Kaçak araçların parası cebimizden çıktı

Gündem 04.10.2020 - 11:15, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Kaçak araçların parası cebimizden çıktı

Hesap yargılaması yapmak ve kamu idarelerini denetlemekle sorumlu Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu, yap, işlet, devret modeli ile inşa edilen Avrasya Tüneli’nde çok sayıda hatalı işlem olduğunu ortaya koydu. Sayıştay’ın Avrasya Tüneli’ne ilişkin ilk tespiti, kaçak geçen araçlara ilişkin oldu. Rapora göre, dört yılda tünelden kaçak geçen araç sayısı 1.8 milyon oldu. Bu araçlardan 1.2 milyon adedi cezasını ödemedi. Araç geçiş garantisindeki anlaşmaya göre, kaçak geçen araçların cezası tahsil edilemezse devlet tarafından şirkete araç başı para ödeniyor. 1.2 milyon aracın cezası tahsil edilemediği için yüklenici şirkete 24 milyon TL ödeme yapıldı. Avrasya Tüneli’ni inşa eden şirkete ödenen araç geçiş garantilerinde de muhasebe hataları yapıldı. Buna göre, 2019 ile 2025 yılları arasında şirkete yapılması beklenen geçiş garanti ücretinin tam 963 milyon TL olduğunu tespit eden Sayıştay, bu tutarın belirtilmesi gereken hesap kaydında usulüne aykırı olarak 31 milyon TL’nin kayıtlı olduğunu, geri kalan 932 milyon TL’nin ise kayıtlarda yer almadığını bildirdi.

Hesap yargılaması yapmak ve kamu idarelerini denetlemekle sorumlu Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu, yap, işlet, devret modeli ile inşa edilen Avrasya Tüneli’nde çok sayıda hatalı işlem olduğunu ortaya koydu.

Sayıştay’ın Avrasya Tüneli’ne ilişkin ilk tespiti, kaçak geçen araçlara ilişkin oldu. Rapora göre, dört yılda tünelden kaçak geçen araç sayısı 1.8 milyon oldu. Bu araçlardan 1.2 milyon adedi cezasını ödemedi. Araç geçiş garantisindeki anlaşmaya göre, kaçak geçen araçların cezası tahsil edilemezse devlet tarafından şirkete araç başı para ödeniyor. 1.2 milyon aracın cezası tahsil edilemediği için yüklenici şirkete 24 milyon TL ödeme yapıldı. Avrasya Tüneli’ni inşa eden şirkete ödenen araç geçiş garantilerinde de muhasebe hataları yapıldı. Buna göre, 2019 ile 2025 yılları arasında şirkete yapılması beklenen geçiş garanti ücretinin tam 963 milyon TL olduğunu tespit eden Sayıştay, bu tutarın belirtilmesi gereken hesap kaydında usulüne aykırı olarak 31 milyon TL’nin kayıtlı olduğunu, geri kalan 932 milyon TL’nin ise kayıtlarda yer almadığını bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.