19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

“Tereddüt etmeyin, aşılara güvenin”

Kocaeli 09.12.2020 - 17:32, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:35
 

“Tereddüt etmeyin, aşılara güvenin”

KORONA AŞISI OLAN REKTÖR HÜLAGÜ:

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, kendisinin olduğu Alman, eşi ve oğlunun yaptırdığı Çin aşısı ile ilgili açıklamadalar bulunarak, “Bilim adamları dışında aşı ile ilgili yapılan yorumlara inanmayın. Aşılara güvenin” dedi Koronavirüs’e karşı üretilen Alman menşeli aşıdan olan Kocaeli Üniversitesi Rekrötürü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, aşının yan etkileri ile koruyuculuğu hakkında ve aşılar hakkında yapılan spekülatif yorumlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Koronavirüs’e karşı Alman aşısından olduğunu belirten Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.  Sadettin Hülagü, “Aşılarda bölgesel kızarıklık,  ateş ve baş ağrısı gibi bazı yan etkiler olabiliyor. Bu Çin aşısında 2 ve 5 günde, alman aşısında ise ilk 2 günde görülebiliyor. Benim yaptırdığım alman aşısında kolumda ağrı, baş ağrısı ve hafif ateş oldu. Yan etki herkeste görünmeyebilir. Bazı kişilerde ise farklı etkiler görülebilir. Bende 2 günde bütün semptomlar yok oldu.  Alman aşısı da, Çin aşısı gibi 2 doz olarak uygulanıyor. Yapılan araştırmalarda bu aşının virüse karşı etkili olduğu ve antikor üretiminin arttığı görüldü. Her iki aşının da yapılan araştırmalarda yüzde 97 oranında virüse karşı başarı sağladığı görülmüştür. Çin aşısı 18 yaşından küçük 59 yaşından büyük kişilere yapılamıyor. Ancak Alman aşısı 18 yaş altına ve 59 yaş üstüne de yapılabiliyor” dedi. TEDBİRLERE UYULMALI Eşi ve oğlunun bir süre önce Çin aşısı olduğunu, kendisinin ise Alman aşısı olduğunu ifade eden Hülagü, “Aşılar 25 farklı merkezde 13 bin kişiye yapılıyor. Aşı her yapılan kişiye aynı oranda mı koruyuculuk sağlayacak ve aynı oranda mı antikor üretecek, bu soruların cevabı ilerleyen dönemde ortaya çıkacak. Ancak şunu unutmamalıyız,  aşılanma toplumun yüzde 60’nın üzerine çıkmadıkça herkes maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine uymalıdır.” Şeklinde konuştu. AŞILARA GÜVENMELİYİZ Öte yandan aşı ile ilgili sürekli yapılan spekülatif yorumlara da değinen Hülagü, “Bence bilim adamı olmayıp konuşanları bu konuda dikkate almamak gerekiyor. Bu aşılar birçok test ve kontrolden geçiyor. Önce hayvanlarda deneniyor. Sonra gönüllü bir gurupta test ediliyor. Ardından doz ayarının yapılması için tekrardan test ediliyor. Aşamaların sonunda ise Dünya Sağlık Örgütünün onayını alırsa kullanılıyor. Aşılara güvenmeliyiz. Bilim insanlarına güvenmeliyiz. Eğer güvenmeseydik eşim ve oğlum Çin be ise Alman aşısını olmazdım. Yok, Çin’in bütün ürünleri kalitesiz çakmaymış, aşısına güven olmazmış gibi yorumlara aldanmayın. Aşılar gelip uygulanmaya başlayınca tereddüt etmeden olun” dedi.
KORONA AŞISI OLAN REKTÖR HÜLAGÜ:

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, kendisinin olduğu Alman, eşi ve oğlunun yaptırdığı Çin aşısı ile ilgili açıklamadalar bulunarak, “Bilim adamları dışında aşı ile ilgili yapılan yorumlara inanmayın. Aşılara güvenin” dedi

Koronavirüs’e karşı üretilen Alman menşeli aşıdan olan Kocaeli Üniversitesi Rekrötürü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, aşının yan etkileri ile koruyuculuğu hakkında ve aşılar hakkında yapılan spekülatif yorumlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs’e karşı Alman aşısından olduğunu belirten Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.  Sadettin Hülagü, “Aşılarda bölgesel kızarıklık,  ateş ve baş ağrısı gibi bazı yan etkiler olabiliyor. Bu Çin aşısında 2 ve 5 günde, alman aşısında ise ilk 2 günde görülebiliyor. Benim yaptırdığım alman aşısında kolumda ağrı, baş ağrısı ve hafif ateş oldu. Yan etki herkeste görünmeyebilir. Bazı kişilerde ise farklı etkiler görülebilir. Bende 2 günde bütün semptomlar yok oldu.  Alman aşısı da, Çin aşısı gibi 2 doz olarak uygulanıyor. Yapılan araştırmalarda bu aşının virüse karşı etkili olduğu ve antikor üretiminin arttığı görüldü. Her iki aşının da yapılan araştırmalarda yüzde 97 oranında virüse karşı başarı sağladığı görülmüştür. Çin aşısı 18 yaşından küçük 59 yaşından büyük kişilere yapılamıyor. Ancak Alman aşısı 18 yaş altına ve 59 yaş üstüne de yapılabiliyor” dedi.

TEDBİRLERE UYULMALI

Eşi ve oğlunun bir süre önce Çin aşısı olduğunu, kendisinin ise Alman aşısı olduğunu ifade eden Hülagü, “Aşılar 25 farklı merkezde 13 bin kişiye yapılıyor. Aşı her yapılan kişiye aynı oranda mı koruyuculuk sağlayacak ve aynı oranda mı antikor üretecek, bu soruların cevabı ilerleyen dönemde ortaya çıkacak. Ancak şunu unutmamalıyız,  aşılanma toplumun yüzde 60’nın üzerine çıkmadıkça herkes maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine uymalıdır.” Şeklinde konuştu.

AŞILARA GÜVENMELİYİZ

Öte yandan aşı ile ilgili sürekli yapılan spekülatif yorumlara da değinen Hülagü, “Bence bilim adamı olmayıp konuşanları bu konuda dikkate almamak gerekiyor. Bu aşılar birçok test ve kontrolden geçiyor. Önce hayvanlarda deneniyor. Sonra gönüllü bir gurupta test ediliyor. Ardından doz ayarının yapılması için tekrardan test ediliyor. Aşamaların sonunda ise Dünya Sağlık Örgütünün onayını alırsa kullanılıyor. Aşılara güvenmeliyiz. Bilim insanlarına güvenmeliyiz. Eğer güvenmeseydik eşim ve oğlum Çin be ise Alman aşısını olmazdım. Yok, Çin’in bütün ürünleri kalitesiz çakmaymış, aşısına güven olmazmış gibi yorumlara aldanmayın. Aşılar gelip uygulanmaya başlayınca tereddüt etmeden olun” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.