Tarhan’dan kanun teklifi

Kocaeli 01.02.2016 - 14:40, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Tarhan’dan kanun teklifi

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan yeni kurulacak alışveriş merkezlerine düzenleme getirecek olan perakende ticaretini düzenleyen kanun teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifine göre yeni alışveriş merkezleri en az 5 kilometre şehir dışına kurulacak ve iki katı geçemeyecek. TBMM’ye sunulan ‘6585 sayılı Perakende Kanun’da değişiklik getiren düzenlemeye göre büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor. “Ancak bu izin kent merkezine en az 5 kilometre uzaklıkta olan yerler için verilir” ifadesi getiriliyor.  “Kurulacak alışveriş merkezleri en fazla iki katlı olacak şekilde ve karşılıklı olarak oluşturulur” maddesiyle de cadde ve sokakların kuruldukları kentin tarihi ve kimliği ile uyumlu bir şekilde inşa edilmesi hedeflendi. Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, üst meslek kuruluşlarının görüşü alınması da kanun teklifi ile düzenleme altına alındı, bu kuruluşların görüşlerini on beş iş günü içinde bildirmesi de düzenlendi.  TARHAN TEKLİF ETTİ CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın kanun teklifinde yer alan bir diğer düzenleme ise çalışma saatleri konusunda oldu. Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idare tarafından belirlenecek. Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkâr odasının görüşü alınacak. Alışveriş merkezlerinin, büyük mağazalar ve zincir mağazalar haftada bir gün, dini bayramlarda da ilk iki gün ve yılın son günü kapalı olması da kanun teklifiyle hükme bağlandı.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan yeni kurulacak alışveriş merkezlerine düzenleme getirecek olan perakende ticaretini düzenleyen kanun teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifine göre yeni alışveriş merkezleri en az 5 kilometre şehir dışına kurulacak ve iki katı geçemeyecek. TBMM’ye sunulan ‘6585 sayılı Perakende Kanun’da değişiklik getiren düzenlemeye göre büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor. “Ancak bu izin kent merkezine en az 5 kilometre uzaklıkta olan yerler için verilir” ifadesi getiriliyor.

 “Kurulacak alışveriş merkezleri en fazla iki katlı olacak şekilde ve karşılıklı olarak oluşturulur” maddesiyle de cadde ve sokakların kuruldukları kentin tarihi ve kimliği ile uyumlu bir şekilde inşa edilmesi hedeflendi. Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, üst meslek kuruluşlarının görüşü alınması da kanun teklifi ile düzenleme altına alındı, bu kuruluşların görüşlerini on beş iş günü içinde bildirmesi de düzenlendi.

 TARHAN TEKLİF ETTİ

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın kanun teklifinde yer alan bir diğer düzenleme ise çalışma saatleri konusunda oldu. Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idare tarafından belirlenecek. Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkâr odasının görüşü alınacak. Alışveriş merkezlerinin, büyük mağazalar ve zincir mağazalar haftada bir gün, dini bayramlarda da ilk iki gün ve yılın son günü kapalı olması da kanun teklifiyle hükme bağlandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.