KÜTÜPHANELER

MAYIS AYI SEBZELERİ

Gündem 03.05.2024 - 15:17, Güncelleme: 03.05.2024 - 15:17
 

MAYIS AYI SEBZELERİ

Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor.

Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor. Ancak fark ettik ki her mevsimde her türlü sebzeyi meyveyi marketlerde görerek büyümüş olan yeni kuşaklar hangi sebze / meyvenin hangi mevsimin ürünü olduğunu bilmiyorlar. Biz de her ay, ayın sebze ve meyvelerini Sağlıklı Yaşıyoruz sayfasında paylaşmaya başladık.   A.Okan Çağlar/Nurçin Çağlar Her gün yediğimiz yemekleri (sebzeleri, meyveleri) Instagram @a.okancaglar hesabında hikayelerde paylaşıyoruz. Aylık olarak da öne çıkanlardan ulaşabilirsiniz. Bizim yediklerimizi inceleyecek olursanız domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak gibi yaz sebzelerini henüz göremezsiniz. Sadece yazdan konserve edilmiş veya kurutulmuş olanları görebilirsiniz. Önce sebzeleri paylaşıyoruz, meyveleri ve balıkları da ayrıca paylaşacağız. Bu liste ortalama bir listedir ve yöresel farklılıklar bulunabilir. Mayıs ayı sebzeleri: 1- Enginar 2- Bakla / iç bakla 3- Bezelye / Sultani bezelye 4- Bebe havuç 5- Semizotu 6- Kuşkonmaz 7- Taze sarımsak 8- Arpacık soğanı 9- Asma yaprağı 10- Tatlı patates 11- Alabaş (bitmek üzere, o nedenle fotoğrafa koymadım) 12- Yabani otlar: ısırgan, kekik - zahter, ebegümeci, arapsaçı - rezene, çiriş, deniz börülcesi, hindiba - radika, turp otu, labada, madımak, kazayağı, şevketi bostan, gelincik, hardal otu, hodan, yabani pazı, ışgın, kenker, kaya koruğu, cibes, çiğdem, sarmaşık (yabani kuşkonmaz). Her mevsim bulunabilen sebzeler: 1- Maydanoz 2- Dereotu 3- Nane 4- Tere (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.) 5- Taze soğan 6- Roka (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.) 7- Marul (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.) 8- Pazı 9- Kuru soğan 10- Kuru sarımsak İllüstrasyon: Bilge Keysan
Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor.

Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor. Ancak fark ettik ki her mevsimde her türlü sebzeyi meyveyi marketlerde görerek büyümüş olan yeni kuşaklar hangi sebze / meyvenin hangi mevsimin ürünü olduğunu bilmiyorlar. Biz de her ay, ayın sebze ve meyvelerini Sağlıklı Yaşıyoruz sayfasında paylaşmaya başladık.

 

A.Okan Çağlar/Nurçin Çağlar

Her gün yediğimiz yemekleri (sebzeleri, meyveleri) Instagram @a.okancaglar hesabında hikayelerde paylaşıyoruz. Aylık olarak da öne çıkanlardan ulaşabilirsiniz. Bizim yediklerimizi inceleyecek olursanız domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak gibi yaz sebzelerini henüz göremezsiniz. Sadece yazdan konserve edilmiş veya kurutulmuş olanları görebilirsiniz.

Önce sebzeleri paylaşıyoruz, meyveleri ve balıkları da ayrıca paylaşacağız. Bu liste ortalama bir listedir ve yöresel farklılıklar bulunabilir.

Mayıs ayı sebzeleri:

1- Enginar

2- Bakla / iç bakla

3- Bezelye / Sultani bezelye

4- Bebe havuç

5- Semizotu

6- Kuşkonmaz

7- Taze sarımsak

8- Arpacık soğanı

9- Asma yaprağı

10- Tatlı patates

11- Alabaş (bitmek üzere, o nedenle fotoğrafa koymadım)

12- Yabani otlar: ısırgan, kekik - zahter, ebegümeci, arapsaçı - rezene, çiriş, deniz börülcesi, hindiba - radika, turp otu, labada, madımak, kazayağı, şevketi bostan, gelincik, hardal otu, hodan, yabani pazı, ışgın, kenker, kaya koruğu, cibes, çiğdem, sarmaşık (yabani kuşkonmaz).

Her mevsim bulunabilen sebzeler:

1- Maydanoz

2- Dereotu

3- Nane

4- Tere (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.)

5- Taze soğan

6- Roka (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.)

7- Marul (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.)

8- Pazı

9- Kuru soğan

10- Kuru sarımsak

İllüstrasyon: Bilge Keysan

Kocaeli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.