Park ınn

GEÇİRGEN BAĞIRSAKTA BESLENMENİN ÖNEMİ

Sağlık 11.07.2024 - 11:09, Güncelleme: 11.07.2024 - 11:09
 

GEÇİRGEN BAĞIRSAKTA BESLENMENİN ÖNEMİ

Otoimmün hastalıkların başlangıç noktası geçirgen bağırsak. Bunun da nedeni araca konan yanlış yakıt, aracın hor kullanılması.

Biz (A.Okan Çağlar/Nurçin Çağlar) olarak hastalıklarımızı ilaçlarla iyileştiremeyip beslenmemizi ve yaşam tarzımızı değiştirerek iyileştirdik. Bu hikayeyi Instagram‘da @a.okancaglar hesabında okuyabilirsiniz. Bu yazı da beslenme değişikliklerine değindiği için önemli. Aşağıda ise Dr. Josh Axe ‘ın bir yazısından yapılan çeviriyi okuyacaksınız.   GEÇİRGEN BAĞIRSAKTA BESLENME VE İYİLEŞTİRME PLANI Geçirgen Bağırsak Sendromu; sindirim bölgenizdeki ağın zedelenerek, bağırsak geçirgenliğinin artması durumudur; proteinler (gluten gibi), kötü bakteriler ve sindirilmemiş parçacıklar kan dolaşımına geçer. Bu parçacıklar sistemsel inflamasyona ve zamanla bağışıklık tepkisine yol açar. Geçirgen bağırsak ince bağırsakta başlar. İnce bağırsak hayati bir önem taşır çünkü yediğiniz gıdalardaki vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı orada emilir. Bu besin maddelerinin emilmesi için ince bağırsagın çok küçük açıklıkları vardır, böylece besin maddeleri kan dolaşımına aktarılır. İnce bağırsağın duvarı yarı-geçirgen kabul edilir. Bu, gözeneklerden (bağlantı noktalarından), sadece belirli moleküller ve besin maddelerinin geçmesi serbesttir ama toksinlerin ve sindirilmemiş büyük gıda parçacıklarının geçmesi engellenir. Geçirgen bağırsağın ilk belirtilerinin arasında alerji, sivilce ve egzama gibi deri sorunları ve şişme, gaz ve IBS (Hassas Bağırsak Sendromu) gibi sindirim sorunları olabilir. Geçirgen bağırsağı tedavi etmek için beslenme değişikleri yapılmalıdır.   GEÇİRGEN BAĞIRSAĞA NEDEN OLAN GIDALAR Bağırsaklarda inflamasyona neden olarak ve kandida mantarı üreterek geçirgen bağırsağa neden olan gıdalar şunlardır: ■ Gluten: Glutensiz beslenme, geçirgen bağırsak belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Gluten, tahıl ürünlerinde bulunan yapışkan bir proteindir ve sindirimi çok zordur. Geçirgen bağırsak beslenmesinde gluten ve buğday ürünleri içeren gıdalardan sakınmak gerekir. ■ İnek Sütü: İnek sütünde bulunan A1 kazein isimli protein, glutene benzer bir tepkiyi tetikleyebilir ve bu nedenle sakınılmalıdır. Gerçek şu ki; A1 kazein, glutenden 26 kat daha fazla inflamasyona yol açabilir.   GEÇİRGEN BAĞIRSAĞA NEDEN OLAN GIDALAR Şeker: İnce bağırsak duvarlarına zarar vererek, geçirgen bağırsağı yaratan maya ve kötü bakterileri besler. Eğer bir tatlandırıcı kullanacaksanız, yerli saf bal en iyi seçenektir ama bu bile sınırlı olarak tüketilmell (1 yemek kaşığı). (SY Danışma Kurulu doktorları bal önermiyor).. ■ Filizlenmemiş / Fermente Edilmemiş Baklagiller/Tahıllar: Baklagiller filizlenmediği ve fermante edilmediği taktirde geçirgen bağırsağa neden olan fitik asit ve lektin içerir ve ince bağırsakları rahatsız edebilir. ■GDO: Genetiği değiştirilmiş organizmalar, bitki öldürücü ve zirai ilaç içerir. Çevre Bilimleri Dergisi'nin çalışmaları gösteriyor ki, GDO'lu gıdalar bağırsaktaki probiyotikleri yok ediyor ve organ inflamasyonuna yol açıyor. Sağlıklı Yaşıyoruz notu: (1) Kvass: Pancardan üretilen Ruslara özgü fermante bir içecektir Kimchi: Mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden, özellikle çin lahanasından yapılan geleneksel bir Kore yemeğidir
Otoimmün hastalıkların başlangıç noktası geçirgen bağırsak. Bunun da nedeni araca konan yanlış yakıt, aracın hor kullanılması.

