19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

‘Marmara’dan balık yenir mi’ sorusuna Gebzeli profesörden cevap

Gebze 06.08.2021 - 16:32, Güncelleme: 06.08.2021 - 16:34
 

‘Marmara’dan balık yenir mi’ sorusuna Gebzeli profesörden cevap

Yaşanan müsilaj problemi nedeniyle Marmara Denizi’nde tutulan balığın yenilip yenilemeyeceği sorusuna Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kesginler cevap verdi. Kesginler, “Toksik etki insanlara geçebilir” dedi.

Müsilaj sorunu nedeniyle balık tutkunlarının merakla beklediği “Marmara’da tutulan balık yenir mi yenmez mi?” sorusunun yanıtı TBMM’de arandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu’nu kabulünde sorduğu bu soruya bilim insanları net yanıt veremedi. Milliyet’in haberine göre, kurul üyesi Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, incelemelerde insanlara zarar verebilecek kritik bir tabloya rastlanmadığını, müsilajdan kaynaklı ağır metaller ve toksikler olup olmadığı konusunun ise hâlâ araştırılmakta olduğunu; bu nedenle de insanlara “bu balıkları yiyebilirsiniz veya yemeyin” diyemeyeceğini kaydetti. Okyar, “Ancak dip balıklarını yemek çok doğru değil, midyelerin de tüketilmesi sakıncalı” dedi. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’na konuşan Prof. Dr. Okyar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini kabulünde, “Balık yiyebilecek miyiz? Balıkların durumu nedir?” diye sorduğunu söyledi. Okyar, balık hastalıkları ana bilim dalının 70 çeşit balık üzerinde yaptığı incelemelerde kritik bir tabloya rastlanmadığını, ancak gıda güvenliği bölümünün balık sezonu başlarken ‘yoğunlukla tüketilen balıklarda ağır metallere bakacağını’ belirtti. DİP BALIĞI UYARISI Okyar, “Müsilajda ağır metallerin de yoğun olduğunu düşünüyoruz. Balıklardaki toksinlere bakılacak. Çalışma sonucunda net sonuç ortaya çıkacak” dedi. Okyar, milletvekillerinden gelen sorular üzerine şunları kaydetti: “Çalışma yapmadan yiyin ya da yemeyin demiyorum ama dip balıklarını şu an için yemek çok doğru değil. Dip balıklarında daha dikkatli olmalıyız. Marmara’dan çıkarılan midyelerin tüketiminde dikkatli olunmasını isteyen Okyar, “Midyeler, çözünmüş organik madde veya diğer maddeleri süzerek bünyesinde biriktireceğinden tüketilmesi sakıncalıdır” dedi. TOKSİK ETKİ İNSANA GEÇEBİLİR Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kesginler, müsilajın denizdeki tüm partiküllerden topluluk oluşturduğunu belirtirken, “Bazı zehirli alg türlerinden kaynaklanan bir müsilaj olursa toksik olabilir. O zaman balıklarda toksik etki yapabilir, insanlara geçebilir. Ama herhalde bu dönem gördüğümüz müsilajlarda böyle bir tehlike söz konusu değil” diye konuştu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bilim insanlarının, “balık yenir mi?” sorusuna dikkatli cevap vermesi gerektiğini belirterek, “Denize girme konusunda sorun yokmuş gibi gözüküyor ama yeni patojenlerin oluşma durumu söz konusu. ‘Balık yenmeyecek’ demek de çok iddialı bir açıklama olur. Ama ne kadar yenecek? Cevaplanması gereken esas soru o” görüşünü dile getirdi.
Yaşanan müsilaj problemi nedeniyle Marmara Denizi’nde tutulan balığın yenilip yenilemeyeceği sorusuna Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kesginler cevap verdi. Kesginler, “Toksik etki insanlara geçebilir” dedi.

Müsilaj sorunu nedeniyle balık tutkunlarının merakla beklediği “Marmara’da tutulan balık yenir mi yenmez mi?” sorusunun yanıtı TBMM’de arandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu’nu kabulünde sorduğu bu soruya bilim insanları net yanıt veremedi. Milliyet’in haberine göre, kurul üyesi Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, incelemelerde insanlara zarar verebilecek kritik bir tabloya rastlanmadığını, müsilajdan kaynaklı ağır metaller ve toksikler olup olmadığı konusunun ise hâlâ araştırılmakta olduğunu; bu nedenle de insanlara “bu balıkları yiyebilirsiniz veya yemeyin” diyemeyeceğini kaydetti. Okyar, “Ancak dip balıklarını yemek çok doğru değil, midyelerin de tüketilmesi sakıncalı” dedi. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’na konuşan Prof. Dr. Okyar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini kabulünde, “Balık yiyebilecek miyiz? Balıkların durumu nedir?” diye sorduğunu söyledi. Okyar, balık hastalıkları ana bilim dalının 70 çeşit balık üzerinde yaptığı incelemelerde kritik bir tabloya rastlanmadığını, ancak gıda güvenliği bölümünün balık sezonu başlarken ‘yoğunlukla tüketilen balıklarda ağır metallere bakacağını’ belirtti.

DİP BALIĞI UYARISI

Okyar, “Müsilajda ağır metallerin de yoğun olduğunu düşünüyoruz. Balıklardaki toksinlere bakılacak. Çalışma sonucunda net sonuç ortaya çıkacak” dedi. Okyar, milletvekillerinden gelen sorular üzerine şunları kaydetti: “Çalışma yapmadan yiyin ya da yemeyin demiyorum ama dip balıklarını şu an için yemek çok doğru değil. Dip balıklarında daha dikkatli olmalıyız. Marmara’dan çıkarılan midyelerin tüketiminde dikkatli olunmasını isteyen Okyar, “Midyeler, çözünmüş organik madde veya diğer maddeleri süzerek bünyesinde biriktireceğinden tüketilmesi sakıncalıdır” dedi.

TOKSİK ETKİ İNSANA GEÇEBİLİR

Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kesginler, müsilajın denizdeki tüm partiküllerden topluluk oluşturduğunu belirtirken, “Bazı zehirli alg türlerinden kaynaklanan bir müsilaj olursa toksik olabilir. O zaman balıklarda toksik etki yapabilir, insanlara geçebilir. Ama herhalde bu dönem gördüğümüz müsilajlarda böyle bir tehlike söz konusu değil” diye konuştu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bilim insanlarının, “balık yenir mi?” sorusuna dikkatli cevap vermesi gerektiğini belirterek, “Denize girme konusunda sorun yokmuş gibi gözüküyor ama yeni patojenlerin oluşma durumu söz konusu. ‘Balık yenmeyecek’ demek de çok iddialı bir açıklama olur. Ama ne kadar yenecek? Cevaplanması gereken esas soru o” görüşünü dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.