İşte maskeleri indireceğimiz o tarih!

Gündem 29.05.2021 - 10:18, Güncelleme: 29.05.2021 - 10:18
 

İşte maskeleri indireceğimiz o tarih!

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN AÇIKLAMA!

Prof. Dr. Alpay Azap: Salgında çoğu gitti azı kaldı. Sonbahara doğru toplumsal bağışıklık pandemiden çıkış yolumuz olacak. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayında hastalığı bütünüyle kontrol altına alırız. Tamamen ortadan kalkmasa da grip gibi bir hastalığa dönüşür Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin (KLİMİK), İstanbul'da yapılan 21'inci kongresinde pandemiyle mücadelede gelinen nokta ve gelecekle ilgili projeksiyonlar masaya yatırıldı. KLİMİK Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap 'Salgında sona yaklaşıldı. Salgında çoğu gitti azı kaldı. Şimdiye kadarki salgınlar ortalama 1.5 ila 3 yıl sürdü. Kovid'de 14 ayda 140 bin bilimsel çalışma yayınlandı. Teknoloji ilerlediği için hızla aşı geliştirildi. 1.5 yılı tamamladık. Çok az bir zaman kaldı. Ancak aşılamaların tam anlamıyla yapılabilmesi gerekiyor. Aksi takdirde aşılanmayan kesimde yeni varyantlar çıkabilir. Yaş aralığı düştükçe aşıya karşı kararsızlık, direnç göreceğiz gibi. Bu pandemiden çıkışın tek yolu aşıları yaptırabilmek ve toplumsal bağışıklığımızı sağlayabilmek. Sonbahara doğru bizim için tek çıkış yolu bu" dedi. KLİMİK Derneği Genel Sekreteri ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise "Önümüzdeki yaz sezonu için gerçekten çok ümitliyiz. Gerçekten sözü edildiği gibi aşılar gelirse mesela mRNA aşısı, oldukça etkili bir aşı. Bunları etkili bir şekilde yaparsak yazdan sonrasında ümidim var. Olumlu bakmaya çalışıyorum çünkü hepimiz yorulduk, bunu bir kontrol altına almak istiyoruz. Kısıtlamalardan kurtulmak istiyoruz. Haziranı özellikle biraz daha kontrollü bir şekilde gitmemiz gerektiğini düşünüyorum, açılmak için acele etmemeliyiz. Haziran ayını bir kazaya uğramadan atlatmak istiyoruz" dedi. Yavuz, kongre öncesi yaptığı değerlendirmede de "Ülkemizde de söylendiği gibi 120 milyon doz mRNA aşısı gelmesi halinde, yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayı gibi bu hastalığı tamamen kontrol altına alabileceğimizi düşünüyoruz. Toplumun yüzde 70'inin aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık oluşturulduğunda maske takılması gerekmeyecek. Ancak bu hastalığın ortadan kalkmayacağını, grip gibi bir hastalık haline geleceğini, belli aralarla aşıların tekrarlanacağını öngörüyoruz" dedi.
BİLİM KURULU ÜYESİNDEN AÇIKLAMA!

Prof. Dr. Alpay Azap: Salgında çoğu gitti azı kaldı. Sonbahara doğru toplumsal bağışıklık pandemiden çıkış yolumuz olacak. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayında hastalığı bütünüyle kontrol altına alırız. Tamamen ortadan kalkmasa da grip gibi bir hastalığa dönüşür

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin (KLİMİK), İstanbul'da yapılan 21'inci kongresinde pandemiyle mücadelede gelinen nokta ve gelecekle ilgili projeksiyonlar masaya yatırıldı.

KLİMİK Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap 'Salgında sona yaklaşıldı. Salgında çoğu gitti azı kaldı.

Şimdiye kadarki salgınlar ortalama 1.5 ila 3 yıl sürdü. Kovid'de 14 ayda 140 bin bilimsel çalışma yayınlandı. Teknoloji ilerlediği için hızla aşı geliştirildi. 1.5 yılı tamamladık. Çok az bir zaman kaldı. Ancak aşılamaların tam anlamıyla yapılabilmesi gerekiyor.

Aksi takdirde aşılanmayan kesimde yeni varyantlar çıkabilir. Yaş aralığı düştükçe aşıya karşı kararsızlık, direnç göreceğiz gibi. Bu pandemiden çıkışın tek yolu aşıları yaptırabilmek ve toplumsal bağışıklığımızı sağlayabilmek. Sonbahara doğru bizim için tek çıkış yolu bu" dedi.

KLİMİK Derneği Genel Sekreteri ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise "Önümüzdeki yaz sezonu için gerçekten çok ümitliyiz.

Gerçekten sözü edildiği gibi aşılar gelirse mesela mRNA aşısı, oldukça etkili bir aşı. Bunları etkili bir şekilde yaparsak yazdan sonrasında ümidim var. Olumlu bakmaya çalışıyorum çünkü hepimiz yorulduk, bunu bir kontrol altına almak istiyoruz.

Kısıtlamalardan kurtulmak istiyoruz. Haziranı özellikle biraz daha kontrollü bir şekilde gitmemiz gerektiğini düşünüyorum, açılmak için acele etmemeliyiz. Haziran ayını bir kazaya uğramadan atlatmak istiyoruz" dedi.

Yavuz, kongre öncesi yaptığı değerlendirmede de "Ülkemizde de söylendiği gibi 120 milyon doz mRNA aşısı gelmesi halinde, yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayı gibi bu hastalığı tamamen kontrol altına alabileceğimizi düşünüyoruz. Toplumun yüzde 70'inin aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık oluşturulduğunda maske takılması gerekmeyecek. Ancak bu hastalığın ortadan kalkmayacağını, grip gibi bir hastalık haline geleceğini, belli aralarla aşıların tekrarlanacağını öngörüyoruz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.