Gebze’nin korona projesinde imzalar atıldı

Gebze 08.06.2020 - 12:48, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Gebze’nin korona projesinde imzalar atıldı

2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Şekilde Teşhisine Yönelik Tanı Kiti Referans Malzemesi Üretilmesi’ projesi için imza töreni düzenlendi. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında destek almaya hak kazanan TÜBİTAK UME tarafından yürütülen ‘2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Şekilde Teşhisine Yönelik Tanı Kiti Referans Malzemesi Üretilmesi’ projesi için geçtiğimiz gün Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu ve TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş’ın katıldığı sembolik imza töreni telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi. MALZEMELER KISA SÜREDE ÜRETİLECEK Proje kapsamında Türkiye’de yapılan ölçümlerin kalitesinin arttırılabilmesi amacıyla yeni metotlar geliştiren ve referans malzeme üreten TÜBİTAK UME tarafından, 2019-nCoV virüsü ölçümlerinde kullanılmak üzere RNA referans malzeme üretimi gerçekleştirilecek. Üretilecek olan referans malzeme, laboratuvarlarda yapılan testlerin doğruluğunu artırmak amacıyla, ülkemizde üretilen kitlerde iç kalite kontrol malzemesi olarak kullanılabilecek. TÜBİTAK UME laboratuvarlarında geliştirilecek altyapı, elde edilecek teknik deneyim ile 2019-nCoV virüsünün mutasyona uğraması veya başka bir virüsün ortaya çıkması durumunda da, yeni RNA referans malzemeler çok kısa sürede üretilebilecek. CAN KAYIPLARININ ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR Destek tutarı 297 bin TL olan ve 30 Mayıs 2020 itibariyle başlayıp 3 ay içinde tamamlanması planlanan projede genel olarak, 2019-nCoV virüsünün RT-qPZT ile yapılan testlerinde ölçüm doğruluğunun artırılması ve böylece doğru teşhisin en erken safhada konulabilmesi ile doğru tedaviye ve karantinaya en erken zamanda karar verilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Böylece COVID-19 hastalığının yayılımının durdurulması ve can kayıplarının önlenmesi hedefleniyor.

2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Şekilde Teşhisine Yönelik Tanı Kiti Referans Malzemesi Üretilmesi’ projesi için imza töreni düzenlendi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında destek almaya hak kazanan TÜBİTAK UME tarafından yürütülen ‘2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Şekilde Teşhisine Yönelik Tanı Kiti Referans Malzemesi Üretilmesi’ projesi için geçtiğimiz gün Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu ve TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş’ın katıldığı sembolik imza töreni telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

MALZEMELER KISA SÜREDE ÜRETİLECEK

Proje kapsamında Türkiye’de yapılan ölçümlerin kalitesinin arttırılabilmesi amacıyla yeni metotlar geliştiren ve referans malzeme üreten TÜBİTAK UME tarafından, 2019-nCoV virüsü ölçümlerinde kullanılmak üzere RNA referans malzeme üretimi gerçekleştirilecek. Üretilecek olan referans malzeme, laboratuvarlarda yapılan testlerin doğruluğunu artırmak amacıyla, ülkemizde üretilen kitlerde iç kalite kontrol malzemesi olarak kullanılabilecek. TÜBİTAK UME laboratuvarlarında geliştirilecek altyapı, elde edilecek teknik deneyim ile 2019-nCoV virüsünün mutasyona uğraması veya başka bir virüsün ortaya çıkması durumunda da, yeni RNA referans malzemeler çok kısa sürede üretilebilecek.

CAN KAYIPLARININ ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR

Destek tutarı 297 bin TL olan ve 30 Mayıs 2020 itibariyle başlayıp 3 ay içinde tamamlanması planlanan projede genel olarak, 2019-nCoV virüsünün RT-qPZT ile yapılan testlerinde ölçüm doğruluğunun artırılması ve böylece doğru teşhisin en erken safhada konulabilmesi ile doğru tedaviye ve karantinaya en erken zamanda karar verilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Böylece COVID-19 hastalığının yayılımının durdurulması ve can kayıplarının önlenmesi hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.