Darıca’da Organ Bağışı Bilgilendirmesi

Darıca 11.11.2018 - 14:55, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Darıca’da Organ Bağışı Bilgilendirmesi

Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı Haftası sebebiyle, Darıca’da kurulan halk pazarlarında ve Darıca Gençlik Merkezi’nde organ bağışının önemine değindi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli Doktor Nilay Turan ve Hemşire Sultan Polat tarafından Darıca Gençlik Merkezi’nde vatandaşları bilgilendirmeye yönelik Organ Bağışı'nın Önemi ve Kadın Sağlığı Eğitimleri düzenlendi. Gençlik Merkezindeki bilgilendirme seminerinin ardından Darıca’da kurulan halk pazarlarında bilgilendirme standı açan ekip, Darıcalı vatandaşları bilgilendirerek organ bağışının önemine değindi. HER ORGANIN NAKLİ MÜMKÜN DEĞİL Yapılan bilgilendirmede konuşan Doktor Nilay Turan, “Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir. GİZLİ KALMALIDIR Organ bağış kartı olup olmadığı bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz. Nakil işlemleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yürütülür ve yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıp belgelenir. Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz. Gizli kalması kanunen esastır. BAŞVURUN Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir. Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararı aile ile paylaşılması ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir. Organ bağışı için il sağlık müdürlükleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve semt polikliniklerine başvurulabilir.” dedi. KÜBRA AKABALI
Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı Haftası sebebiyle, Darıca’da kurulan halk pazarlarında ve Darıca Gençlik Merkezi’nde organ bağışının önemine değindi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli Doktor Nilay Turan ve Hemşire Sultan Polat tarafından Darıca Gençlik Merkezi’nde vatandaşları bilgilendirmeye yönelik Organ Bağışı'nın Önemi ve Kadın Sağlığı Eğitimleri düzenlendi. Gençlik Merkezindeki bilgilendirme seminerinin ardından Darıca’da kurulan halk pazarlarında bilgilendirme standı açan ekip, Darıcalı vatandaşları bilgilendirerek organ bağışının önemine değindi.

HER ORGANIN NAKLİ MÜMKÜN DEĞİL

Yapılan bilgilendirmede konuşan Doktor Nilay Turan, “Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

GİZLİ KALMALIDIR

Organ bağış kartı olup olmadığı bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz. Nakil işlemleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yürütülür ve yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıp belgelenir. Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz. Gizli kalması kanunen esastır.

BAŞVURUN

Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir. Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararı aile ile paylaşılması ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir. Organ bağışı için il sağlık müdürlükleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve semt polikliniklerine başvurulabilir.” dedi.

KÜBRA AKABALI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.