Esnafı da var, Amelesi de...

Darıca 06.07.2018 - 10:26, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Esnafı da var, Amelesi de...

İç savaşın yıllardır sürdüğü Suriye'den yeni bir hayat umuduyla kaçan ve ilk durak olarak geldikleri Türkiye'de artık buranın bir vatandaşı kimliğine bürünen Suriyeliler Darıca'da ekonomide de söz sahibi olmaya başladılar.

Türkiye'ye ilk geldiklerinde kimi çadır kentlerde yaşıyordu, kimi sokaklarda, kimi bir akrabasının yanında, kimi ise bir kaç aile aynı evin içinde. Zaten mevcut işsizlik sorunuyla mücadele edilen Türkiye'de Suriyelilerin de gelişiyle artan işsizlik onları en iyi ihtimalle dilenciliğe yönlendiriyordu. Özellikle çocuk yaşta olanların dilencilikle geçim sağladığı Suriyeliler artık çeşitli sektörlerde söz sahibi olmaya yol alıyorlar. Geçen süre içinde trafik lambalarının bulunduğu noktalarda sayısı onlara varan küçük büyük Suriyeli dilenciler artık neredeyse Darıca'da yok denecek kadar azaldı. Hatta dilenciliğe su, kağıt mendil gibi ürünler satarak kılıf bulan bu insanlar neredeyse ilçenin moda anlayışına bile yön verecek işler kurdular., TÜCCARIDA VAR, AMELESİDE İnşaat sektöründe özellikle insan gücü ile yapılan işler için Abdi İpekçi Mahallesi, dalçık noktasını mesken tutan Suriyeli vatandaşlar, her sabah inşaat sahiplerinin kendilerini seçmesi için bekleyiş içindeler. Geçimlerini inşaatlarda tuğla, kum, harç taşıyarak geçinenlerin yanında inşaaatların teknik işlerinde de çalışan kalfa ve ustalarda Darıca ekonomisinde yerini aldı. Sırasöğütler Mahallesi'nde daha yoğun bir nüfusa sahip olan Suriyeli vatandaşlar mahalle içinde tesettür modasına uygun kıyafetler satarak tekstil ve konfeksiyon sektöründe hem geçimlerini sağlıyorlar hem de mahallenin mevcut sakinleri ile iletişimlerini geliştiriyorlar. Ayrıca bazı ürünlerin tamiratına ilişkin dükkanlar, ikinci el spot ürünlerin alım satımının yapıldığı showroomlarda yine Darıca Sırasöğütler Mahallesi içinde Suriyeli vatandaşlar tarafından işletiliyorlar. SURİYE'DEN BEŞ PARASIZ GELİP İŞADAMI OLANIDA VAR Ülkesinde iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen ve bölgemizde yoğunlaşan Suriyeli vatandaşların içinde çok şanslı olanlarıda var. Darıca'yı ve Darıca halkını çok iyi analiz eden ve insanların ihtiyaç tespitlerini iyi belirleyen bazı Suriyeli vatandaşlar açtıkları işyerlerini zincir boyutuna taşıyorlar. Açtıkları mağaza ve diğer işyerlerinde bir çok Suriyeli işçiyi de çalıştıran bu insanlar kendi istihdam g,irişimlerinide kendi içlerinde sağlamış oluyorlar. Ayrıca bazı esnaflar yaptıkları iş ve sektörü sadece yine kendi insanlarına satış yapma amacıyla açtıklarıda görüldü. Adnan Ayvaz-Darıca
İç savaşın yıllardır sürdüğü Suriye'den yeni bir hayat umuduyla kaçan ve ilk durak olarak geldikleri Türkiye'de artık buranın bir vatandaşı kimliğine bürünen Suriyeliler Darıca'da ekonomide de söz sahibi olmaya başladılar.

Türkiye'ye ilk geldiklerinde kimi çadır kentlerde yaşıyordu, kimi sokaklarda, kimi bir akrabasının yanında, kimi ise bir kaç aile aynı evin içinde. Zaten mevcut işsizlik sorunuyla mücadele edilen Türkiye'de Suriyelilerin de gelişiyle artan işsizlik onları en iyi ihtimalle dilenciliğe yönlendiriyordu. Özellikle çocuk yaşta olanların dilencilikle geçim sağladığı Suriyeliler artık çeşitli sektörlerde söz sahibi olmaya yol alıyorlar. Geçen süre içinde trafik lambalarının bulunduğu noktalarda sayısı onlara varan küçük büyük Suriyeli dilenciler artık neredeyse Darıca'da yok denecek kadar azaldı. Hatta dilenciliğe su, kağıt mendil gibi ürünler satarak kılıf bulan bu insanlar neredeyse ilçenin moda anlayışına bile yön verecek işler kurdular.,

TÜCCARIDA VAR, AMELESİDE

İnşaat sektöründe özellikle insan gücü ile yapılan işler için Abdi İpekçi Mahallesi, dalçık noktasını mesken tutan Suriyeli vatandaşlar, her sabah inşaat sahiplerinin kendilerini seçmesi için bekleyiş içindeler. Geçimlerini inşaatlarda tuğla, kum, harç taşıyarak geçinenlerin yanında inşaaatların teknik işlerinde de çalışan kalfa ve ustalarda Darıca ekonomisinde yerini aldı. Sırasöğütler Mahallesi'nde daha yoğun bir nüfusa sahip olan Suriyeli vatandaşlar mahalle içinde tesettür modasına uygun kıyafetler satarak tekstil ve konfeksiyon sektöründe hem geçimlerini sağlıyorlar hem de mahallenin mevcut sakinleri ile iletişimlerini geliştiriyorlar. Ayrıca bazı ürünlerin tamiratına ilişkin dükkanlar, ikinci el spot ürünlerin alım satımının yapıldığı showroomlarda yine Darıca Sırasöğütler Mahallesi içinde Suriyeli vatandaşlar tarafından işletiliyorlar.

SURİYE'DEN BEŞ PARASIZ GELİP İŞADAMI OLANIDA VAR

Ülkesinde iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen ve bölgemizde yoğunlaşan Suriyeli vatandaşların içinde çok şanslı olanlarıda var. Darıca'yı ve Darıca halkını çok iyi analiz eden ve insanların ihtiyaç tespitlerini iyi belirleyen bazı Suriyeli vatandaşlar açtıkları işyerlerini zincir boyutuna taşıyorlar. Açtıkları mağaza ve diğer işyerlerinde bir çok Suriyeli işçiyi de çalıştıran bu insanlar kendi istihdam g,irişimlerinide kendi içlerinde sağlamış oluyorlar. Ayrıca bazı esnaflar yaptıkları iş ve sektörü sadece yine kendi insanlarına satış yapma amacıyla açtıklarıda görüldü. Adnan Ayvaz-Darıca

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.