı Türbe içerisindeki çinilerinde tamamen orijinal olduğunu belirtti. Öğrenciler ile yakından ilgilenen İmam Tatlı öğrencilerle yapılan hasbihaller sonrasında öğrencilere caminin aşevinde yemek ikramında bulundu. İmam Tatlı Gebze’nin simgesi olan Çoban Mustafa Paşa Camii’ne bütün öğrencileri tarihini öğrenmeye davet etti.      
Gebze Çoban Mustafa Paşa İmam Hatibi İrfan Tatlı, Çayırova İmam Hatip Lisesi’nden gelen öğrencilere Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Çayırova İmam Hatip Lisesi öğrencileri Gebze Çoban Mustafa Paşa Camisi’ne okul müdür yardımcısı Sedat Kotan nezaretinde ziyarette bulundu. Camiyi  ziyarete gelen gençlere caminin tarihi hakkında bilgi veren Çoban Mustafa Paşa İmam Hatiplerinden İrfan Tatlı, “Caminin yapımı Kanuni Sultan Süleyman’ın dönemine tekabül ediyor. Çoban Mustafa Paşa, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden biri idi. Cami 1523 tarihinde yaptırılıyor. Osmanlı camilerinde çini vardır ama burada mermer var. Bunların hepsi Mısır’dan gelmiş.

 

 

MISIR’DA VALİLİK YAPTI

Çoban Mustafa Paşa da Mısır’da valilik yapmış. Camimizde diğer çoğu camide olmayan ve Kur’an-ı Kerim’in ilk yazılan hattı olan Kufi hat sanatı var. Kufi Kur’an harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazılardır. Bu yazı adını Kufe kentinden almıştır. Kûfi hattı geometrik şekilli. Caminin kubbesinde bir münacat yazıyor. Yazan bu münacatta 4 dua şekli var. Dua ise şöyle ‘Ey sesleri işiten, ey dereceleri yükselten, ey ihtiyaçları gideren ve ey duaları kabul eden’ şeklinde. Kubbedeki yazının daha önceden olmadığı söyleniyor.” dedi.

 

 

ÖĞRENCİLERLE YAKINDAN İLGİLENDİ

İmam Tatlı ayrıca öğrencilere Çoban Mustafa Paşa’nın Türbesi’nde ‘Nasihat olarak ölüm yeter ya Ömer’ yazının Hz. Ömer’in yüzüğünde yazdığını söyledi. İmam Tatlı Türbe içerisindeki çinilerinde tamamen orijinal olduğunu belirtti. Öğrenciler ile yakından ilgilenen İmam Tatlı öğrencilerle yapılan hasbihaller sonrasında öğrencilere caminin aşevinde yemek ikramında bulundu. İmam Tatlı Gebze’nin simgesi olan Çoban Mustafa Paşa Camii’ne bütün öğrencileri tarihini öğrenmeye davet etti.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.