Sağlık Haber Girişi: 22.07.2021 - 10:15, Güncelleme: 22.07.2021 - 10:15

Bu besinler annelik şansını artırıyor

 

Bu besinler annelik şansını artırıyor

ANNE OLMAK İSTEYENLER BU HABER SİZİN İÇİN;
Hamile kalma şansınızı sihirli bir şekilde artıracak belirli bir gıda veya doğurganlık diyeti olmasa da, besleyici ve dengeli bir diyet, hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığın desteklenmesine kesinlikle yardımcı olabilir. Eğer biyolojik olarak tıkanmış tüp, sperm azlığı gibi tıbbi bir uzmanlık gerektiren tedavi sürecine dahil değilseniz ve bir bebek sahibi olmak istiyorsanız bu süreci beslenme düzeninizle kolaylaştırabilirsiniz. İşte doğurganlığı etkileyen 10 besin! TARÇIN Tarçın takviyesi almak, kadın kısırlığının yaygın bir nedeni olan polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda düzensiz adet döngülerinin düzene girmesine yardımcı olabilir. Küçük ama ilginç bir çalışmada, polikistik over sendromlu kadınlar, günlük tarçın takviyesi alırken, plasebo verilen kadınlara göre neredeyse iki kat daha fazla adet dönemi bildirdiler. Bilindiği gibi; daha fazla yumurtlama döngüsü, daha fazla hamile kalma fırsatı anlamına gelir. YUMURTA SARISI Yumurta sarısı, yumurtanın demir, kalsiyum, çinko, B6 vitamini, folat ve B12 vitamininin neredeyse tamamını sağlar. Ayrıca yumurta, A vitamininin %100'ünü içerir. Otlakta yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurta sarısı, doğurganlığı artıran omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA ve yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K2 vitamini açısından da son derece zengindir. Yumurta yemek için bir başka iyi neden ise hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık için iyi olduğu bulunan ucuz bir yağsız protein kaynağı olmasıdır. Yumurtalar ayrıca bazı doğum kusurları riskini azaltabilecek kolin içerir. Ancak, tüm çalışmalar bu yararı bulmamıştır. CEVİZ Ceviz, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Bu durum, araştırmacıları doğurganlığı destekleyip desteklemediklerini düşünmeye iten şeyin bir parçası. Küçük bir çalışmada, 117 erkek iki gruba ayrıldı; bir grup ceviz tüketmezken, diğeri ise her gün 75 gram ceviz yiyecekti. Deney başlamadan önce ve 12 hafta sonra erkekler bir semen örneği verdi. 12 hafta sonra ceviz yiyen grup, sperm canlılığında, hareketinde ve şeklinde iyileşme gördü. Ayrıca cevizleri yedikten sonra sperm örneklerinde daha az kromozom anormalliği gördüler. Ceviz yemeyen grupta ise herhangi bir değişiklik yaşanmadığı görüldü. BAKLAGİL VE MERCİMEK Fasulye ve mercimek, her ikisi de sağlıklı bir hormonal dengeyi korumak için çok önemli olan mükemmel bir lif ve folat kaynağıdır. Mercimek ayrıca spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olabilecek yüksek düzeyde poliamin spermidin içerir. Mercimek ve fasulye de daha sağlıklı yumurtlamayı teşvik etmeye yardımcı olabilecek protein bakımından yüksektir. Araştırmalar, yenen kalorilerin %5'inin hayvansal protein yerine bitkisel proteinden (özellikle tavuk ve kırmızı etlerden) geldiği zaman, anovülasyona bağlı kısırlık riskinin %50'nin üzerinde düştüğünü gösteriyor. PİŞMİŞ DOMATES Domatesler, doğurganlığınızı artırmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olan besleyici likopen bakımından yüksektir. Likopen, erkek doğurganlığını iyileştirmedeki potansiyel rolü nedeniyle kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Likopen takviyesi, erkek kısırlığı için olası bir tedavi olarak bile araştırılmıştır. Bir çalışma, 8 ila 12 ay boyunca günde 4 mg ila 8 mg likopen takviyesinin, sperm sağlığının iyileşmesine ve gebelik oranlarının artmasına neden olduğunu buldu. KARACİĞER Karaciğer, özellikle de dana karaciğeri, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Başka bir yerden elde edilmesi zor olan A vitamini de dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminlerle yüklüdür. Karaciğer, doğal A vitamininin nihai kaynağı olmasının yanı sıra, anemiyi önlemeye yardımcı olan yüksek oranda emilebilir demir ve kırmızı kan hücrelerinin ve DNA'nın düzgün oluşumu için gerekli olan B12 vitamini bakımından zengindir. Karaciğer ayrıca zengin bir kolin, omega-3 yağ asitleri ve folat kaynağıdır. YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ Organik süt, tolere edebilenler için doğurganlık ve hamilelik için mükemmel bir seçimdir. Süt ürünleri, özellikle doğurganlık için faydalı olan doymuş yağ bakımından zengindir. Aynı zamanda A, E, D, K ve K2 vitaminleri de dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminlerin iyi bir kaynağıdır. Bir Harvard araştırması, tam yağlı süt ürünleri yiyen kadınların, esas olarak az yağlı süt ürünleri tüketen kadınlara kıyasla yumurtlama sorunları yaşama olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Bu çalışmada az yağlı süt ürünleri, yağsız veya az yağlı süt, şerbet, yoğurt ve süzme peynir içermektedir. Tam yağlı ürünler arasında tam yağlı süt, dondurma, krem peynir ve diğer peynirler bulunur. TURUNÇGİLLER Portakal ve greyfurt gibi turunçgiller, C vitamini için en iyi kaynaklardan bazılarıdır. Greyfurt ve portakallar, bazı hayvan araştırmalarının yumurta ve protein sağlığını iyileştirme potansiyeli ile ilişkilendirdiği poliamin putresin içerir. AYÇİÇEK ÇEKİRDEĞİ Kavrulmuş, tuzsuz ayçiçeği çekirdeği, bazı insanlarda sperm sayısını ve sperm hareketliliğini artırdığı gösterilen temel bir besin olan E vitamini açısından zengindir. Ek olarak, ayçiçeği tohumları hem erkek hem de kadın doğurganlığı için önemli olan folat ve selenyum ile doludur. Ayçiçeği tohumları aynı zamanda iyi bir omega-6 yağ asidi kaynağıdır ve az miktarda omega-3 yağ asidi içerir.
ANNE OLMAK İSTEYENLER BU HABER SİZİN İÇİN;

