Fatih Devlet Hastanesi’nden Önemli Uyarı!

Gebze 30.01.2018 - 14:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Fatih Devlet Hastanesi’nden Önemli Uyarı!

‘25-31 Ocak Dünya Cüzzam Haftası’ kapsamında Cüzzam (Lepra) Hastalığı hakkında, Gebze Fatih Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Keziban Demirli önemli bilgiler verdi. Cüzzam hastalığının kırsal kesimlerde yaşayan insanlarda sık görüldüğünü belirten Uzman Doktor Keziban Demirli, “İlk olarak 1876 senesinde Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından bulunan cüzzam mikrobu deriyi tutarak yayılan ve vücuda bu şekilde hükmeden bir hastalıktır. Cüzzam hastalığı dünya çapında sosyal ve toplumsal bir hastalık olarak kabul görmektedir. Araştırmalar şunu göstermektedir ki cüzzam, genellikle kırsal kesimlerde yaşayan, aynı kaptan beslenen, aynı eşyaları kullanan insanlarda daha çok görülmektedir. CÜZZAM HASTALIĞI NASIL YAYILIR? Vücut mikroba karşı doğal bağışıklık sistemine sahiptir ancak bazı bünyelerde bağışıklık sistemi yoktur bu mikroba karşı bu da aileden gelen bir durumdur. Hastalığın tek taşıyıcısı insandır başka yollarla bulaşması mümkün değildir. Cüzzam hastası olan ve bu mikrobu taşıyan bir hasta ile yakın temas hastalığın bulaşmasına neden olur bu yüzden cüzzam hastalarının sağlıklı insanlarla bir arada bulunmamaları uygundur. CÜZZAM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? – Vücutta, zamansız oluşan kepeksiz ve yuvarlak olmayan lekelerin belirmesi ve zaman zaman kaşıntı yapması – Sık sık tekrarlayan burun kanamaları ve burun tıkanıklıkları – Kol ve bacak sinirlerinde ağrıların başlaması ve el parmaklarının(4. ve 5.) içe doğru bükülme, eğilme göstermesi – Alt göz kapaklarının hareketsiz duruma geçmesi ve kapanmaması durumu – Dizlerde ve dirseklerde yara izleri – Yüz bölgesinde oluşan ödem Hastalığın Tedavisi Nasıl Olur? İlk teşhis çok önemlidir ve doğru teşhis sonrası tedavi mümkündür. Teşhis gecikmiş ve hiç tedavi görmemiş hastalarda 10-20 sene sonrası sakatlıklar ve vücutta dökülmeler baş göstermeye başlar. Tedavi süreci önemlidir ve en az 3 ilaç şeklinde kombine bir tedaviye başvurulur. Kısa zamanda hastalık sorunsuz şekilde tedavi edilebilir. Yaraların ve görsel sorunların giderilmesi adına hasta, doktor kontrolü altında kalabilir.” dedi.

‘25-31 Ocak Dünya Cüzzam Haftası’ kapsamında Cüzzam (Lepra) Hastalığı hakkında, Gebze Fatih Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Keziban Demirli önemli bilgiler verdi.

Cüzzam hastalığının kırsal kesimlerde yaşayan insanlarda sık görüldüğünü belirten Uzman Doktor Keziban Demirli, “İlk olarak 1876 senesinde Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından bulunan cüzzam mikrobu deriyi tutarak yayılan ve vücuda bu şekilde hükmeden bir hastalıktır. Cüzzam hastalığı dünya çapında sosyal ve toplumsal bir hastalık olarak kabul görmektedir. Araştırmalar şunu göstermektedir ki cüzzam, genellikle kırsal kesimlerde yaşayan, aynı kaptan beslenen, aynı eşyaları kullanan insanlarda daha çok görülmektedir.

CÜZZAM HASTALIĞI NASIL YAYILIR?

Vücut mikroba karşı doğal bağışıklık sistemine sahiptir ancak bazı bünyelerde bağışıklık sistemi yoktur bu mikroba karşı bu da aileden gelen bir durumdur. Hastalığın tek taşıyıcısı insandır başka yollarla bulaşması mümkün değildir. Cüzzam hastası olan ve bu mikrobu taşıyan bir hasta ile yakın temas hastalığın bulaşmasına neden olur bu yüzden cüzzam hastalarının sağlıklı insanlarla bir arada bulunmamaları uygundur.

CÜZZAM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Vücutta, zamansız oluşan kepeksiz ve yuvarlak olmayan lekelerin belirmesi ve zaman zaman kaşıntı yapması

– Sık sık tekrarlayan burun kanamaları ve burun tıkanıklıkları

– Kol ve bacak sinirlerinde ağrıların başlaması ve el parmaklarının(4. ve 5.) içe doğru bükülme, eğilme göstermesi

– Alt göz kapaklarının hareketsiz duruma geçmesi ve kapanmaması durumu

– Dizlerde ve dirseklerde yara izleri

– Yüz bölgesinde oluşan ödem

Hastalığın Tedavisi Nasıl Olur?

İlk teşhis çok önemlidir ve doğru teşhis sonrası tedavi mümkündür. Teşhis gecikmiş ve hiç tedavi görmemiş hastalarda 10-20 sene sonrası sakatlıklar ve vücutta dökülmeler baş göstermeye başlar. Tedavi süreci önemlidir ve en az 3 ilaç şeklinde kombine bir tedaviye başvurulur. Kısa zamanda hastalık sorunsuz şekilde tedavi edilebilir. Yaraların ve görsel sorunların giderilmesi adına hasta, doktor kontrolü altında kalabilir.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.