Gebze’nin payı sayesinde müsilajdan kurtulacağız

Gebze 12.06.2021 - 13:51, Güncelleme: 12.06.2021 - 13:51
 

Gebze’nin payı sayesinde müsilajdan kurtulacağız

Gebze’nin payı sayesinde müsilajdan kurtulacağız

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin üniversitelerde yürütülen bilimsel çalışmalar ile bu çalışma sonuçlarından çıkan önlemler görüşüldü. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın başkanlığındaki, ‘Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununa Yönelik Akademik Çalışmaların Değerlendirme Toplantısı’na, 8 üniversite temsilcilerinin yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesi dekanı ile konuyla ilgili sahada bizzat çalışmalar yürüten akademisyenler katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, müsilaja karşı ‘bilimsel bir seferberlik’ başlattıklarını ifade etti. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Okyar, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu ‘çevre felaketi’ olarak nitelendirerek, müsilajın yıkıcı etkisinin Ocak 2008’de İzmit Körfezi’nde görülmeye başladığını anlattı. TÜBİTAK MAM İLE ORTAK ÇALIŞMA İstanbul Üniversitesi olarak Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile ortak çalışarak olayı araştırdıklarını belirten Melek Okyar, “Dip suyunda artık oksijenin, canlı yaşamı için kritik olan seviyenin altında seyrettiğini fark ettik. 2007-2008'deki dönemde denizden aldığımız örneklere bakıldığında, deniz suyunda da bulunan bakterilerin müsilajda daha aktif hale geçtiğini gördük” bilgisini paylaştı. YÖK yetkilileri, toplantı sonrasında oluşturulacak bilimsel değerlendirme raporunun, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki akademik heyet tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme sonrasında, sonuç bildirgesinin YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.
Gebze’nin payı sayesinde müsilajdan kurtulacağız

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin üniversitelerde yürütülen bilimsel çalışmalar ile bu çalışma sonuçlarından çıkan önlemler görüşüldü. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın başkanlığındaki, ‘Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununa Yönelik Akademik Çalışmaların Değerlendirme Toplantısı’na, 8 üniversite temsilcilerinin yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesi dekanı ile konuyla ilgili sahada bizzat çalışmalar yürüten akademisyenler katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, müsilaja karşı ‘bilimsel bir seferberlik’ başlattıklarını ifade etti. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Okyar, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu ‘çevre felaketi’ olarak nitelendirerek, müsilajın yıkıcı etkisinin Ocak 2008’de İzmit Körfezi’nde görülmeye başladığını anlattı.

TÜBİTAK MAM İLE ORTAK ÇALIŞMA

İstanbul Üniversitesi olarak Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile ortak çalışarak olayı araştırdıklarını belirten Melek Okyar, “Dip suyunda artık oksijenin, canlı yaşamı için kritik olan seviyenin altında seyrettiğini fark ettik. 2007-2008'deki dönemde denizden aldığımız örneklere bakıldığında, deniz suyunda da bulunan bakterilerin müsilajda daha aktif hale geçtiğini gördük” bilgisini paylaştı. YÖK yetkilileri, toplantı sonrasında oluşturulacak bilimsel değerlendirme raporunun, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki akademik heyet tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme sonrasında, sonuç bildirgesinin YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.