Hamile kalma şansınızı sihirli bir şekilde artıracak belirli bir gıda veya doğurganlık diyeti olmasa da, besleyici ve dengeli bir diyet, hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığın desteklenmesine kesinlikle yardımcı olabilir. Eğer biyolojik olarak tıkanmış tüp, sperm azlığı gibi tıbbi bir uzmanlık gerektiren tedavi sürecine dahil değilseniz ve bir bebek sahibi olmak istiyorsanız bu süreci beslenme düzeninizle kolaylaştırabilirsiniz. İşte doğurganlığı etkileyen 10 besin!

TARÇIN

Tarçın takviyesi almak, kadın kısırlığının yaygın bir nedeni olan polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda düzensiz adet döngülerinin düzene girmesine yardımcı olabilir. Küçük ama ilginç bir çalışmada, polikistik over sendromlu kadınlar, günlük tarçın takviyesi alırken, plasebo verilen kadınlara göre neredeyse iki kat daha fazla adet dönemi bildirdiler. Bilindiği gibi; daha fazla yumurtlama döngüsü, daha fazla hamile kalma fırsatı anlamına gelir.

YUMURTA SARISI

Yumurta sarısı, yumurtanın demir, kalsiyum, çinko, B6 vitamini, folat ve B12 vitamininin neredeyse tamamını sağlar. Ayrıca yumurta, A vitamininin %100'ünü içerir. Otlakta yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurta sarısı, doğurganlığı artıran omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA ve yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K2 vitamini açısından da son derece zengindir. Yumurta yemek için bir başka iyi neden ise hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık için iyi olduğu bulunan ucuz bir yağsız protein kaynağı olmasıdır. Yumurtalar ayrıca bazı doğum kusurları riskini azaltabilecek kolin içerir. Ancak, tüm çalışmalar bu yararı bulmamıştır.

