19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024
Sevgi Töngel
Köşe Yazarı
Sevgi Töngel
 

NEZAKET SİZİ DÜNYANIN EN GÜZEL İNSANI YAPAR

Neyzen Tevfik soğuk  bir kış günü aç sefil ortada kalır. Sığınır bir camınin şadırvanına  ve bekler kı birisi onu görsün ve yardım etsin. Fakat hava soğuk gelen giden yok. Çaresiz kalkar yerinden  ve perperişan ,kalacağı yere doğru yürümeye başlar. O dönemin en varlıklı ailelerinden birinin gencecik oğlu askerden yeni gelmiştir ve o'nu görür halini anlar. Genç adam o günün en büyük parasını cebinden çikartır, takdim edecektir ama bir sorun vardır. Karşısındaki koskoca Neyzen Tevfik'tir. Allah'in bir deli ve veli kulu...! Koca Neyzenin saği solu belli olmaz ki,bir bakarsın devlet başkanlarına kafa tutar bir bakarsın zamanın en zengin adamlarını yerin dibine sokar. Delikanlı parayı buruşturup Neyzenin ayaklarının dibine hafifçe atar...Sonra omuzuna dokunup, _"Efendim.paranızı düşürmüşsünuz"  der. Neyzen gözleri zaten  hasta,zar zor açıyor göz kapaklarını  ve çoçuğa bakıyor.Anlıyor tabii   kı inceliği,zerafeti; _  "Ah be çoçuk ah be evladım...O düşen sızin pırlanta kalbinizdir ."  der. Nezaket,  insanlık  ne   güzel şey... Demek  ki almanında vermeninde bir adabı varmış. Almanın değil vermenin zenginlik olduğunu bilenlere selam olsun. Nezaket, bir davranış tarzından öte,bir düşünce biçimi ve hayati algılayış şeklidir. Nezaket neyi nasıl söyleyeceğimiz nasıl davrandığımız çatalı bıçağı nasıl kullandığımız ya da oturup kalkarken nasıl bir göruntü verdiğimizden daha derin bir konudur. Nezaket hayatın her alanında selamlaşmadan özür dilemeye  teşekkür etmekten itiraz etmeye, ,eleştirmeye kalacağı kadar her ayrıntıda  kendini belli eden bir bakış açısı bir hayat anlayışıdır Keşke bizim ülkemizde de okullarda çocuklarimiza,nezaket dersleri verebilseydik.Nezaketin en başta karşıdinkine saygılı olmak,onunda çıkarını korumak,zarif ve ince düsunceli davranmak oldugunu ögretebilseydik. Okulun görevlerinden birinin değerleri öğretretmek  ögrencileri belirlenen kurallar dogrultusunda disiplne etmek onların ağlaki gelişimine katkıda  bulunmak ve karakterlerini olumlu yonde geliştirmektir. Sevgi saygı ,dostluk, paylaşmak vatanseverlik,sorumluluk sahibi olmak, özdenetim ,görgü nezaket gibi bircok değerin içerisinde olmalıdır. Kibar insanlar , kendi  değerlerine  olduğu gibi  çevresindekilerin değerlerinede saygılıdır. Adil, dürüst,arkadaş canlısı, saygılı, sevgi dolu, empati yapabilen,sorumluluk sahibi ,vatanını seven ve yardımsever bireyler kibar davranıslarıyla bulunduğunu ortamı hem ülkesine hemde dunyayı güzellleştirirler. Kaynak  Yazar Dr.Faruk Öndağ
Ekleme Tarihi: 30 Temmuz 2023 - Pazar

NEZAKET SİZİ DÜNYANIN EN GÜZEL İNSANI YAPAR

Neyzen Tevfik soğuk  bir kış günü aç sefil ortada kalır.
Sığınır bir camınin şadırvanına  ve bekler kı birisi onu görsün ve yardım etsin.
Fakat hava soğuk gelen giden yok.
Çaresiz kalkar yerinden  ve perperişan ,kalacağı yere doğru yürümeye başlar.
O dönemin en varlıklı ailelerinden birinin gencecik oğlu askerden yeni gelmiştir ve o'nu görür halini anlar.
Genç adam o günün en büyük parasını cebinden çikartır, takdim edecektir ama bir sorun vardır. Karşısındaki koskoca Neyzen Tevfik'tir.
Allah'in bir deli ve veli kulu...!
Koca Neyzenin saği solu belli olmaz ki,bir bakarsın devlet başkanlarına kafa tutar bir bakarsın zamanın en zengin adamlarını yerin dibine sokar.
Delikanlı parayı buruşturup Neyzenin ayaklarının dibine hafifçe atar...Sonra omuzuna dokunup,
_"Efendim.paranızı düşürmüşsünuz"  der.
Neyzen gözleri zaten  hasta,zar zor açıyor göz kapaklarını  ve çoçuğa bakıyor.Anlıyor tabii   kı inceliği,zerafeti;
_  "Ah be çoçuk ah be evladım...O düşen sızin pırlanta kalbinizdir ."  der.
Nezaket,  insanlık  ne   güzel şey...
Demek  ki almanında vermeninde bir adabı varmış. Almanın değil vermenin zenginlik olduğunu bilenlere selam olsun.

Nezaket, bir davranış tarzından öte,bir düşünce biçimi ve hayati algılayış şeklidir.
Nezaket neyi nasıl söyleyeceğimiz nasıl davrandığımız çatalı bıçağı nasıl kullandığımız ya da oturup kalkarken nasıl bir göruntü verdiğimizden daha derin bir konudur.
Nezaket hayatın her alanında selamlaşmadan özür dilemeye  teşekkür etmekten itiraz etmeye, ,eleştirmeye kalacağı kadar her ayrıntıda  kendini belli eden bir bakış açısı bir hayat anlayışıdır
Keşke bizim ülkemizde de okullarda çocuklarimiza,nezaket dersleri verebilseydik.Nezaketin en başta karşıdinkine saygılı olmak,onunda çıkarını korumak,zarif ve ince düsunceli davranmak oldugunu ögretebilseydik.

Okulun görevlerinden birinin değerleri öğretretmek  ögrencileri belirlenen kurallar dogrultusunda disiplne etmek onların ağlaki gelişimine katkıda  bulunmak ve karakterlerini olumlu yonde geliştirmektir.
Sevgi saygı ,dostluk, paylaşmak vatanseverlik,sorumluluk sahibi olmak, özdenetim ,görgü nezaket gibi bircok değerin içerisinde olmalıdır.

Kibar insanlar , kendi  değerlerine  olduğu gibi  çevresindekilerin değerlerinede saygılıdır. Adil, dürüst,arkadaş canlısı, saygılı, sevgi dolu, empati yapabilen,sorumluluk sahibi ,vatanını seven ve yardımsever bireyler kibar davranıslarıyla bulunduğunu ortamı hem ülkesine hemde dunyayı güzellleştirirler.

Kaynak 
Yazar Dr.Faruk Öndağ

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.