Gebze’nin Tarihi Su Dolabı’nı ziyaret ettiniz mi?

Gebze 19.02.2024 - 15:53, Güncelleme: 19.02.2024 - 15:53
 

Gebze’nin Tarihi Su Dolabı’nı ziyaret ettiniz mi?

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gebze’de bulunan ve ücretsiz olarak gezilebilecek olan ‘Tarihi Su Dolabı’na tüm tarih severleri davet etti.

Hafta içi 09:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan Tarihi Su Dolabı, dokusu ile tarih meraklılarını cezbedeceğe benziyor. Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1664-1665 Yıllarında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’nın Kethüdası İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüz Gebze Eski Çarşı içerisinde Tarihi Çarşı Hamamı olarak bilinen Çoban Mustafa Paşa Hamamının tam karşısına inşaa edilen İbrahim Paşa’nın adıyla bilinen Çeşmeye su sağlamak amacıyla eskiden yazı çayırı olarak bilinen günümüzde ise Gebze Spor tesislerinin içerisinde kalan alanda inşa edilmiştir. “40’A YAKIN SU KUYUSU KAZILMIŞ” 1664-1665 Yıllarında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’nın Kethüdası İbrahim Paşa tarafından yaptırılan, 40’a yakın su kuyusunun kazılarak her birinin birbirine kanallar marifetiyle bağlandığı ve bütün suların büyük su kuyusunda toplanarak burada kurulan düzenek vasıtasıyla su terazilerinin üzerinde bulunan su kanallarına su iletilmiş ve suya akış hızı kazandırılmıştır. Akış hızı kazanan su şehre yakın bir noktada el yapımı tuğla borular vasıtasıyla çeşmeye ulaştırılmış ve şehir merkezinde yaşayan insanların su sorunu bu şekilde çözüme kavuşturulmuştur. “ÜCRETSİZ” Kuyu içerisindeki düzenek tamamen bir binek hayvanının ekseni etrafında dönerek çark mekanizmasını hareket ettirmesiyle çalışmaya başlar ve çarkın diğer ucunda bulunan boş su kovaları kuyuya dalarak dolu halde çıkar ve su kanallarına dökülür. Buradan da çeşmeye ulaştırılmış olur. Halk arasında ‘dolap beygiri gibi dönmek’ diye bilinen deyim su dolaplarından çıkmıştır. Kuyunun restorasyonu 2019 Yıllında yaptırılmıştır. Hafta içi 09:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Tamamen ücretsizdir.”
Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gebze’de bulunan ve ücretsiz olarak gezilebilecek olan ‘Tarihi Su Dolabı’na tüm tarih severleri davet etti.

Hafta içi 09:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan Tarihi Su Dolabı, dokusu ile tarih meraklılarını cezbedeceğe benziyor. Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1664-1665 Yıllarında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’nın Kethüdası İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüz Gebze Eski Çarşı içerisinde Tarihi Çarşı Hamamı olarak bilinen Çoban Mustafa Paşa Hamamının tam karşısına inşaa edilen İbrahim Paşa’nın adıyla bilinen Çeşmeye su sağlamak amacıyla eskiden yazı çayırı olarak bilinen günümüzde ise Gebze Spor tesislerinin içerisinde kalan alanda inşa edilmiştir.

“40’A YAKIN SU KUYUSU KAZILMIŞ”

1664-1665 Yıllarında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’nın Kethüdası İbrahim Paşa tarafından yaptırılan, 40’a yakın su kuyusunun kazılarak her birinin birbirine kanallar marifetiyle bağlandığı ve bütün suların büyük su kuyusunda toplanarak burada kurulan düzenek vasıtasıyla su terazilerinin üzerinde bulunan su kanallarına su iletilmiş ve suya akış hızı kazandırılmıştır. Akış hızı kazanan su şehre yakın bir noktada el yapımı tuğla borular vasıtasıyla çeşmeye ulaştırılmış ve şehir merkezinde yaşayan insanların su sorunu bu şekilde çözüme kavuşturulmuştur.

“ÜCRETSİZ”

Kuyu içerisindeki düzenek tamamen bir binek hayvanının ekseni etrafında dönerek çark mekanizmasını hareket ettirmesiyle çalışmaya başlar ve çarkın diğer ucunda bulunan boş su kovaları kuyuya dalarak dolu halde çıkar ve su kanallarına dökülür. Buradan da çeşmeye ulaştırılmış olur. Halk arasında ‘dolap beygiri gibi dönmek’ diye bilinen deyim su dolaplarından çıkmıştır. Kuyunun restorasyonu 2019 Yıllında yaptırılmıştır. Hafta içi 09:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Tamamen ücretsizdir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.