CEVİZ

Ceviz, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Bu durum, araştırmacıları doğurganlığı destekleyip desteklemediklerini düşünmeye iten şeyin bir parçası. Küçük bir çalışmada, 117 erkek iki gruba ayrıldı; bir grup ceviz tüketmezken, diğeri ise her gün 75 gram ceviz yiyecekti. Deney başlamadan önce ve 12 hafta sonra erkekler bir semen örneği verdi. 12 hafta sonra ceviz yiyen grup, sperm canlılığında, hareketinde ve şeklinde iyileşme gördü. Ayrıca cevizleri yedikten sonra sperm örneklerinde daha az kromozom anormalliği gördüler. Ceviz yemeyen grupta ise herhangi bir değişiklik yaşanmadığı görüldü.

BAKLAGİL VE MERCİMEK

Fasulye ve mercimek, her ikisi de sağlıklı bir hormonal dengeyi korumak için çok önemli olan mükemmel bir lif ve folat kaynağıdır. Mercimek ayrıca spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olabilecek yüksek düzeyde poliamin spermidin içerir. Mercimek ve fasulye de daha sağlıklı yumurtlamayı teşvik etmeye yardımcı olabilecek protein bakımından yüksektir. Araştırmalar, yenen kalorilerin %5'inin hayvansal protein yerine bitkisel proteinden (özellikle tavuk ve kırmızı etlerden) geldiği zaman, anovülasyona bağlı kısırlık riskinin %50'nin üzerinde düştüğünü gösteriyor.

PİŞMİŞ DOMATES

Domatesler, doğurganlığınızı artırmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olan besleyici likopen bakımından yüksektir. Likopen, erkek doğurganlığını iyileştirmedeki potansiyel rolü nedeniyle kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Likopen takviyesi, erkek kısırlığı için olası bir tedavi olarak bile araştırılmıştır. Bir çalışma, 8 ila 12 ay boyunca günde 4 mg ila 8 mg likopen takviyesinin, sperm sağlığının iyileşmesine ve gebelik oranlarının artmasına neden olduğunu buldu.

KARACİĞER

Karaciğer, özellikle de dana karaciğeri, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Başka bir yerden elde edilmesi zor olan A vitamini de dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminlerle yüklüdür. Karaciğer, doğal A vitamininin nihai kaynağı olmasının yanı sıra, anemiyi önlemeye yardımcı olan yüksek oranda emilebilir demir ve kırmızı kan hücrelerinin ve DNA'nın düzgün oluşumu için gerekli olan B12 vitamini bakımından zengindir. Karaciğer ayrıca zengin bir kolin, omega-3 yağ asitleri ve folat kaynağıdır.

YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ

Organik süt, tolere edebilenler için doğurganlık ve hamilelik için mükemmel bir seçimdir. Süt ürünleri, özellikle doğurganlık için faydalı olan doymuş yağ bakımından zengindir. Aynı zamanda A, E, D, K ve K2 vitaminleri de dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminlerin iyi bir kaynağıdır. Bir Harvard araştırması, tam yağlı süt ürünleri yiyen kadınların, esas olarak az yağlı süt ürünleri tüketen kadınlara kıyasla yumurtlama sorunları yaşama olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Bu çalışmada az yağlı süt ürünleri, yağsız veya az yağlı süt, şerbet, yoğurt ve süzme peynir içermektedir. Tam yağlı ürünler arasında tam yağlı süt, dondurma, krem peynir ve diğer peynirler bulunur.

TURUNÇGİLLER

Portakal ve greyfurt gibi turunçgiller, C vitamini için en iyi kaynaklardan bazılarıdır. Greyfurt ve portakallar, bazı hayvan araştırmalarının yumurta ve protein sağlığını iyileştirme potansiyeli ile ilişkilendirdiği poliamin putresin içerir.

AYÇİÇEK ÇEKİRDEĞİ

Kavrulmuş, tuzsuz ayçiçeği çekirdeği, bazı insanlarda sperm sayısını ve sperm hareketliliğini artırdığı gösterilen temel bir besin olan E vitamini açısından zengindir. Ek olarak, ayçiçeği tohumları hem erkek hem de kadın doğurganlığı için önemli olan folat ve selenyum ile doludur. Ayçiçeği tohumları aynı zamanda iyi bir omega-6 yağ asidi kaynağıdır ve az miktarda omega-3 yağ asidi içerir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.