Biz (A.Okan Çağlar/Nurçin Çağlar) olarak hastalıklarımızı ilaçlarla iyileştiremeyip beslenmemizi ve yaşam tarzımızı değiştirerek iyileştirdik. Bu hikayeyi Instagram‘da @a.okancaglar hesabında okuyabilirsiniz. Bu yazı da beslenme değişikliklerine değindiği için önemli.

Aşağıda ise Dr. Josh Axe ‘ın bir yazısından yapılan çeviriyi okuyacaksınız.

 

GEÇİRGEN BAĞIRSAKTA BESLENME VE İYİLEŞTİRME PLANI

Geçirgen Bağırsak Sendromu; sindirim bölgenizdeki ağın zedelenerek, bağırsak geçirgenliğinin artması durumudur; proteinler (gluten gibi), kötü bakteriler ve sindirilmemiş parçacıklar kan dolaşımına geçer. Bu parçacıklar sistemsel inflamasyona ve zamanla bağışıklık tepkisine yol açar. Geçirgen bağırsak ince bağırsakta başlar. İnce bağırsak hayati bir önem taşır çünkü yediğiniz gıdalardaki vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı orada emilir.

Bu besin maddelerinin emilmesi için ince bağırsagın çok küçük açıklıkları vardır, böylece besin maddeleri kan dolaşımına aktarılır. İnce bağırsağın duvarı yarı-geçirgen kabul edilir. Bu, gözeneklerden (bağlantı noktalarından), sadece belirli moleküller ve besin maddelerinin geçmesi serbesttir ama toksinlerin ve sindirilmemiş büyük gıda parçacıklarının geçmesi engellenir.

Geçirgen bağırsağın ilk belirtilerinin arasında alerji, sivilce ve egzama gibi deri sorunları ve şişme, gaz ve IBS (Hassas Bağırsak Sendromu) gibi sindirim sorunları olabilir. Geçirgen bağırsağı tedavi etmek için beslenme değişikleri yapılmalıdır.

 

GEÇİRGEN BAĞIRSAĞA NEDEN OLAN GIDALAR

Bağırsaklarda inflamasyona neden olarak ve kandida mantarı üreterek geçirgen bağırsağa neden olan gıdalar şunlardır:
■ Gluten: Glutensiz beslenme,
geçirgen bağırsak belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Gluten, tahıl ürünlerinde bulunan yapışkan bir proteindir ve sindirimi çok zordur.
Geçirgen bağırsak beslenmesinde gluten ve buğday ürünleri içeren gıdalardan sakınmak gerekir.
■ İnek Sütü: İnek sütünde bulunan A1 kazein isimli protein, glutene benzer bir tepkiyi tetikleyebilir ve bu nedenle sakınılmalıdır. Gerçek şu ki; A1 kazein, glutenden 26 kat daha fazla inflamasyona yol açabilir.

 

GEÇİRGEN BAĞIRSAĞA NEDEN OLAN GIDALAR

Şeker: İnce bağırsak duvarlarına zarar vererek, geçirgen bağırsağı yaratan maya ve kötü bakterileri besler. Eğer bir tatlandırıcı kullanacaksanız, yerli saf bal en iyi seçenektir ama bu bile sınırlı olarak tüketilmell (1 yemek kaşığı). (SY Danışma Kurulu doktorları bal önermiyor)..
■ Filizlenmemiş / Fermente Edilmemiş
Baklagiller/Tahıllar: Baklagiller filizlenmediği ve fermante edilmediği taktirde geçirgen bağırsağa neden olan fitik asit ve lektin içerir ve ince bağırsakları rahatsız edebilir.
■GDO: Genetiği değiştirilmiş organizmalar, bitki öldürücü ve zirai ilaç içerir. Çevre Bilimleri Dergisi'nin çalışmaları gösteriyor ki, GDO'lu gıdalar bağırsaktaki probiyotikleri yok ediyor ve organ inflamasyonuna yol açıyor.
Sağlıklı Yaşıyoruz notu: (1) Kvass: Pancardan üretilen Ruslara özgü fermante bir içecektir
Kimchi: Mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden, özellikle çin lahanasından yapılan geleneksel bir Kore yemeğidir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.