Osmangazi Köprüsü devlete borçlu çıktı

Gündem 05.10.2020 - 11:58, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Osmangazi Köprüsü devlete borçlu çıktı

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve garantili geçiş kapsamında olan Osmangazi Köprüsü ile Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunu işleten şirketin devlete 568 milyon lira borcu çıktı. Osmangazi Köprüsü ile Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunu işleten şirketin, kamulaştırmalar dolayısıyla idareye vermesi gereken kullanım bedeli olan 568 milyon 151 bin lirayı ödemediği belirlendi. 2010-2019 yılları arasında doğan kamu zararı, yapım ve işletme süresi olan 22 yıl boyunca her yıl artmaya devam ediyor. Sayıştay raporuna göre, sözleşme gereği kamulaştırma yapılan alanlardaki 400 milyon TL’nin üzerindeki kısımlarda, şirketin idareye kullanım bedeli ödemesi gerekiyordu. Proje kapsamında 2 milyar 453 milyon 466 bin 824 liralık kamulaştırma yapıldı. Şirket ise 400 milyon TL’nin üzerindeki kısımla ilgili idareye ödemesi gereken kullanım bedellerini ödemedi. Geçmeyen her araç için 37.8 dolar garanti 13 Şubat 2011’de ise kamulaştırmalardan doğan alacaklar affedildi. Ancak Anayasa Mahkemesi “Yapılan mevzuat değişiklikleri geriye doğru yürümez” diyerek bu yasal değişikliğini iptal etti. Geçmeyen her araç için 37.8 dolar garanti verilen Osmangazi Köprüsü için Hazine ilk 6 ay için 1 milyar 750 milyon liralık ödeme yapacak. Köprünün açıldığı günden 2019 yılı sonuna kadar 4 buçuk yıllık dönemde garantili araç geçişleri için şirkete toplam 5 milyar 834 milyon TL ödeme yapıldı. Osmangazi Köprüsü’nü de kapsayan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu için yapılan kamulaştırma bedelinin şirket tarafından ödenmediği ortaya çıktı. 400 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDEKİ KAMULAŞTIRMA CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, “Şirket 2010 yılında idare ile sözleşme imzalarken, 400 milyon TL’nin üzerindeki kamulaştırmalarda, idareye kullanım bedeli ödeyeceğini bilerek, bu tutarı maliyetinin içine koyup ihale teklifini verdi ve sözleşmeyi imzaladı. Yapım ve işletme süresi 22 yıl 4 ay olan proje boyunca, şirketin idareye ödemesi gereken toplam kamulaştırma kaynaklı kullanım bedeli tutarı 1 buçuk milyar TL’yi buluyor. Böylelikle 1 buçuk milyarlık kamu zararı doğacak” dedi.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve garantili geçiş kapsamında olan Osmangazi Köprüsü ile Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunu işleten şirketin devlete 568 milyon lira borcu çıktı.

Osmangazi Köprüsü ile Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunu işleten şirketin, kamulaştırmalar dolayısıyla idareye vermesi gereken kullanım bedeli olan 568 milyon 151 bin lirayı ödemediği belirlendi. 2010-2019 yılları arasında doğan kamu zararı, yapım ve işletme süresi olan 22 yıl boyunca her yıl artmaya devam ediyor. Sayıştay raporuna göre, sözleşme gereği kamulaştırma yapılan alanlardaki 400 milyon TL’nin üzerindeki kısımlarda, şirketin idareye kullanım bedeli ödemesi gerekiyordu. Proje kapsamında 2 milyar 453 milyon 466 bin 824 liralık kamulaştırma yapıldı. Şirket ise 400 milyon TL’nin üzerindeki kısımla ilgili idareye ödemesi gereken kullanım bedellerini ödemedi.

Geçmeyen her araç için 37.8 dolar garanti

13 Şubat 2011’de ise kamulaştırmalardan doğan alacaklar affedildi. Ancak Anayasa Mahkemesi “Yapılan mevzuat değişiklikleri geriye doğru yürümez” diyerek bu yasal değişikliğini iptal etti. Geçmeyen her araç için 37.8 dolar garanti verilen Osmangazi Köprüsü için Hazine ilk 6 ay için 1 milyar 750 milyon liralık ödeme yapacak. Köprünün açıldığı günden 2019 yılı sonuna kadar 4 buçuk yıllık dönemde garantili araç geçişleri için şirkete toplam 5 milyar 834 milyon TL ödeme yapıldı. Osmangazi Köprüsü’nü de kapsayan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu için yapılan kamulaştırma bedelinin şirket tarafından ödenmediği ortaya çıktı.

400 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDEKİ KAMULAŞTIRMA

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, “Şirket 2010 yılında idare ile sözleşme imzalarken, 400 milyon TL’nin üzerindeki kamulaştırmalarda, idareye kullanım bedeli ödeyeceğini bilerek, bu tutarı maliyetinin içine koyup ihale teklifini verdi ve sözleşmeyi imzaladı. Yapım ve işletme süresi 22 yıl 4 ay olan proje boyunca, şirketin idareye ödemesi gereken toplam kamulaştırma kaynaklı kullanım bedeli tutarı 1 buçuk milyar TL’yi buluyor. Böylelikle 1 buçuk milyarlık kamu zararı doğacak” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.